Автор Тема: Щитна чайка - описание  (Прочетена 1523 пъти)

Неактивен BGSelection

  • Нов
  • *
  • Публикации: 12
  • Karma: +0/-0
    • Ел. поща
Щитна чайка - описание
« -: Вт. 21 Май, 2013, 12:14:18 »
Щитна чайка

Този вид гълъб е сред най-обичаните и се отглежда в почти всички региони на България. Произходът на тази порода гълъби е свързан с древна раса, чиито корени се губят в Азия и древен Египет. По-късно, щитната чайка е пренесена в Европа като с течение на годините претърпява големи изменения във външния си вид. Умелите кръстоски между подобни видове и упоритата селекция, състояща се в естествения и изкуствен подбор, дават днешния облик на щитната чайка.

В някои региони на България, щитните чайки са известни още под името „Мъсърлия“ (подобно на русенски гълъби, които също носят такова наименование).

Характеристики:

Що се отнася до външния вид, най-характерното за щитната чайка са цветните щитове, с които разполага. Друга характерна черта за този вид гълъби е дребното и добре изразено тяло.

Мъсърлиите разполагат с големи, маслинени очи, челото им е широко и високо, а самата им глава е сравнително малка, но пък е добре заоблена. Очните пръстени са бели и гладки, а също и много големи. Този вид гълъби разполагат с къс, но дебел врат. Крилата им са къси и разполагат с цветни щитове. Предимно са леко положени върху опашката, но е факт, че никога не се кръстосват! Краката на щитните чайки са къси, без оперение. На цвят са червени, а ноктите им на бели.

Относно цвета и окраската на тази порода гълъби, той е бял. Може да се каже дори, че мъсърлиите са изцяло бели като единственото цветно по тях са щитовете, разположени на крилата.

Това, което най-вече отличава щитните чайки от другите видове чаести гълъби е капковидното и изправено тяло. Друг белег е малката и топчеста глава, която е с подпряно напред широко и високо чело. Тъмните им очи са разположени в предната част на главата, в близост до клюна. Това е още един белег, по който могат да се различат щитните чайки от другите подобни видове.
При описанието на щитна чайка, има хора, които допускат грешки, що се отнася до характеристиките. Например, някои смятат, че щитните чайки разполагат с дълга фигура и тясна, освен това. Относно клюна се смята, че е дълъг и тънък. Има още доста характеристики, относно вида на щитната чайка, които биват грешно описвани, но по-горе, можете да откриете истинските характеристики, чрез които можете да разпознаете щитната чайка.

Forum - Bulgarian pigeons selection

Щитна чайка - описание
« -: Вт. 21 Май, 2013, 12:14:18 »