Автор Тема: мендел  (Прочетена 4508 пъти)

Неактивен tpetrov

  • Инициатор
  • Професор
  • *****
  • Публикации: 552
  • Karma: +14/-5
    • http://pigeons-bg.com
    • Ел. поща
  • Skype: tgpetrov
мендел
« -: Съб. 29 Декември, 2012, 23:10:01 »


                                       Какво е наследственост?
        Наследственост - комбинация от естествените свойства на организма, получена от родителите и може да се предава от поколение на поколение. Генетика - наука, която проучвания наследствеността и промяна на организмите.
         Прехвърляне на наследствени черти от поколение на поколение чрез настъпили в клетка специфични процеси. Соматични клетки се делят (създаване на телесни органи) и пол (служи за възпроизвеждане). Една важна част от клетката - ядрото, цитоплазмата, заедно с участие във всички основни биологични процеси. Клетки се размножават чрез разделяне, което в определени етапи на развитие, отколкото компактно ядро ​​от своята същност представлява уникална образование - хромозомите са носители на наследствени фактори - гени. Джийн, по същество, молекулата на дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК), устройството на генетичната информация. Различни форми на същия ген, се наричат ​​алели. Всеки ген може да съществува под формата на една или няколко различни алели.
           Гените се намира върху хромозома, като перли в низ. Място на хромозомата, където се намира един ген, се нарича локус. Набор от гени, се нарича клетка или индивидуален генотип
         . Фенотип (пасивно проявление на генотипа и неговите компоненти - гени) - набор от признаци, че индивидуалните. Когато гледаме на дисплея на един или повече гени, а след това искаме да кажем с фенотип само от един или няколко признаци. При изпълнението на фенотип могат да участват в едни и същи фактори на околната среда, така че можем да кажем, че фенотип този генотип плюс околната среда.
Както вече споменахме, клетките са разделени в соматични и зародишни последните нар. гамети. В соматични клетки на двойното (диплоиден) набор хромозоми. В един половите клетки (хаплоиден) набор от хромозоми с произход от тяхното развитие, в резултат на намаляване на разделението - мейоза. Хромозоми nonsexual клетки са наречени автозоми,
и пол - аксесоар хромозома. Аксесоари хромозомни женски птици се различават по форма и маркирани мъжки XY, те са едни и същи и са обозначени XX. Въпреки това, не е гълъб хромозома, така че тяхната аксесоар хромозома, посочени CW. В репродуктивни клетки - гамети - като резултат от намаляване на разделението възниква хаплоиден набор от хромозоми, защото сливането на мъжки и женски пол клетки диплоиден брой хромозоми се възстановява. За всеки вид броя на хромозомите на даден организъм постоянно и случайно се променят и причинява наследствени промени. Гмурна 80 хромозоми.

                                       Методи за изследване на наследствеността.
           Основният метод на изследване на наследствеността - кръстосване или хибридизация.
Физическо лице, в резултат от кръстосването се нарича хибрид. Чрез хибридизация, ние си поставихме за съответствието на родители и деца, или тяхната разлика. Ако двете алели на гена, са едни и същи, тогава ние говорим за хомозиготност, но ако са различни двойки алели, - хетерозиготност. Allelic ген, който когато прекоси надмощие над другата, наречена доминиращ и подчинен - ​​рецесивен. Затова разпространението на това явление се нарича знак на господстващо положение, както и феномена на подчинение - рецесивен. Ако първият хибрид поколение за разлика от всеки един от родителите си, и показва признаци на двамата родители в около половината от съотношението, ние говорим за междинно или непълна господство.
Господстващо на алел ген в генетиката показват, главна буква и рецесивни - малки, обикновено първите букви от азбуката.

        За разплод или хибридизация, изразени наименования писмо, както следва: P \ AA х АА, F1 \ Аа,
където А - с господстващо положение,
- рецесивен признак;
P - родителски поколение;
F1 - първо поколение на хибриди.
          Ако се кръстосват помежду си първо поколение хибриди, след това са хибриди на второто поколение на хибриди, когато пресекли второ поколение, третото поколение хибриди се появяват и др.
Лица, които имат същите или allelic гени като AA, се наричат ​​хомозиготни (чистокръвен), както и лица с различни гени, като Аа - хетерозиготни (хибрид). Терминът "пълно кръв" и "помияр" - са остарели, те са като времето, когато мисълта, че наследствените характеристики и свойства, носят определен начин кръв. Сега тези имена се използват само в производството на животинска продукция и научно-популярна литература.

             Наследствен вариация на гена или генотип, проявена от един или повече нови функции, наречен мутация nenasledstveenoe промяна черта или фенотип (външен вид) под влияние на околната среда - изменение. Един пример за тази промяна е, като въздействието върху доставките на настинка или пигментация.

           Нови характеристики и свойства на гълъбите може да се случи по два начина:
1. Качествените характеристики и свойства на две или повече различни версии (като бял, син, червен цвят на оперението и т.н.), се характеризира с типичен интермитентна наследственост.
2. Количествените характеристики и свойства, в които има непрекъснато изменение, причинено от няколко гена. Фенотипна променливостта на тези функции, с изключение поради генетична вариация, независимо от влиянието на околната среда гени. Те включват морфологични характеристики: размер, тегло, или свойства, като производителност, поведение, полетни характеристики и др. Например, размер и тегло варират освен наследствени наченки на храненето и условията на живот, както и полет на качеството - от възможността за летене, обучение и др.

Количествените черти се определят от методите на математическата статистика.
                       Законите на наследствеността.

          Ако двама души се преминава с различни характеристики, има семена или подобна на един от родителите, или като нов знак. Ако ние продължаваме да се свържете потомство заедно (брат и сестра), ние получаваме или родител или нови симптоми. Тези модели, като сложно на пръв поглед, са толкова точни, че те могат да бъдат изразени математически, а оттам и да се прогнозират резултатите от пресичане. Законите на наследствеността, открити августинския монах Грегор Мендел в Бърно, който ги публикува през 1865 г., в противен случай по-нататък правила или законите на Мендел. Въпреки че наследствените закони, открити от хибридните грах, те се прилагат към всички растителни и животински свят.

     Тези закони са:

       Еднообразие и правото на реципрочност (правото на уеднаквяване на първо поколение хибриди) - първия закон на Мендел. Ако чифтосване две хомозиготна (чистокръвни) видове, хибриди от първо поколение не се различават по своите фенотипни и генотипни характеристики. Тази еднаквост зависи от използването на конкретен родител, като на бащата или майката е господстващо или рецесивен наследствени фактори.
       Закон на разделяне (законът gybridization второ поколение) - на втория закон на Мендел. Ако чифтосване между хибриди от първо поколение, второто поколение на хибриди няма да бъде същото, униформа, и отново показа признаци на двамата родители в постоянно съотношение. Ако има доминантните и рецесивните гени в polyhybrids се случва 75% от доминантните и 25% рецесивни фенотипове. Този така наречен основното съотношение Менделова сплит (3:1). Въпреки това, има с 25% homozygotes генотип, сходни по фенотип с доминираща майка, 50% от хетерозиготните, подобно генотип с господстващо майка, и 25% от рецесивни homozygotes. Следователно, основната връзка тук е разделянето на генотипове 01:02:01. Ако двойка са тези 50% от хетерозиготните, те са трето поколение хибриди повтаря съотношение на разделяне, характерно за второ поколение хибриди.
         Законът на независими и свободни комбинации от гени (закон на независими, комбиниращи функциите или независим разделяне) - третият закон на Мендел. Отнася се за хибрид поколението на родителите, които се различават една от друга по две, три или повече линии. Всяка двойка алели се държи независимо от другите, така че има различни комбинации от генотипове и фенотипове, които не са намерени в родителите. Това означава, че един генотип могат да се комбинират с всички подходящи гени и по този начин да получат, индивидът с желаните свойства. Това се основава на работа по селекцията. Ако имате две различни герои в съотношение на разделяне второ поколение хибриди, с 16 различни комбинации, могат да бъдат представени като 9:3:3:1. Когато са налице три различни признаци, имаме комбинация от 64, и съотношението може да се разглежда като разделяне 27:9:9:9:3:3:3:1, наличието на четири различни признаци дава 256 комбинации и др.
         От изложеното по-горе, то е ясно, че работата с гълъби, като само две отличителна черта, доста трудно, тъй като броят необходими за отглеждане на хибриди на второто поколение на няколко десетки. Следователно, любител красиви такива експерименти почти невъзможно за изпълнение.

                    Генетика на пола.
         Както вече беше посочено, неразделки имат само една X - хромозомата, и гълъб - две. Фактът, че мейоза зародишни клетки, гълъб получава две хаплоидни набора хромозоми - с X хромозома, другата без. Това, както и пола на индивида.
В процеса на оплождане с гълъб секс клетки в яйцето стане X - хромозомата. Ако отговаряте на X - хромозомата на мъжки и женски, можете да получите гълъб, и ако яйцето не е X - хромозомата - Dove.
Така че има съотношение на гълъби и гълъби 50:50.

         Секс, свързани с черти.
Вероятно знаете, че има някои признаци на единия пол и се предава от баща на дъщеря, от дъщеря си на своя внук и др.
Класически пример за това е кръст с гълъб син колан мъжки червен колан гълъб. Всички червени гълъби пилета, и всички сини - гълъб. На такъв наследствеността, твърдят, че тя се занимава с пода. Това се обяснява с факта, че гените са отсъства в хромозомите на соматичните клетки - автозоми и се срещат само в хромозомите на зародишни клетки - аксесоар хромозома. По същия начин, свързана с пола всички т.нар разредени цвята - сребрист, кафяв, кафяв - жълт и др.

                          Взаимодействие на гените.
Все пак говорим за симптомите, причинени от една-единствена двойка гени, въпреки че след развитието на двата знака, с прост кръст, или повече - с две хибрид. Често, обаче, се срещаме със случаите, когато фенотип е причинено от две, три или повече двойки гени, разположени на различни хромозомни региони, или дори в няколко хромозоми. Кореспондент фенотип - резултат от взаимодействието на индивида, определяне на генни двойки. Това явление се нарича взаимодействието на гените.
           Развъждане на работа изисква спазването на определени правила. По-специално, трябва да се използва за разплод хомозиготни индивиди, които са подходящи необходимите изисквания. Тези гълъби са произведени от дългосрочна подбор, в рамките на няколко поколения не е отклонение от знака, което е целта на експериментиране. Друго условие - достатъчно, за да се размножават двойки и голям брой хибриди от първо и второ поколение. Когато има един или два чифта може да бъде постигнато само скромни резултати, така че поради малкия брой на потомството - те не са много подходящ материал за разплод. Накрая, строг документ резултатите от опити за преминаване.

Класификация на наследствени черти.

Наследствени характеристики на гълъби са разделени в три групи:
Цвят на оперението (цвят, цвят на модел, модел, и понякога комбинация на основните цветове и бели);
Б. Морфологична характеристика (форма и структура);
Б. Физиологични свойства (здравеопазване, производителността и поведение).
Това разделение преследва по-практично от истинската, защото такова класиране ще помогне да се движите работата избор.

Пера Цвят на гълъб.
При формирането на цвета ген гълъб опашката включва три компонента, които може да се илюстрира най-добре от див гълъб (Columbia Ливия) - прародител на всички породи домашни гълъби.
Първият компонент на цвят - син (основен цвят) или гълъб син, както я наричат ​​характерен цвят. Вторият компонент - ясен модел: две черни колани по крилата, черни пера, и краищата на колана в края на опашните пера. Тази цифра, или по-точно модел може да бъде удължен с черно петно ​​на панела, често се нарича петнистост, понякога продължава през целия крило.

          Neck пера в различни цветове има ярък блясък. Третият компонент може да се отдаде Metanotum бяло и бяло извън двете външни платна от пера на опашката, които са истински вид на бели точки (петнистост).
Тези три цветови компонента, залегнали в основата на гълъб оцветяване на оперението може да бъде предмет на мутация, т.е. генетични промени и се появяват независими една от друга.
Опишете цвета на оперението див гълъб е известен също като див тип, това е животновъдите да тествате отделните компоненти цвят.
Оперението цвят на гълъби и повечето птици се определя от два вида бои, които са разделени в химична и оптични или структурни.

Характеристика и генетични фактори оцветяване на оперението.
Наследствен характер на гълъби за оцветяване на оперението отдавна е обект на изследване. Много цветове на оперението, а напълно проучени, много от тях все още чакат обяснение. Трудно е да се вземе предвид разнообразието от цветове и модели за тяхната голяма вариабилност, която се наблюдава в почти всички породи гълъби.
Много цветове от пера на домашни гълъби като цяло и спорта и по-специално гълъби могат да бъдат намалени до четири основни класа на пигменти: синьо, черно, кафяво и червено. Разпределението зависи от редица причини, например, интензивността фактор, който може да увеличите или намалите яркостта на цвета.
На свой ред зависи от интензивността на пигмента (дебелина) с пера, която контролира коефициентът на разреждане на разреждане. В
Затова красиви цветя интензивни и разреден. White - амеланотичен.
Основните цветове са причинени от гени, които определят основния характер на оперението цвят на кожата, което може да бъде петна (боядисани някои части на тялото) или твърдо (един син цвят), понякога в комбинация с бяло.

Цвят на очите.
Цвят на очите зависи от съотношението на пигментация на ириса. Тя се причинява от жълтия пигмент и кръв червена боя, която е осветен през капилярите. В зависимост от съотношението на жълтия пигмент, степента на разширяване на капилярите и в някои части на ретината с черен пигмент произвежда разнообразие от цветови нюанси. С преобладаване на жълт пигмент, жълти очи, с равни количества от жълто и червено - те са оранжеви на цвят, със силен пренос през капилярите - червен. Ако ириса не е жълт пигмент, а от множество безцветни зърна покритие се крие под ретината, тя е напълно отразяващ, резултат в очите получите почти бял цвят, наречен перлата. Обезцветени зърна са изчезнали, полупрозрачен черен пигмент в ретината. Малки капиляри не са видими с невъоръжено око, но окото изглежда тъмна гълъб, цвят, наречен ledovatym. Връзки с факторите, които причиняват на цвета на очите може да варира и да се съчетават по различни начини. Например, за да бъдат очите червено-оранжево, жълто-оранжево, кафяво, светло кафяво, фалшиви перла, светло сиво-червено, лилаво и жълто, светло лилаво, лилаво и др.
Естество на наследството на всички нюанси на очите не е достатъчно проучена. Рецесивен ledovatye, перлена и бледи очи се наследяват в сравнение с червено-оранжеви очи гълъб синьо. Червен цвят на очите е с господстващо положение по отношение на перла и тъмно. Цвят може да бъде наследен независимо от всяко око, например, в ляво - перлата, и дясно - ledovaty, което показва, хетерозиготност гълъб. Могат да се появят, така наречените "счупено" или "сплит", ириса - феноменът на хетерохромия. В този случай, ириса има тъмна сектор или половината от него е боядисана в различен цвят.

Морфологични герои и тяхната наследственост.
Морфологични характеристики - размер, форма, гълъб фигура, структурата и структурата на главата, клюна, кръста и опашката, броят на кормилната уредба и пера - имат сложна наследство, механизъм, който все още не е напълно изяснен. Тези въпроси бяха разгледани от много изследователи. Тях, както и задаване на следната наследствена връзка.
Голяма група с междинен (средно - непълна господство) срещу тялото melenko. Itermediarny високо и плоска глава, дълга и къса човка, къси крака и дълго, дълбоко кила и плосък корем, дълбоко и деликатна костна структура. Нормалния брой на пръстите на ръцете доминира повече от тях, нормална кожа между пръстите на краката - над плувния мембрана между тях, разработени на мастните жлези - липсата на такива. "Bow" на гърдите му и краката перушина спортни гълъби са рецесивни черти във връзка с нормални пера по гърдите и краката. Много признаци на спортни гълъби, например, на размера и формата на човката (дълги, къси, тънки, с дебелина, извити, прави), голям или малък nadnozdre (voskovitsa), образуват на челото, тясна или широка okologlaznyh пръстен, допълнителни пера, и т.н., изискват Още от кабинета си.

Наследственост физиологични свойства.
Важни наследствени и физиологични свойства са спортни гълъби яйце, качество люпене яйце, торене, смъртност ембриона, ранен пубертет, процент възпроизвеждане, дълголетие, устойчивост към болести, и физическото развитие на бебетата, образование писалка капак, способността да се завърнат у дома и на дългия полет. Тези свойства включват едни и същи, както и способността за бързо възстановяване на захранването, при определени условия, да се натрупват (акумулират) резервите от мазнини, необходими за ултра-дълги полети, и т.н. Наследственост физиологични свойства не са добре разбрани, тъй като те зависят повече върху околната среда, която не може да бъде строго контролирано. Например, храна има значително влияние върху плодовитостта, качеството на яйца за люпене, и физическото развитие на пилета и устойчивостта им към болести, скоростта на капак на перце. Или, например, условията и обучение, в резултат на способността на гълъбите да се върне у дома, дълъг полет.
Момента генетици са били в състояние да докаже, че страхливо характер доминира ръчна изработка характер, липсата на интелигентност - интелигентност, невъзможността да се завърнат у дома - на добра способност да се завърнат у дома.Panmixia или редовна работа.

Всички пуснати на свобода до момента на спортни golubevodstvu ползи, въз основа на развъждане, отворен Мендел закони на наследството.
Въпреки това, д-р. A.Anker показа, че тези закони са само за спортни гълъби по отношение на появата на наследството - цветни пера, рисуване и др.
Смисъла на нашия спорт е правен гълъби, показващи високи резултати на полет в конкурсите, които надеждно и бързо, от всякакво разстояние и при всякакви климатични условия, идващи у дома. В тази задача, законите на Мендел няма да ни помогне. Тук трябва да се прилагат методите и принципите на съвременната генетика от населението.

Преминаване или инбридинг.

С население имаме предвид, естествено, може да се възпроизвежда една и съща общност на видовете и един вид, живеещи в определена област, в този случай - в таванско помещение.
В този случай, на преден план, а не един човек, но цялата общност. С него е отглеждане и в резултат се създава отделен случай с изключителни качества, които за кратко играе водеща роля в развъждането. Често сред любителите на спорове, кой метод е по-добре да се размножават гълъби с високи летателни характеристики - чифтосването или инбридинг.
Отговорът на този въпрос не може да бъде уникални: - или. Крайната цел на всеки любител - постоянно подобряване на отглеждане и спортни стойността на техните гълъби, птици, които са жизнеспособни, много здрава, с високо качество на изпълнение, които винаги да намерите пътя си по време на полет с висока скорост.
В тази връзка, любител трябва да знаете някои функции. Прилагането не инбридинг може само да подобри качеството на следното: здраве, здраве, устойчивост на болести, дълголетие, тип тяло, плодородие, размер. Почти всеки кръст има подобряване на тези качества в потомството. Въпреки това, ние знаем, че често физически силен синьо, получени чрез кръстосване, не доведат до резултати в конкурса. Тези гълъби се наричат ​​"лъжци", т.е. често хората са измамени от красивия си външен вид.
Проф. A.Anker означава присъщите свойства, като например синьо като вторичен, а той уточни, че ако линията е отслабена гълъби твърде дълго близкородствено кръстосване, придобиването на тези качества може да се превърне от първостепенно значение.
Използване само на кръста, не можете да подобрите следните качества: интелигентност, скоростта, капацитета за полети на дълги разстояния, способността за ориентация. Всички тези имоти се оценяват по време на спортни гълъби в първото място.

Инбридинг могат да се комбинират качество.

С преминаването и особено добри условия и хранене на гълъбите могат да бъдат отглеждани с висока жизнеспособност и да се въведе високо летящи форма. Тези гълъби в индивидуалните състезания ще покаже добри резултати. Но ние не можем да приемем тези гълъби птица с изключителни възможности за това, те не се нуждаят от по-горе качества, които могат да бъдат получени единствено чрез целенасочена инбридинг. Следва да се отбележи, че с инбридинг може да подобри качеството на съществуващите, така че няма смисъл да инбридинг за инбридинг.
Трябва да има източник на гълъби, които имат необходимите качества, за да бъде в състояние да развие тези качества, ще обясня чрез пример.
Тези качества са наследени като средно аритметично на подобни качества на родителите, изразени в числа. Ако гълъб има умствения капацитет с 80% и се гмурна до 50%, а след това децата им ще имат тези способности, на 65%, т.е. добра майка, по-лошо баща. Друг пример: гълъб в полет не е много бърз, но има награда, въпреки че в последната третина на наградата. По точка "скорост", той е класиран 40%, с него paruetsya гълъб, който лети по-малко, но винаги е бил сред носителите на първите награди на теория, тя има качествата на скоростта с 60%. За развитието на това качество на поколението, добър син (с висока скорост качества 50%), заедно с майката.
Децата им ще имат по-добри възможности за ускоряване (90 60) 2 = 75%.
Примери за това, разбира се, да се опрости проблема, но те ни позволяват да се разбере наследството на определени черти на характера.

Смисъла на инбридинг.

Спортният golubevodstve смисъл натрупване в поколението на гените, отговорни за най-важните качества като интелигентност, скорост, способността за ориентация, но потомството е намалена мускулна сила. Затова гълъби inbridirovannye силно подходящ за разплод, особено за Interline преминаване, но не за полети.

Какво гълъби, подходящи за инбридинг.

Проф. Намерени A.Anker че инбридинг е необходимо на първо място с изключителна наследственост гълъби и едва на второ място - с високи постижения за изпълнение. Разликата между двете е, че са с висока стойност, свойства, определен наследствено генетично. Изключителни постижения като гълъб в първата си силно жизненост и фитнес. Ако е така, в същото време, и има забележителна история на семейството, той е перфектен гълъб за разплод, но на практика това се случва рядко.
На наследена стойност се открива само на качеството на потомството, и има едно основно правило: ако двойката на 20 или повече пилета получи само 2 - 3 клас, след това години постигането на родителите са само резултат на жизнеспособността и добра форма, но тези качества са подобрени от инбридинг невъзможно.
За да получите генетично ценни гълъби, трябва да приложите parovku, баща и дъщеря, майка и син, ако гълъби имат отлично здраве. Тези методи дават добри резултати, но някои гълъбовъди не ги прилагат, въз основа на концепциите на човешкия морал. Не очаквайте много inbridirovannyh извънредни гълъби, плаващи постижения. Тези гълъби са особено необходими за Interline преминаване.
Гълъби ще донесе дългоочаквания успех, получен чрез кръстосване на двама несвързани линии, всяка от които е методът на близък инбридинг.

Добри постижения, получени чрез кръстосване насочени.

Хорст Фос (превод от немски)

Без добро съдържание, добра храна и добра наука не може да донесе добри гълъби. Винаги можем да постигнем целите си в отглеждането гълъби, рационално използване на свободното си време.
Отдавна е известно, че законите, открити от Мендел, но за правилното прилагане на тези закони изискват всички нови варианти. Например, за начинаещи в развъждането гълъби спорта трябва да са наясно, че трябва да има най-малко двама производители, за да се създаде нова линия на гълъбите. Трябва да знаете родословието на тези производители и преминават тези линии, за да получите желания ефект. Така че е необходимо да се вземе предвид факта, че преминаването на тези лица в първото поколение (F1), въз основа на говорителя geteroeffekta, можете да получите добри гълъби. За повече Животновъдството е чифтосване нежелателно, защото следващите поколения на теорията на Мендел, ще се разделят на симптомите, и ако не, то е възможно да получите добри резултати, с по-нататъшно кръста?
Полученият материал от тези редове може да се пресекат отново, тренирах в продължение на много години, но успех може да се постигне с други опции.
Бяха взети като изходни материали гълъби утрои свързани с кръвта (постигнато чрез инбридинг) в чиста порода. Ако ще означаваме трите линии на кръвта с буквите А, B, C, ще образуват комбинации за няколко години.
1. Размножават с B, ние получаваме един чифт AB (първо поколение).
2. AB + C = ABC
3. ABC + A = AVSA
4. AVSA + V AVSAV
5. AVSAV + C = AVSAVS кръст в кръг (отново + A + B + C, ...).
6. Варианти AB + A + B и AB и др.
В съответствие с тази схема, ние получаваме постоянно се движат в кръг. В основата на това е в резултат на комбинация от премахването на предишните линии. С този метод, базата бе взето три птици (гълъби). През летния сезон 1978, тези гълъби получи 10 награди. Один из них имел хорошие результаты и в 1977 году.
Forum - Bulgarian pigeons selection

мендел
« -: Съб. 29 Декември, 2012, 23:10:01 »