Автор Тема: Рецесивно червена окраска  (Прочетена 1836 пъти)

Неактивен bullfish

  • Нов
  • *
  • Публикации: 28
  • Karma: +2/-1
    • Ел. поща
Рецесивно червена окраска
« -: Пон. 05 Март, 2012, 22:30:01 »
Колеги, понеже напоследък се увлякох по червените гълъби и търся информация как да постигна идеалния цвят попаднах на една статия и я преведох. Ще се радвам ако съм полезен за някого или ако друг реши да сподели опита си в такова едно начинание. За незапознатите става дума за червения цвят при плевенските гълъби, двукачулните и т.н.
РЕЦЕСИВНО ЧЕРВЕН
/Recessive red/
Червения пигмент си е червен пигмент-това  набиваше в главата при всеки удобен случай Док Холандер – един от водещите генетици при гълъбите. С изключение на бронза /Bronze/има най-малко още два пътя за унаследяване на червения пигмент при гълъбите. Единия е полово свързания  доминантен пепелно-червен цвят /Ash-red/. Това е широко разпространения червен цвят при  пощенските гълъби. Рецесивния червен /РЧ/ цвят не е нито доминантен, нито полово свързан. Всъщност това е автосоматична мутация. Това означава, че и мъжкия и женската могат да притежават този ген и той не се намира в половите клетки. РЧ също така е епистатичен в много шарки и мутации. Епистатичен – това е термин, който означава, че въпросния цвят може да скрие друга мутация, която очакваме да се прояви. Това е съвсем различно от доминантния цвят, който не се съдържа в същата хромозома, където е и гена на мутацията, която потиска. Например : петнистата окраска е доминантна спрямо лентовата. Двете мутации се съдържат в една и съща хромозома и са алелни, противоположни. Гълъб притежаващ един ген за петнистост и един за лентовост ще бъде винаги петнист. Но ако същия гълъб носи и два гена за рецесивен червен, той ще бъде с плътен керемидено червен цвят. По същата логика ако гълъбът е кафяв /Brown spread/, индигов /Indigo/ и т.н. е достатъчно да носи два гена за РЧ и отново ще изглежда абсолютно червен.
    Гълъбите с РЧ окраска могат на практика да носят гени и на почти всички други цветове. Точно затове може да имаме 4-5 еднакви на цвят РЧ гълъба, но всъщност това е само техния фенотип, а генетично е възможно всички да са различни.
     Съществуват някои мутации , които на свой ред са епистатични спрямо РЧ – например рецесивен бял и т.н. Изцяло белия гълъб може да бъде РЧ под бялата окраска и да не знаем. Някои други мутации взаимодействат с РЧ за да се получат визуално различни окраски. Бадемовия цвят /Almond/ в комбинация с РЧ дава светло оцветена окраска с тъмни петна навсякъде. При английския преметач този цвят е известен като Де Рой /De Roy/ и вече се възприема и при други породи. РЧ петна изглежда са резултат от съчетание на хомозиготен РЧ с бронз ; РЧ с доминантен опал дава доста атрактивна розовееща окраска.
Редуцирания РЧ рядко също дава розовеещи птици.
Макар че в тези два случая розовеещата окраска може да бъде оценена от специалисти и може да е голямо разочарование за тези, които очакват нещо като фламинго.
Жълтия цвят се получава , когато РЧ гълъб носи и ген за размиване /Dilute/ на цвета.
Ако имате един РЧ гълъб и искате повече просто кръстосайте птицата с друга птица. Вземете след това едно от пилетата с противоположен пол и го кръстосайте с РЧ родителя. Ще получите по около 50% червени пилета от двата пола. Същото ще получите и при кръстосване на червените приплоди от първия чифт. Сега обаче идва проблема. Не е лесна работа ако искате да демонстрирате качествени РЧ гълъби. Генът на РЧ често „пропуска да оцвети” сивото на опашката или пуховата перушина когато действа самостоятелно. Повечето качествени РЧ гълъби са комбинация от бронзови, индигови, червени и други окраски съдържащи червено за да се получи гълъб – равномерно оцветен от човката до опашката. И всеки постигнал дълбок и равномерен червен цвят на гълъбите си заслужава адмирации.
Някои хора са живи само защото убийството е незаконно!

Forum - Bulgarian pigeons selection

Рецесивно червена окраска
« -: Пон. 05 Март, 2012, 22:30:01 »