Автор Тема: Как да класифицираме БГ породите?  (Прочетена 20115 пъти)

teacher

 • Гост
Как да класифицираме БГ породите?
« -: Ср. 01 Ноември, 2006, 18:19:36 »
Я да видим сега. Ще трябва да търсим Колев и Коларов.
   Тема за дискусия - *ГЕРДАНЛИИ*
Шуменски, Разградски, Чирпански или Сливенски????????

Forum - Bulgarian pigeons selection

Как да класифицираме БГ породите?
« -: Ср. 01 Ноември, 2006, 18:19:36 »

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Как да класифицираме БГ породите?
« Отговор #1 -: Съб. 04 Ноември, 2006, 19:34:50 »
А защо не и Паламарски?!
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен vodolej_1

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 758
 • Karma: +15/-4
  • Ел. поща
Как да класифицираме БГ породите?
« Отговор #2 -: Съб. 04 Ноември, 2006, 21:22:42 »
добре, но въпреки че всички тези изброени породи са с гердан, то те се и различават. А освен това сливенските могат да бъдат и без гердан!
« Последна редакция: Пет. 09 Януари, 2009, 22:40:48 от vodolej_1 »

teacher

 • Гост
Как да класифицираме БГ породите?
« Отговор #3 -: Съб. 04 Ноември, 2006, 23:15:57 »
И по какво се различават? Всичките могат и има такива които са без гердан, без бяла опашка, но .......летят ли, премятат ли се, гласа.....клюна,....какъв е критерия?
   Хайде де , пишете, пък да видим.
   Още по интересно е с Плевенските, На Людмил.  Едноцветни, шарени с качул, без качул, Варненски , Бургаски.....Ломски..... Къде са критериите?

Неактивен vodolej_1

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 758
 • Karma: +15/-4
  • Ел. поща
???
« Отговор #4 -: Нед. 05 Ноември, 2006, 18:36:08 »
погледнато от човек, който въобще си няма понятие от тези гълъби/става въпрос за Сливенски, Чирпански, Шуменски, Разградски/, е възможно и да не забележи разликата, но тя е осезаема и лесно различима - необходимо е просто да се вземат гълъби от тези породи, да се поставят един до друг и тогава се виждат разликите - е, стига човекът да не е такъв, дето хал-хабер си няма от гълъби или да не иска да види очевидното! съжалявам, че в момента нямам време, за да опиша особеностите на всяка порода и да посоча разликите, но няма да ми стигне страницата, за да ги изброя. А за плевенските нека да обясни Людмил - стига да има време, надявам се, че той ще е по-подробен и изчерпателен!

Неактивен Кънчо Атанасов

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 652
 • Karma: +21/-5
  • Ел. поща
Как да класифицираме БГ породите?
« Отговор #5 -: Нед. 05 Ноември, 2006, 18:58:29 »
трудно ми е да разбера по какви критерии обединяваш3-4 сравнително различни породи гълъби и какво да им дискотираме нещо не ми е ясно...
SM 0888693424

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Как да класифицираме БГ породите?
« Отговор #6 -: Пон. 06 Ноември, 2006, 13:19:51 »
Четейки стандартите, публикувани в един бюлетин при изложбата "Интертау - 88" почти няма разлика между Плевенските и Варненските гълъби в частта без качул. Просто са написани от различни хора, и затова изразите са различни. Като разцветка след това се появяват и шарените Варненски, отричани в горепосочения стандарт. "Забележка: Варненския гълъб се среща само в 4 цвята: черни, червени, жълти и бели. Не се допускат пъстри гълъби, гълъби с бели пера по тялото, опашката и крилата. Гълъбите в жълт цвят се отглеждат предимно в Силистра."
Лично мое мнение е, че Варненските и Плевенските гълъби са два вътрешнопородни типа в една порода, но пак казвам това си е мое лично мнение. Като разлика между тях, но не съществена, че да се определят като различни раси е например фигурата. Варненските гълъби са по "дроплести", но в същото време и с по-дълги крака, при все че е написано "Крака: къси, неоперени, червени с бели нокти". И в момента имам Плевенски гълъб, който може да се мери с всеки един Варненски на фигура.
В стандарта на Варненския пише "Опашка: Подвижна, широка, има 14 - 16 пера. Доста дълга, което е един основен белег по което варненския гълъб без качул се отличава от плевенския.". В същото време четем в стандарта на Плевенския "Опашка: Леко вирната и имаща масивна връзка с трупа, тя е доста широка със своите 14 - 18 пера и именно тя е причината да се причисли породата към не съвсем дребните раси, защото опашката е тая, която в своята симетричност към трупа, дава илюзорна представа за известна грациозна дължина. Перата на опашката са подредени в лека полудъга, разширяваща се в края." Аз лично невиждам основание за определяне на разлика, при положение, че и на двете места се упоменава за дължината на опашката, която придава на гълъбите по издължен тип.
Та в този си пост съм наблегнал на фигурите на тези уж две раси. При повече време от моя страна и желание от ваша бих продължил с тълкуванието на стандартите, а и с личните си наблюдения.

С пожелание за лек ден и спорна седмица
Людмил Добрев
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Как да класифицираме БГ породите?
« Отговор #7 -: Пон. 06 Ноември, 2006, 14:34:47 »
Сега ми се отвори малко време и ще съпоставя цитирайки отделните екстериорни елементи на Плевенски и Варненския гълъб, надявайки се да породя дискусия, а от там да стигнем до ИСТИНАТА.

Отличителни белези:
Варненски - "Подвижен гълъб с красива линия, къс и добре сложен клюн, изразителни очи, малка КРЪГЛА глава, специфични за породата крила и опашка. Мъжките се отличават лесно от женските. Последните са значително по-нежни, по-дребни.
Плевенски - "В групата на дребните породи е, но е съвсем в края на горната й граница. Подвижен с благородна пъргавина, идваща от особено красивата му фигура, в която положението на тялото е водоравно на земята и това, в съчетание на клюн, очи, глава,гърди, крила, крака и опашка остават неповторимо грациозни.
Между мъжките и женските екземпляри има ясно подчертано сексуално различие. Породата е в две разновидности: с качул и без качул. Основни цветове за расата са: червен, черен, жълт, маслен и бял."
Тук наблюдаваме едно по-художествено описание на плевенския, но като цяло разликата е в един цвят повече, който лично аз считам за междинен.

Глава:
Варненски - "Малка и сферична. Погледната от всички страни тя е заоблена без какъвто и да е ръб на горната част на главата."
Плевенски - "Симетрична на тялото, точно заоблена и погледната отстрани и отпред потвърждава това. В задната част на качулатите екземпляри се намира двустранен симетричен качул (от ухо до ухо) почти прилепнал до главата, с два симетрични центъра (врътки)."
Разлики никакви освен, че при плевенските съществува разновидност с качул. Питал съм отглеждачи на варненския дали се получават пилета с качул от техните гълъби и те са ми отговаряли положително.


Очи:
Варненски - "Големи, живи, като особено силно са изразени при цветните (черни, червени и жълти) гълъби. Ирисът е бял, а зеницата малка."
Плевенски - "Много големи, леко изпъкнали, ярко контрастиращи при екземплярите с цвят червен, черен и маслен, с белотата на ириса и околоочния пръстен и красиво показваща се малка зеница при екземплярите с цвят жълт. При б елите екземпляри ирисът е тъмна оцветен, сливащ се с цвета на зеницата."
Коментара е излишен.

Околоочие:
Варненски - "Без да има натрупване, околоочието е голямо, без какъвто и да е розов оттенък. Колкото е по-светло околоочието, толкова гълъбът е по-ценен."
Плевенски - "Силно изразено, с бял до светловосъчен цвят като към периферията при по-старите екземпляри е леко набръчкано."
?!?!

Клюн:
Варненски - "Масивен, бял и къс (10-12 мм)."
Плевенски - "Масивен в основата си, бял, много къс (8-10 мм), широко захванат за главата в нейната долна част и сочещ към земята, като по тоя начин подчертава високото заоблено чело."
Тук разлики откривам в 2 мм дължина, но никой от нас досега не е мерил с линийка или каквото и там да е дължината му. :wink: Друго, което съм забелязал е, че при повечето варненски клюна не е плътно затворен и невинаги е сочещ земята, но в стандартите не е упоменато, а в същото време няма съвършен екземпляр.

Врат:
Варненски - "Средно дълъг, като бързо се разширява от главата към гърдите и преминава в добре изразени и широки гърди. Когато главата е вертикално поставена гърдите изпъкват пред нея."
Плевенски - "Закръглен, заоблен, симетричен с ширината на гърдите и пълуизвит към гърба. Гърди: Закръглени, симетрично заоблени и изпъкнали."
И тук едно и също нещо е казано с различни думи!

Крила:
Варненски - "Доста дълги, под опашката, 5-6 мм над земята като често докосват земята."
Плевенски - "Те създават особена мекота и благородство в стойката на плевенския гълъб. Достигат почти до края на опашката но винаги стоят под нея на разстояние 5-6 мм от земята, а при някои екземпляри дория я докосват, кръстосвайки се."
Творците на стандарта на Варненския са пропуснали да напишат, че крилата, докосвайки земята се кръстосва или тези на Плевенския са се престарали?!

Опашката и краката ги съпоставих в предишния си пост.

Недостатъци:
Варненски - "Червено око, продълговата глава, дълъг клюн, тясна и къса опашка. Малки очи. Носенето на крилата наравно с опашката или под нея."
Плевенски - Тук са разделени на големи: "Обща несиметричност на тялото, червен ирис, неводоравно тяло, продълговата глава, тънък клюн, високи крака, тясна и къса опашка, малък околоочен пръстен, дълъг клюн, държане на крилата над опашката и липса на сексуално различие между мъжкия и женския екземпляри.", малки: "Скоклеста фигура, нееднаква окраска на всички части на тялото, почти прав клюн, наличието на бели пера било то в опашка или крило при цветните еккземпляри и несиметричен качул."
Общо взето се говори за едни и същи недостатъци като при Плевенския са по-детайлизирани.

И така нам се пада честта, безпристрастно да определим расите като различни или като една (доколкото аз мога да бъда безпристрастен в случая, но поне ще опитам). Искам да подчертая, че не държа гълъба да се казва Плевенски нито пък Варненски, при все че винаги съм срещал укор в погледите на привържениците на уж двете раси. Мнението ми е да се казва "Български късоклюн гълъб" или нещо от рода, но трудно ще надскочим себе си. Вярно е, че птиците отглеждани във Варна или по-вярно в Източна България имат видими различия с тези отглеждани по нашия край, но тези различия не са съществени, а и идеала за гълъба ако визираме стандартите е един!!!
Хайде да не ви отегчавам повече с моите съждения и дано имате търпението да изчетете писаниците ми!

п.п. като допълнение искам да отбележа, че при срещата в Плевен преди няколко години, варненци заговориха за оперяване на краката на някои техни екземпляри, което от своя страна говорело за по-ценна за разплод птица, но стандарта категорично го отхвърля, както и шарените птици. За мен по-скоро белите екземпляри могат да се отделят като отделна раса, защото имат различно оцветяване на ириса.
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

teacher

 • Гост
Как да класифицираме БГ породите?
« Отговор #8 -: Пон. 06 Ноември, 2006, 22:13:52 »
Благодаря на Людмил , за сега само той ме прие на сериозно. В интерес на истината моята идея беше да наблегнем на една по обща квалификация, от рода на: декоративни, летачи, преметачи,дрезгави....няма да карам по нататък, защото може да изпусна нещо и само, ще ме кретикуват.
   Всичко написано е абсолютно вярно, но....в много случаи сме свидетели на безконтролно /ненамерих друга дума/ съешване на различни породи и то масово. Плевенските гълъби се вкарваха в ломски, кюстендилски, благоевградски...варнемски /все декоративни и идеята е от благородна до по благородна./ но какво се получава?  Меко казано.....каша. В перник видяхме произведения, едноцветни с матови клюнове /гаги/ Шарени с нетрадиционни шарки.  Не искам да омаловажавам труда на всички които искат да направят нещо по красиво. Но това е друга тема, четете за принципите на декоративното гълъбовъдство.
   Сега нещо по конкретно. Относно Главата на плевенскич гълъб, това със симетричноста на тялото е малка игра на думи., и с този качул не е най важното...ако няма врътки....преди доста години имаше хора които се хвалеха че те са направили врътките....Ниско поставената човка, и широчината на основата и предполага и широчина на челото погледнато отпред. Като даденост това определя и две насоки:
- широко и ниско поставено чело
- широко и високопоставено чело
   Първият вариант предполага и не чак толкова заоблена глава, но пък сечетано с добре контрастиращ венец...е просто красота.
   При вторият вариант - и по малката глава , съчетана с и помалък венец....е доближаваме се до Варненските.
   Май съм пристрастен - Плевенските имат по голяма глава и на нея и трябва по добър качул...иначе не е ....плевенски.

   А какво ще кажем за Орловият клюн?

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Как да класифицираме БГ породите?
« Отговор #9 -: Вт. 07 Ноември, 2006, 09:23:41 »
Нещо не разбрах за орловия клюн?!
Клюна е естествено продължение на челото и по този начин го подчертава!!! Ако е боднат и сочи напред като при Будапещенските високолетачи би развалил целия облик на Плевенския!
Колкото до големината на главата - стремежа е по-малка глава!
Клюна в основата си трябва да е широк (от околоочие до околоочие). Има птици с широко чело, но тесен в основата си клюн, което е недостатък според мен (примери много може да откриете в галерията).
На Плевенския гълъб качула е специфичен и не бива да се омаловажава. Врътките са задължителни, но не бива да са толкова големи като на Шуменския и др., не че не съществуват птици с чашковиден качул. Качула трябва да е почти прилепнал до главата!!!
Ако ще класифицираме породите по групи, то Плевенския гълъб е бил ролер. Волиерното отглеждане, крайно стеснения генофонд, както и стремежа към по-разглобена фигура са занижили летателните способности на представителите на породата. Все още има екземпляри, които се премятат, но са рядкост, а и селекцията отдавна не е насочена в тази посока.
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен sss

 • Доктор
 • ****
 • Публикации: 213
 • Karma: +10/-3
  • Ел. поща
Как да класифицираме БГ породите?
« Отговор #10 -: Пон. 20 Ноември, 2006, 08:43:06 »
Людмиле,
Моля те напиши нещо за Паламарските гълъби и ако все още имаш от тях пусни някоя и друга снимка. Това са гълъбите на капанците от Разградския и Търговищкия край от незапомнени времена и не зная защо никой не споменава нищо за тях освен теб. Ще съм ти много благодарен.
КЕФА ЦЕНА НЯМА!!!

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Как да класифицираме БГ породите?
« Отговор #11 -: Пон. 20 Ноември, 2006, 10:17:31 »
В какъв смисъл "на капаците".
Паламарските гълъби са много добри храначи и аз използвам точно това им качество. Гълъбите съм взел от колеги от гр. Бяла, като някои от тях са с много високо качество. Не съм спец в областта, но при тях най-ценното е характерния начин на пеене. Дрезгав глас, който при разпяване "закъртва" и преминава в дълго, монотонно бучене. Екстериора не е от особено значение при тях, при все че на мен ми харесват повече екземплярите с гердан. Досега не съм чел стандарт или проекто такъв. Най-общо бих ги описал така: средно големи, стегнати гълъби с характерен начин на пеене. Клюна е дълъг, масивен в основата и бял като при черните екземпляри се допуска малко черно петно. Породата е с качул, немного голям с две врътки. Крилата са плътно прилепнали към тялото и се носят над опашката, която се разширява в края си, състояща се от 14 - 18 пера. Допускат се взички разцветки с изключение на жълтото.
За сега това.
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен sss

 • Доктор
 • ****
 • Публикации: 213
 • Karma: +10/-3
  • Ел. поща
Как да класифицираме БГ породите?
« Отговор #12 -: Пон. 20 Ноември, 2006, 13:28:09 »
Написал съм не капаци, а "капанци". Така се нарича етнографската група на българското население на няколко села в близост до Попово и Разград като с.Паламарца /от където идва и името им/, с.Садина /където живеят родителите ми/, гр.Опака, с.Гагово кв. Гецово на гр.Разград, гр.Попово и др.
КЕФА ЦЕНА НЯМА!!!

Неактивен sss

 • Доктор
 • ****
 • Публикации: 213
 • Karma: +10/-3
  • Ел. поща
Как да класифицираме БГ породите?
« Отговор #13 -: Пон. 20 Ноември, 2006, 13:32:01 »
Относно гълъбите - описал си ги съвсем точно!!!
Селекционират се именно за глас. Най-добрите екземпляри "дърпат" много продължително, включително и женските.
При селекцията за глас тръпката е много по-голяма, защото качествата на новото поколение стават ясни чак когато гълъбите станат полово зрели.
Най-цененият цвят е чисто черен, а най-лош - белия.
Много красиви са чилките - бели на кафеви точки.
Качулът е задължителен.
Най-добри резултати се получават при близкородствено развъждане. Затова група гълъбари развъждат гълъби от една и съща линия.
Не зная откога съществуват като порода, но прадядо ми ги е гледал около 1915г.
КЕФА ЦЕНА НЯМА!!!

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Как да класифицираме БГ породите?
« Отговор #14 -: Вт. 21 Ноември, 2006, 15:10:25 »
Извинявам се за недоглеждането!!!

Интересно ми е да разбера защо белия цвят не е предпочитан?! Преди 2-3 години беше хит и съм виждал много добри певци.
Аз имам един уникален черен, който трудно запява, но запее ли.
Та този черен, за да си го познаят в случай, че някой му резне пръстена са му отрязали задния пръст на единия крак (гадове).
Колкото до близкородственото развъждане и при Паламарските като при Плевенските са попрекалили, защото се получават пилета с криви крака, пръсти и т.п.
Сега снимки нямам, че отдавна не съм си снимал птиците, а и когато снимам нали се сещаш кои снимам?!
Обещавам в скоро време да снимам и паламарски и евентуално ако мога да кача  клип с някой пеещ!
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166