Автор Тема: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ  (Прочетена 12611 пъти)

Неактивен chanko

 • Напреднал
 • **
 • Публикации: 90
 • Karma: +6/-12
  • Ел. поща
Korotkoklyuvye тържествен Търма Много видове, особено korotkoklyuvye или играта, дойде в Русия и Европа към Близкия изток и Северна Африка.  Повечето от тях се съхраняват в Турция.

 Просто погледнете историята на Средновековието да видите как под османско владичество бе почти целия Близък изток, Северна Африка, Междинна Европа. Най-вероятно, в Турция има отговори на нашите въпроси, но кой може да се хвали, че е бил в страната, с изключение на Истанбул Да Анадола.  Това е затворена страна, а дори и публикации в областта на човешките се стремим, ние също не притежават.  За това, там непременно е vislokrylye korotkoklyuvye, заяви, че след неговото пристигане Даниел е видно с турците, с дейността си в Румъния.  Влакът им в Кишинев, Orgeevu и изпратиха своите крака в Bessarabku до Я. Сдвижкову. Sdvizhkovu. Според Юрий Alekseyevich, турци веднага започва да питам за цената на елитни tupatyh гълъбчета, но се отказа, каза, че може да извади всички птици, а след това беше изпратен на порта.  Това е, че турците не са били в аматьорския golubevodstve.  В Румъния, Кишинев tupatyh фактически не по-рано турци не са посетили, но птицата знае, че индиректно потвърди наличието на такива гълъби в Турция.  За Bukhara баща ми каза.  В тридесет години той хвана един черен vislokryluyu гълъб с бял яка.  Внесените в село най-богатият човек   - Андрон Байрак. - Andron Bayrak.  Естествено, гълъба трябваше да плати.  Имам тези гълъби не трябва да се види.  В Кишинев, те не са били и едва купуване на книга Peterfi, видях тези гълъби в снимката.  Аз живея, те биха могли да разглеждат само в Румъния. Тези птици са много сходни с нашите tupatyh. Разликата е, че те са оранжеви очи, миниатюрна главата и   обязательное кольцо вокруг шеи. Задължителна пръстен около врата му. Е Друга порода - krayovskie.  Спомням си в Кишинев, имаше много, те са гълъбчета едноцветен, с нюанси на червени, бели или орган на ивицата опашка.  Очите са оранжеви, което излетял от плашите с tupatymi либидото. Никълъс Люк, не се колебайте да се оранжеви очи и получи младежи в светлината очи.  Следва да се отбележи, че някои характеристики се формират в зависимост от вкусове на ловците в най територия, където razvodili птица.  Изглежда, че всички тези скали могат да летят и завъртане.  Нашият колега Максим В.  и Докато техните кратки години, до час и половина, гълъби изкачват високо и   вертят, часто становятся добычей тетеревятников,  но с течение на времето целевите Вячеслав за привличане на всички домашни птици в крило.
 Първите резултати вече са постигнати ние - гълъбите са били само отглеждам.   Може би беше след Руско-турската война от 1877-78, когато руските войски са били в България.  Войната се превръща в позиционна, и там е подробно познаване на културата на България и на местно гълъби.  Други варианти за външния вид на тези породи, в Руската империя, аз не виждам.  Недвусмислени и фактът, че korotkoklyuvyh красив внасят в нашата страна Cossacks, защото южное казачество, бесспорно, участвовало в этих войнах. Южна Cossacks, със сигурност са участвали в тези войни.  В моето семейство има традиция, че моят пра-дядо Йоан воюваше в България, беше ранен и по-късно почина от раните, а вече вкъщи да си починеш.

  Един от най-мистериозен вид, култивиран в страните от ОНД, е достоен korotkoklyuvye Търман. И това е произходът на тези гълъби от една порода, аз ще се опитам да убедя читателите на списанието.

 Те включват Кишинев tupatye, Vinnitsa, starokazatskie, Смоленск Grachev, korotkoklyuvye kremenchuzhnye.  В Румъния - Bukhara е vislokrylye и krayovskie, България - plevenskie.  Разбира се, всички тези гълъби са разликите, но често при Vertou статии и способността да покаже тяхната ориентация. Мисля, че tupatyh донесе Zaporizhzhya Cossacks. Смоленск топа дойде като трофей донесе, разбира се, всяко длъжностно лице, като обикновените войници То не беше възможно. По това време са многобройни война с османците.  Когато живеех в Молдова и развод от Кишинев tupatyh, аз естествено попита: "Кога и къде дойдоха тези птици в Бесарабия?".  В един от неговите ранни статии, казах, че за да си съседи дойдоха баща им Orenshteyn IA, дълги гледай гълъби и той каза, сочещи към tupatyh: "Тези видях на изложението в Кишинев, управлявани от пристигането на Николай II» .  Имаше една година, не съм предположил попитам, но мисля, че беше след коронацията, може би в миналото, когато бъдещето беше царят наследник, той пътува.  Жив досега най-старият ловец GG Черна гора, сега е около 87 години.  Сините внесоха 6/7 година.  Той чул като се говори за старите ловци, че птицата zavezena на Elisavetgrada (Kirovograd). На същата пише в неговия труд «Смесване гълъби» П. Peterfi. Опитайте се да се проследи пътя на гълъби в Elisavetgrad.  След Руско-турската война от 1806-1812 biennium. из- защото на Дунав преместени Zaporizhzhya Cossacks, който след Полтава битката започва отнема от Sich Петър I, няма да прости предателството на Cossacks, останалото dovershila Екатерина II.  И всичките Zaporizhzhya Cossacks бяха отишли в Турция, сред които бяха моите предци.  Когато Александър I Cossacks получиха опрощение за тяхното активно участие във войната на страната на Русия.  Но Sich не им позволят да се върне, но дал пустеещите земи в Бесарабия, Hersonschine, Elisavetgrade.  Elisavetgradskoe Cossacks беше прекъсната, тъй като в наименованието, както и за управлението.  В Кишинев бяха доведени до Херсон.  Аз не помня, но може да се доверим на думите на Chernogorova GG  В неговите разкази, тези малки птици, не е различен от бял костюм elisavetgradskih бяха с цветни петно на шията.  Сега тези гълъби, не, аз само някога са виждали в литературата на техните снимки. Tupatyh в Молдова е приличен брой, тяхното съществуване не заплашват малък брой.

 

(Окончание в № 53.) (Края на номер 53.)

Председатель Кишиневского клуба любителей голубей Председател на клуба Кишинев феновете гълъби                                                                                                                                                                                         ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ТАКА ПРЕВЕДЕНИЯ МАТЕРИАЛ - НО ТОВА СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ МИ. НАДЯВАМ СЕ ВСЕ ПАК ДА СЕ ПРОЧЕТЕ ПОНЕ 99% !!! - Дред - излишното изтрий ,без предполагам - снимките на РУМЪНСКИТЕ-МОЛДОВСКИТЕ или каквито и да са.
« Последна редакция: Четв. 27 Ноември, 2008, 22:57:46 от chanko »
GSM-0894788865-" Може да вървя бавно, но никога назад " Е.Л.

Forum - Bulgarian pigeons selection


Неактивен chanko

 • Напреднал
 • **
 • Публикации: 90
 • Karma: +6/-12
  • Ел. поща


D:\Чанко\гълъби-2008\Picture 268.jpg
« Последна редакция: Четв. 27 Ноември, 2008, 22:39:15 от chanko »
GSM-0894788865-" Може да вървя бавно, но никога назад " Е.Л.

Неактивен chanko

 • Напреднал
 • **
 • Публикации: 90
 • Karma: +6/-12
  • Ел. поща
D:\Чанко\гълъби-2008\Picture 241.jpg
« Последна редакция: Четв. 27 Ноември, 2008, 22:40:38 от chanko »
GSM-0894788865-" Може да вървя бавно, но никога назад " Е.Л.

Неактивен chanko

 • Напреднал
 • **
 • Публикации: 90
 • Karma: +6/-12
  • Ел. поща
 Явно това са имали в предвид колегите писали горните статии:
« Последна редакция: Съб. 13 Декември, 2008, 22:11:52 от chanko »
GSM-0894788865-" Може да вървя бавно, но никога назад " Е.Л.

Dredd

 • Гост
защо в 3 мнения ?
мисля един път е достатъчен.

Неактивен chanko

 • Напреднал
 • **
 • Публикации: 90
 • Karma: +6/-12
  • Ел. поща
                      Съжалявам Dredd, но нали знаеш че съм на Вие с компютрите-истината е че исках да кача преведен вариант а видя какво се получи. Ако имаш възможност изтрии и 4-те публикации предполагам че ще мога да кача 2 преведини варианта защото те наистина са 2 . За което благодаря предварително!!!      А ако пак се получи фал........както прецениш.
« Последна редакция: Съб. 08 Ноември, 2008, 15:13:58 от chanko »
GSM-0894788865-" Може да вървя бавно, но никога назад " Е.Л.

Dredd

 • Гост
Няма да ти ги трия сега,
оформиги и ще оставя само мниението което трябва да е или сам ти редактираи ;)

Неактивен chanko

 • Напреднал
 • **
 • Публикации: 90
 • Karma: +6/-12
  • Ел. поща
D:\Чанко\New Folder\Picture 011.jpg
« Последна редакция: Четв. 27 Ноември, 2008, 22:51:51 от chanko »
GSM-0894788865-" Може да вървя бавно, но никога назад " Е.Л.

Неактивен chanko

 • Напреднал
 • **
 • Публикации: 90
 • Karma: +6/-12
  • Ел. поща
             ЗДРАВЕЙТЕ !!! Днес съм писателски настроен и искам да продължа започнатата от мен тема - ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ в България. Първо ще обясня кое ме провокира да открия тази тема, след което ще разтълкувам избора ми на заглавието: Днешните ми писания са провокирани признавам от СНОЩНИЯ СТРАХОТЕН ДИСПУТ/в галерия на сайта/ В МНОГО ДОБЪР ТОН ,КОЙТО СПОРЕД МЕН Е КОРЕННО РАЗЛИЧЕН ОТ ПОДОБНИ ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА. Това ме навява  на идеята,че колегите дано не съм подведен са преусмислили доста от първоначалните си виждания. Но това толкова. В тази тема ще засегна няколко вида - произведени да не кажа селекционирани единственно и само в България, което според мен ги прави по -своему УНИКАЛНИптици. Това разбира се ще бъдат птици със фигура-респективно спуснати криле и добра външна визия/СТАТНИ/ разбира се това ще са птици със КЪСИ - не средни или дълги човки-задължително БЕЛИ. Като начало ще започна с основното КЪСОКЛЮНИ - според мен а и не само това са птиците с клюн не по дълъг от 10-12 мм или още по сигурно да не кажа точно клюн ЧИИТО РАЗМЕР В ОСНОВАТА СИ Е РАВЕН НА РАЗСТОЯНИЕТО ОТ ОСНОВАТА ДО НЕЙНИЯ ВРЪХ. Това е нещо като определение за къс клюн-но задължително то не важи и за по късоклюни птици които не би трябвало да ги разглеждаме в друг раздел те могат да бъдат само като ЕТАЛОН показател за образец на подръжание в процеса на селектиране към по късоклюна птица. СТАТНИ - наистина това наименование взех от Руската литература но след дълги справки из нета с обръщението към тези птици по света те са си такива. Това пък би рябвало да значи ПТИЦА С ДОБРА ВИЗИЯ, СЪРАЗМЕРНО ТЯЛО ОТ СРЕДЕН КЛАС/нито дребен, нито едър - среден гълъб възможно 35-40 см. оръзмерен от върха на човката до края на перото на възмажала 2-двугодишна птица/СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СПУСНАТИ ПОД ОПАШКАТА КРИЛЕ КОИТО МОЖЕ И ДА ОПИРАТ ПО ЗЕМЯТА, гълъб с опашка достатъчно широка и дълга че да не го прави груб и натруфен ,че дори да не му позволява да се качи на първия ред кацалки-имам в предвид ОПАШКА ШИРОКА МАКСИМУМ С РАЗМЕРА НА ШИРОЧИНАТА НА ГЪРЪДИТЕ В РАМЕННАТА ЧАСТ И ОПАШКА ДЪЛГА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДЪЛЖИНАТА НА ТЯЛОТО НА САМАТА ПТИЦА.Опашка състояща се с минимум 13 не искам да давам определение за максималния брой пера защото за него ограничения според мен не трябва да има - СТИГА ТЕ/перата/да са правилно наредени и изгладени. Сега от известен период - няколко години 10-12 се говори че трябва тя да е във формата на ДЪГА но мое мнение че правата а не дъгообразната опашка е много по красива и по правилна и удобна за размножаването и селектирането на птиците.Но това е мое мнение останалото е определение на колеги тръгнали в посока на селекция на птици с такава визия-но това според мен си е въпрос на избор-аз просто си дадох мнението. Остават с качул или без като качулка снета -прилепнала със съразмерни врътки от ухо до ухо, като не са желани качулки шал - яка /с големи широки въртели/ и накрая ОЧИ - техния цвят е според оцветяването на птиците БИСТЪР - седефено бял за цветните екземпляри и ТЪМЕН до чер за белите и пъстри екземпляри и накрая КРАКА - голи ,неоперени ниски 2-3см.завършващи задължително с бели нокти. Та за тези птици ще става коментар в тази тема. Тези птици които не срещнах в този си вид никаде другаде из интернет пространството-поне с тези показатели основни за нашите птици.Подобни имаше в някои Руски ,Румънски и Сръбски варианти които пък не изключвам като донори във формирането на нашите птици-но според мен късоклюните в българия и то да ги нарека СТАТНИ късоклюни са си уникални за вида и задължително трябва да ги разглеждаме отделно и като самостоятелен вид от всички останали подобни. Задължително трябва и да добавя, че тези птици по своему са играчи - въртеливи но в самия ход на селекция това им качество не се е затвърждавало ,което пък е довело и до ликвидирането му в някои  екземпляри, но по своему това са си въртеливи птици пък и дори само по 1-2 кълбета. За ликвидирането на това им качество е спомогнало и в последните 15-20 години волиерното им отглеждане. Надявам се темата да бъде разбрана единственно и само като образувателна и се надявам на коректно участие , ако има такова от колегите с цел да я развием пък било и над нашето вътрешно его. Става въпрос за запазване на вид птици както казах уникални и на фона на сегашното безразборно според мен купуване на птици от чужди породи и купуването на наши птици от чужденци нищо чудно в един момент НАШИ птици които ще бъдат обект на темата да бъдат обявени за чуждо земни както междувпрочем се случва на практика на последък с други наши - бих казал продукти от години изконно Български. За сега толкова - че и аз трябва да свърша нещо . ЛЕК ДЕН И УСПЕХИ!!!
« Последна редакция: Вт. 02 Декември, 2008, 09:45:17 от chanko »
GSM-0894788865-" Може да вървя бавно, но никога назад " Е.Л.

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Накратко ще споделя и аз своето мнение.
1. Птица дълга 35-40 см съвсем не е среден клас, а направо си е едра.
2. Опашката според мен е по-красива, когато е ПО-ШИРОКА от широчината на гърдите и ПО-ДЪЛГА от тялото (към опашката причислявам не само перата й, а и основата).
3. Броя на перата на опашката да е минимум 14.
4. Както е упоменат размера на клюна, така трябва да конкретизираме и постава му, а мое мнение е, че не трябва да е "боднат" в главата, а да е естествено продължение на високото чело.
5. Околоочието да е голямо и светло.
6. Когато говорим за крака, какво имаме предвид?! - от стъпалото до коляното или ...
и т.н.
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен chanko

 • Напреднал
 • **
 • Публикации: 90
 • Karma: +6/-12
  • Ел. поща
 Искам да уточня нещо защото явно ще остана неразбран: В темата не визирам за момента порода и не предлагам ни най малко някакъв проекто или стандарт на така необявената. На Людмил благодаря за участието и скрито се надявах ,че ще е пръв - ПОЗНАХ! Людмиле Визирайки този размер на птиците изхождах също от разговори със стари наистина стари гълъбовъди и това че лично аз преди доста време 80-82 год. съм виждал и дори сме мерили ако има някакво значение такива ще посоча само цветовете без имената на хората в които съм ги виждал - бели,черни и червени в различни хора от един град и той е Варна, а в същия период разлика 2-3 години назад видях в Ловеч - Плевенски черни при един гълъбовъд на преклонна възраст около 20-25 птици трябва да ти кажа че не отстъпваха по нищо на видяните по късно от мен такива във Варна но и в двата града птиците не бяха с тези нежни глави които харесвам и се стремя към тях пък дори някъде това да е грешка. П.П. Плевенските си бяха качулати - защото тогава не се говореше за Плевенски без качул и не бяха с носията на Варненския. И отново за размера на долу в момена съм убеден причина е кръстосването с по дребни породи - но ако се стигне до нещо - ще се коментира и определи.
« Последна редакция: Вт. 02 Декември, 2008, 13:42:18 от chanko »
GSM-0894788865-" Може да вървя бавно, но никога назад " Е.Л.

Неактивен vlado

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 107
 • Karma: +3/-2
  • Ел. поща
Здравейте, надявам се да се получи добра дискусия която най-важното да има някакъв резултат.
Първо за стандарта.Мое менние е че не бива да смесваме в една порода Плевенските(цветните гълъби) и Белите варненски и карабашите.Черното око е огромна разлика дори и само то само по себе си.Белите имат и друга структура на тялото и на главата-различна от тая на прелевенските.Моите наблюдения са следните.
1.Варненските са с по разкошни опашки.Тези опашки в 95% са дъгообразни в края, а при плевенските дъгообразните опашки са притежание на не повече от половината птици.
2.Опашките на Варненските са по широки в края си и по тесни в основата.
3.Основата на опашката при нас я наричаме "кума" не знам каква е думата в другите региони.При плевенските кумата е широка,почти със широчината на гърба.При варненските е тясна,тънка и по грациозна.
4.Плевенските гълъби имат гръб.Има разстояние между основата на врата до началото на опашката-гръб.При варненските това разстояние-гръб го няма тук опашката започва от там откъдето свършва врата(както е при ростовски,чиликите,ломските...)От ту идва и разликата в дължината на опашките-уж двата гълъба са с еднаква дължина но варненския е с по-дълга опашка!?!!!Това е така защото тя започва по-отпред.
5.Плевенският гълъб е с по-къс и дебел врат.На варненските вратовете са тънки и дълги.
6.Плевенският гълъб е с по-широки гърди.При повечето екземпляри най-предната точка на гърдите е пред предния връх на сгъвките на крилата(ако гълъба излиза иззад ъгъла първо ще видиш гърдите после крилата),при варненските е точно обратното крилата са изнесени по-напред и гърдите остават по-тесни.
Малко е дълго за четене ама се постарах да бъда по-детайлен в обясненията.
Айде да обсъдим това и по-късно довечера като сгъна 1-2 ПВЦта "Болярка" ще напиша разликите които виждам и в главата(тя е толкова малка а пък те са толкова много :)))
Колкото повече-толкова повече!

Неактивен cvetan

 • Нов
 • *
 • Публикации: 7
 • Karma: +0/-0
  • Ел. поща
      Всичко е описано добре,особено vlado и LudmilDo дават сравнително описание на стандартите на варненския и плевенския гълъб.Според мен тук му е мястото да споменем и ломският гълъб,които вярно се отглежда  в северозападна България но е с над 100 годишно съществуване като порода.Погледнете стандартът му.Може би трябва да се позамислим кое как е. Между другото при нас " кума "е  ивица около 1 см. от бяли пера в основата на опашката.

Неактивен zlob4o

 • Напреднал
 • **
 • Публикации: 62
 • Karma: +4/-1
 • обичам животните наи вече гълабите
  • Ел. поща
владо сагласен съм с тебе не съм се заглеждал зада ги разбера тея работи аидее довечера пиши за главата да слушаме

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Чанко, пак погледни линийката и нищо, че сте мерили, но 40 см са достойни за Рьомер!
Владо, този гръб лично мен ме дразни и в личен план ще се стремя максимално да го игнорирам, което не значи опашката да е забита като метла в тялото. То и ломския няма гръб, но има перфектна основа (по вашему кума). По Ломско им викат СКРЯШЕНИ ;)!!!
Злобчо (крайно време е да ти научим името или поне да започнем да те наричаме dobur4o), гледай, учи се, аз все още гледам и все има какво да науча и ... надявам се винаги да има какво да научавам! Като начало можеш да потърсиш Бейхан от Варна ( във форума се подвизава като Даниел Атанасов). Има какво да ти каже, а и ти има какво да Чуеш! Не омаловажавам старите линии, но гледай напред!


п.п. тази година, както всеки от вас ходих и гледах гълъби. на едно място (умишлено спестявам имена, за да не питате в последващи постове) видях много гълъби, хубави, направени, но ... на същото място имаше няколко двойки, които коренно се различаваха от останалите. не бяха толкова дълги, натруфени, но ... лично аз съм впечатлен именно от тях. това са гълъби, за които бих казал СЪРАЗМЕРНИ, с правилно съотношение на ПРОПОРЦИИТЕ. Аз също харесвам нежната глава, но за нея трябва подходящо тяло!
« Последна редакция: Четв. 04 Декември, 2008, 22:56:42 от LudmilDo »
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166