Автор Тема: Стандарт на Варненски гълъб  (Прочетена 2941 пъти)

Неактивен Daniel Atanasov

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 138
 • Karma: +20/-4
Стандарт на Варненски гълъб
« -: Нед. 06 Януари, 2008, 10:46:53 »
                                              Кратка история и стандарт
                                                              на Варненски гълъбТова е една от българските породи гълъби, около която има най-много спорове както по отношение на името, така и по стандарта й. Считаме, че наименованието Варненски гълъб е най-точното поради факта, че на всички изложби с международно участие, включително ИНТЕРТАУ през 1988 година в София, тези в Дахау – Германия и Шумен, гълъбът беше представен под това име. С това име породата е известна в Европа.
Отглежда се в почти цялата източна част на страната, но се среща и в много градове и села на южна България.
Според стари селекционери породата води началото си от гълъби от Египет и Турция, по-късно кръстосани с руски гълъби, донесени от белогвардейски емигранти, след революцията от 1918 година. В Русия се отглеждат две подобни породи - известните  Кременчугски и Московски едноцветен гълъб. По-старите гълъбари си спомнят, че за подобряването на  породата са използвани и румънските породи със спуснати криле, както и плевенските, ломски и добруджански  гълъби.
Селекцията явно се е водила в правилна посока, макар и само по интуиция, тъй като съвременния тип гълъби наистина е украшение за много изложби и гълъбарници и предизвиква възхищението на истинските познавачи на породата, а и на всеки опитен гълъбар.
Характерното за породата е красивата стойка, с къси крака , крила под широката и дълга опашка, дълго тяло, къс клюн, кръгла глава и големи изразителни очи. Походката на гълъба е много грациозна и почти се доближава до тази на ломския гълъб. Отглеждани на свобода, гълъбите летят добре, като голяма част от тях се премятат.

Тяло - дребно. Изглежда дълго и отпуснато, поради отпуснатите криле и дългата опашка.
Глава - малка, гладка и добре заоблена като сфера.
Очи - големи, със светъл ирис и малка зеница при цветните екземпляри. При белите са тъмни.
Очни кръгове – големи, гладки и бели при всички цветове. Трябва да са поне два концентрични кръга.
Клюн - много къс, (10- 12 мм) масивен, бял, леко извит. При женските е малко по- нежен.
Врат- средно дълъг, като бързо се разширява към гърдите.
Гърди - широки и изпъкнали. При върхови екземпляри перата отдолу покриващи гръдната кост са леко разтворени, което създава илюзията, че гълъбът е почти без крака.
Крила - доста дълги, носят се под опашката и често докосват земята.
Опашка - дълга и широка, леко повдигната, състояща се от 14-16 добре застъпващи се широки и здрави пера. Формата на опашката е лека дъга.
Стойка - грациозна, с лека чупка в кръста
Крака - много къси, червени с бели нокти, широко поставени. Краката са голи, но при някои екземпляри малки перца ги покриват почти до долната става, което не бива да се счита за грешка.
Отглежда се в чисти цветове: бял, черен, червен, жълт, бакърен, син и опушен.
Цветът е интензивен, лъскавината на врата е характерната за всеки цвят, силно изявена.
Шарените гълъби също се признават за стандартни, като е желателно да има някаква симетрия в шарките. Гълъбите в жълт цвят са подобрени в Силистра, посредством кръстосване с качулати гълъби.
Големи грешки - малки очи, червенеещи или жълтеещи очи, продълговата или ръбеста глава, сплескана отгоре, дълъг клюн, тясна, стъпаловидна или къса опашка, разцепено или напреки израстнало перо на опашката, крила наравно с опашката или над нея, червени или жълти очни кръгове, груби и много накъдрени очни кръгове.
Малки грешки - съвсем леки откленения във фигурата, краката, цвета, очите, брадичка преди третата година при мъжките екземпляри. Сивеещ цвят по опашката или крилата при жълтите и червените птици.
Пръстен – 7 мм.
« Последна редакция: Нед. 06 Януари, 2008, 11:01:11 от Daniel Atanasov »

Неактивен Кънчо Атанасов

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 652
 • Karma: +21/-5
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Варненски гълъб
« Отговор #1 -: Нед. 06 Януари, 2008, 14:13:58 »
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ДОБРЕ ПРЕДСТАВЕНИЯ СТАНДАРТ!
SM 0888693424

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Варненски гълъб
« Отговор #2 -: Нед. 06 Януари, 2008, 23:02:16 »
А ТУК СЕ ЗАГАТВА ЗА ГАЩАТ ВАРНЕНСКИ! ЗНАЧИ НАВРЕМЕТО, КОГАТО ВОЛВОТО ДОЙДЕ С ОЩЕ ДВАМА В ПЛЕВЕН ДА СЕ РЕШАВА КАК ДА СЕ РАЗДЕЛИ ПОРОДАТА НА ДВЕ, СПОМЕНА ЗА ТАКИВА ПТИЦИ! ЯВНО В СЕЛЕКЦИЯТА ЩЕ СЕ ТЪРСИ ТОВА?!
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Варненски гълъб
« Отговор #3 -: Нед. 06 Януари, 2008, 23:59:43 »
И още един въпрос! За пръв път срещам термина стъпаловидна опашка, но това е може би от недостатъчния ми опит. Ако е това, което си мисля, не са ли и четирите снимки, снимки на гълъби с такъв вид опашка?!
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166