Автор Тема: Типлери  (Прочетена 7676 пъти)

Svetlio

 • Гост
Типлери
« -: Вт. 06 Юни, 2006, 16:40:11 »
Бихте ли ми казали нещо повече за тази порода гълъби.

Forum - Bulgarian pigeons selection

Типлери
« -: Вт. 06 Юни, 2006, 16:40:11 »

Неактивен tpetrov

 • Инициатор
 • Професор
 • *****
 • Публикации: 552
 • Karma: +14/-5
  • http://pigeons-bg.com
  • Ел. поща
 • Skype: tgpetrov
Типлери
« Отговор #1 -: Ср. 07 Юни, 2006, 09:17:58 »
Английска Порода и доста разпространена. Главно за летене. По надоло в темата има линк към Български клуб. Опитай в Интернет на английски - има специализиран сайт с много препратки.

Неактивен djimito

 • Нов
 • *
 • Публикации: 11
 • Karma: +0/-0
  • Ел. поща
Re: Типлери
« Отговор #2 -: Съб. 31 Октомври, 2009, 21:16:27 »
Годината когато е регистрирана породата се счита 1840г. В началото тя се е водила само изложбен вид и е нямала състезания за летене, а само изложбенни състезания. Как е била създадена породата съществуват няколко версии:
Първата както е посочено по-горе, че от  изложбен вид, на някои гълъбовъди поради факта че гълъбите летели продължително- започнали да правят селекция за продължителен полет и се състезавали по между си.
Има версия, че гълъбите били произлезли от порода персийски гълъби.
Третата версия  е, че преди около 170г. имало гълъби превъртачи (tumpeens), които се задържали във въздуха по 7-8 часа. Тогава са се появили английски любители на гълъби, които взели да ценят продължителния полет.Така започнали да работят по селекция за увеличаване на полета. Гълъбовъди от Миклесфилд и околностите започнали да ги кръстосват с други високолетачи , например от тези на Манчестър и Шефилд и др. градове. Така в различните области на Англия се образували различни типове типлери, но с  еднаква цел - да не се превъртат и да летят продължително. Познати са ни тип Шефилд, Манчестър, Лестър, Маклесфилд - всеки от който с типични белези:
-тип Маклесфилд  е нисък гълъб с широки гърди, нормално нежна глава, бистро око и широки крила. Основно в сив цвят, но може да са и в други цветове.
-тип Лестър е малко по-дълъг типлер с дълга човка, бисерно око и с нежни крила.
-тип Манчестър е получен като е кръстосан Маклесфилд типлер с Алмонски превъртач - много нисък с къси крака, малко тяло и големи крила и много често в шарен цвят.
-тип Шефилд  е получен от кръстоска на западен превъртач и кумулет - цветовете са сив, черен, червен с много бели пера по крилата и опашката. Шефилд тип са нежни, но яки гълъби с високи крака и голямо желание за летене.
Всички тези типове типлери са имали различни стилове на летене, Маклесфилд както казахме е широк и нисък гълъб имал бърз удар на крилата , летял високо, защото е лека птица и може да държи добро темпо и при вятър, същото важи и за Лестърския тип.
Манчестер типлер със своето малко тяло и големи крила  може да се издигне на много високо и при лошо и при слънчево време, но с малката си тежест и голяма височина на полет при вятър и дъжд не се постигат добри резултати. При ясно и слънчево време Манчестър може да лети до 16;17 часа. А резултати от 18;19 и 20 часа могат да се постигат с типлери които летят ниско. Питате се защо? Защото (например тип Шефилд), които летят ниско и през тъмното се ориентират по-добре за околностите, а гълъб който лети на височина вижда слънцето по-продължително време от тези които летят ниско. Не е казано, че който лети на високо, че няма да слезне, но може да бъде дисквалифициран по правилника, ако не се виждат определено време. Затова хората започнали да оценяват ниско летящите пред високолетящите. Типичен ниско летящ е Шефилд, тези птици можели да летят както при хубаво, така и при лошо време. Този тип типлер държи на всяка цена да остане във въздуха. Покойният Matthews от Манчестър е казал, че един типлер тип Шефилд след дълъг полет в лошо време като кацнал на терасата умрял от умора. Сърцето му не издържало, бил е станал кожа и кости.
Произход на името „типлер”

Типлер в превод от английски означава „пияница”. Известен брой гълъбовъди в Англия мислят, че типлера е получил своето име от английската дума „tipling”- връх, върхове както и върховно крило. Някои мислят че типлера е получил името си от първите хора, които са ги отглеждали, а доста от тях били пияници. Има легенда , в която се разказва как пътник минаващ през малко английско село Мидланд видял ято летящи гълъби и попитал хората на кого са , те му отговърнали на „tipplеr” - пияницата, така наричали човека занимаващ се с производство на алкохол, но и постоянно бил под влиянието му. Той имал и гълъби летачи. Пътника си купил няколко гълъба и ги занесъл в своя градд и им казвал „ типплерс” (пияници).Но тази история дори и да е вярна ще остане загадка за всички.
Типлера в  днешния си вид е съвсем обикновена птица и не се набива на очи, но природата  им е придала рационални форми, плътно оперение и отлично оформена мускулатура, която им дава колосална жажда за полет, упорство, способност за дресировка и надежност в полета. За тази порода сме длъжни да благодарим  на английските гълъбовъди !

Неактивен djimito

 • Нов
 • *
 • Публикации: 11
 • Karma: +0/-0
  • Ел. поща
Re: Типлери
« Отговор #3 -: Съб. 31 Октомври, 2009, 21:29:02 »
ТИПЛЕРИ

Наименование.
Съществуват няколко разновидности на наименованието, в Амстердам например ги наричат “Триплери” или “Трипелаари”. Повечето гълъбовъди считат, че названието “Типлер” е произлязло от гълъби, които имали цветни краски вплетени в оперението - ”tips”.
В един от октомврийските си броеве от 1968г. английският Вестник “Гълъби и света на гълъбовъдството”, Джон Прескот изразява гледната точка, че названието типлер се явява северно-английски диалект за гълъбите от породата “Тюмлери”. Някои свързват това название с английската дума “to tiple”, което означава "клатушкам се като пиян", но всъщност днешните типлери летят абсолютно спокойно и затова може да се каже, че това наименование вече е малко поостаряло.
Типлерите в днешният си вид са съвсем обикновени гълъби и не се набиват на очи, природата им е придала рационални форми, плътно оперение и отлично оформена мускулатура, която им е дала колосална жажда за полет, упорство, способност за дресировка, надеждност в полета. За тази порода сме длъжни да благодарим на Английските гълъбовъди!

Описание.
Летящият типлер е гълъб със среден размер, с широка мощна гръд издадена напред, главата му е гладка, сравнително голяма, плавно закръглена, и хармонично съчетана с шията и гръдта.
Клюна е със средна дължина и заедно с ноздрите изграждат профила на гълъба в една линия с челото, леко наклонена напред под ъгъл 45 градуса. Цвета на клюна варира в зависимост от окраската на птицата от тъмно рогово до светло.
Шията е доста къса и груба, плавно преминаваща в линията на гърба.
Гърбът е широк в раменете, хоризонтален, крилете са мощни, плътно сложени към опашката.
Крилете са добре прилепнали към тялото и не се издават напред.
Цвета на очите варира между бели и светло-перлени в зависимост от различната окраска на оперението и физическите данни на птицата.
Стойката на тялото е средно ниска, краката са неоперени, екземпляри с оперени крака се срещат изключително рядко.
Пръстите на краката са малки, но силни с тъмен цвят.
Окраската и шарката на оперението са предимно едноцветни – червена, синя, черна и жълта, като се срещат и други цветове и разцветки.
Накратко може да се каже, че типлерите са гълъби които до ден днешен са съхранили натуралната и рационална мощ на старите породи гълъби умеещи да летят изключително добре.

Полета на типлера.
Типлерите летят високо и много дълго. Като правило хората занимаващи се с тези птици споделят за техните способности за красив и продължителен полет, а хората които много са слушали тези истории за тях, докрай не вярват че това наистина е така!
В полета си те ту поемат високо в небето, ту се отпускат до висотите на църковните куполи (в зависимост от скоростта и направлението на вятъра). Летейки толкова дълго във въздуха, типлерите позволяват много икономична работа на крилете си: докато летят те едва мърдат краищата на крилете все едно летят на място - като пеперуди.
Типлерите са овладели удивителната способност да намират възходящи въздушни течения, които им позволяват да се задържат във въздуха без много усилия.
При пускането им за полет те поемат към висините, след едночасов полет показват един присъщ стил на полета: спокойни движения, бавно придвижване на едва видима височина. Болшинството от съвременните типлери могат прекрасно да летят при добри природни условия. Това се явява огромно преимущество на тази порода. Ако за представителите на други породи гълъби необходимо условие за полета се явява наличието на вятър, то за типлерите е достатъчно съвсем незначително присъствие на вятъра, който да ги поддържа. Може дълго да се възхищаваме как тези птици се приспособяват към различните условия на времето променящи се в зависимост от направлението на вятъра, и коригиращи по него висотата на полета си. Те елегантно политат към фронта на вятъра, издигат се на височина и отново се връщат на изходна позиция. Това може да продължи с часове, техният стил говори за отличната нервна система която притежават!
При правилни тренировки птиците могат да бъдат в състояние на непрекъснат полет от ранна утрин до късна вечер, при това при връщането си в гълъбарника съвсем не показват признак на умора.
Гълъбите на гълъбовъдите, които не се занимават с никакви специални тренировки също показват добри резултати, ако все пак се придържат към основните правила които е необходимо да се следват за добри спортни резултати. Като основни правила за спазване в това отношение могат да се споменат: храненето на гълъбите да се извършва едва след приключването на полета, за да обучат на връщане в гълъбарника, да се отстраняват тези които не летят правилно и не се приземяват където трябва и др.
Като цяло типлерите са порода гълъби подходящи за отглеждане от гълъбовъди любители на красивият и продължителен полет!