Forum - Bulgarian pigeons selection

Български породи гълъби BG pigeons => Варненски гълъби Pigeons from Varna => : chanko Tue 04 November, 2008, 21:36:16

: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Tue 04 November, 2008, 21:36:16
Korotkoklyuvye тържествен Търма Много видове, особено korotkoklyuvye или играта, дойде в Русия и Европа към Близкия изток и Северна Африка.  Повечето от тях се съхраняват в Турция.

 Просто погледнете историята на Средновековието да видите как под османско владичество бе почти целия Близък изток, Северна Африка, Междинна Европа. Най-вероятно, в Турция има отговори на нашите въпроси, но кой може да се хвали, че е бил в страната, с изключение на Истанбул Да Анадола.  Това е затворена страна, а дори и публикации в областта на човешките се стремим, ние също не притежават.  За това, там непременно е vislokrylye korotkoklyuvye, заяви, че след неговото пристигане Даниел е видно с турците, с дейността си в Румъния.  Влакът им в Кишинев, Orgeevu и изпратиха своите крака в Bessarabku до Я. Сдвижкову. Sdvizhkovu. Според Юрий Alekseyevich, турци веднага започва да питам за цената на елитни tupatyh гълъбчета, но се отказа, каза, че може да извади всички птици, а след това беше изпратен на порта.  Това е, че турците не са били в аматьорския golubevodstve.  В Румъния, Кишинев tupatyh фактически не по-рано турци не са посетили, но птицата знае, че индиректно потвърди наличието на такива гълъби в Турция.  За Bukhara баща ми каза.  В тридесет години той хвана един черен vislokryluyu гълъб с бял яка.  Внесените в село най-богатият човек   - Андрон Байрак. - Andron Bayrak.  Естествено, гълъба трябваше да плати.  Имам тези гълъби не трябва да се види.  В Кишинев, те не са били и едва купуване на книга Peterfi, видях тези гълъби в снимката.  Аз живея, те биха могли да разглеждат само в Румъния. Тези птици са много сходни с нашите tupatyh. Разликата е, че те са оранжеви очи, миниатюрна главата и   обязательное кольцо вокруг шеи. Задължителна пръстен около врата му. Е Друга порода - krayovskie.  Спомням си в Кишинев, имаше много, те са гълъбчета едноцветен, с нюанси на червени, бели или орган на ивицата опашка.  Очите са оранжеви, което излетял от плашите с tupatymi либидото. Никълъс Люк, не се колебайте да се оранжеви очи и получи младежи в светлината очи.  Следва да се отбележи, че някои характеристики се формират в зависимост от вкусове на ловците в най територия, където razvodili птица.  Изглежда, че всички тези скали могат да летят и завъртане.  Нашият колега Максим В.  и Докато техните кратки години, до час и половина, гълъби изкачват високо и   вертят, часто становятся добычей тетеревятников,  но с течение на времето целевите Вячеслав за привличане на всички домашни птици в крило.
 Първите резултати вече са постигнати ние - гълъбите са били само отглеждам.   Може би беше след Руско-турската война от 1877-78, когато руските войски са били в България.  Войната се превръща в позиционна, и там е подробно познаване на културата на България и на местно гълъби.  Други варианти за външния вид на тези породи, в Руската империя, аз не виждам.  Недвусмислени и фактът, че korotkoklyuvyh красив внасят в нашата страна Cossacks, защото южное казачество, бесспорно, участвовало в этих войнах. Южна Cossacks, със сигурност са участвали в тези войни.  В моето семейство има традиция, че моят пра-дядо Йоан воюваше в България, беше ранен и по-късно почина от раните, а вече вкъщи да си починеш.

  Един от най-мистериозен вид, култивиран в страните от ОНД, е достоен korotkoklyuvye Търман. И това е произходът на тези гълъби от една порода, аз ще се опитам да убедя читателите на списанието.

 Те включват Кишинев tupatye, Vinnitsa, starokazatskie, Смоленск Grachev, korotkoklyuvye kremenchuzhnye.  В Румъния - Bukhara е vislokrylye и krayovskie, България - plevenskie.  Разбира се, всички тези гълъби са разликите, но често при Vertou статии и способността да покаже тяхната ориентация. Мисля, че tupatyh донесе Zaporizhzhya Cossacks. Смоленск топа дойде като трофей донесе, разбира се, всяко длъжностно лице, като обикновените войници То не беше възможно. По това време са многобройни война с османците.  Когато живеех в Молдова и развод от Кишинев tupatyh, аз естествено попита: "Кога и къде дойдоха тези птици в Бесарабия?".  В един от неговите ранни статии, казах, че за да си съседи дойдоха баща им Orenshteyn IA, дълги гледай гълъби и той каза, сочещи към tupatyh: "Тези видях на изложението в Кишинев, управлявани от пристигането на Николай II» .  Имаше една година, не съм предположил попитам, но мисля, че беше след коронацията, може би в миналото, когато бъдещето беше царят наследник, той пътува.  Жив досега най-старият ловец GG Черна гора, сега е около 87 години.  Сините внесоха 6/7 година.  Той чул като се говори за старите ловци, че птицата zavezena на Elisavetgrada (Kirovograd). На същата пише в неговия труд «Смесване гълъби» П. Peterfi. Опитайте се да се проследи пътя на гълъби в Elisavetgrad.  След Руско-турската война от 1806-1812 biennium. из- защото на Дунав преместени Zaporizhzhya Cossacks, който след Полтава битката започва отнема от Sich Петър I, няма да прости предателството на Cossacks, останалото dovershila Екатерина II.  И всичките Zaporizhzhya Cossacks бяха отишли в Турция, сред които бяха моите предци.  Когато Александър I Cossacks получиха опрощение за тяхното активно участие във войната на страната на Русия.  Но Sich не им позволят да се върне, но дал пустеещите земи в Бесарабия, Hersonschine, Elisavetgrade.  Elisavetgradskoe Cossacks беше прекъсната, тъй като в наименованието, както и за управлението.  В Кишинев бяха доведени до Херсон.  Аз не помня, но може да се доверим на думите на Chernogorova GG  В неговите разкази, тези малки птици, не е различен от бял костюм elisavetgradskih бяха с цветни петно на шията.  Сега тези гълъби, не, аз само някога са виждали в литературата на техните снимки. Tupatyh в Молдова е приличен брой, тяхното съществуване не заплашват малък брой.

 

(Окончание в № 53.) (Края на номер 53.)

Председатель Кишиневского клуба любителей голубей Председател на клуба Кишинев феновете гълъби                                                                                                                                                                                         ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ТАКА ПРЕВЕДЕНИЯ МАТЕРИАЛ - НО ТОВА СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ МИ. НАДЯВАМ СЕ ВСЕ ПАК ДА СЕ ПРОЧЕТЕ ПОНЕ 99% !!! - Дред - излишното изтрий ,без предполагам - снимките на РУМЪНСКИТЕ-МОЛДОВСКИТЕ или каквито и да са.
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Fri 07 November, 2008, 19:02:42


D:\Чанко\гълъби-2008\Picture 268.jpg
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Fri 07 November, 2008, 19:04:42
D:\Чанко\гълъби-2008\Picture 241.jpg
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Fri 07 November, 2008, 19:25:51
 Явно това са имали в предвид колегите писали горните статии:
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: Dredd Fri 07 November, 2008, 23:52:09
защо в 3 мнения ?
мисля един път е достатъчен.
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Sat 08 November, 2008, 15:10:57
                      Съжалявам Dredd, но нали знаеш че съм на Вие с компютрите-истината е че исках да кача преведен вариант а видя какво се получи. Ако имаш възможност изтрии и 4-те публикации предполагам че ще мога да кача 2 преведини варианта защото те наистина са 2 . За което благодаря предварително!!!      А ако пак се получи фал........както прецениш.
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: Dredd Sun 09 November, 2008, 19:29:59
Няма да ти ги трия сега,
оформиги и ще оставя само мниението което трябва да е или сам ти редактираи ;)
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Sun 09 November, 2008, 20:29:21
D:\Чанко\New Folder\Picture 011.jpg
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Tue 02 December, 2008, 09:33:06
             ЗДРАВЕЙТЕ !!! Днес съм писателски настроен и искам да продължа започнатата от мен тема - ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ в България. Първо ще обясня кое ме провокира да открия тази тема, след което ще разтълкувам избора ми на заглавието: Днешните ми писания са провокирани признавам от СНОЩНИЯ СТРАХОТЕН ДИСПУТ/в галерия на сайта/ В МНОГО ДОБЪР ТОН ,КОЙТО СПОРЕД МЕН Е КОРЕННО РАЗЛИЧЕН ОТ ПОДОБНИ ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА. Това ме навява  на идеята,че колегите дано не съм подведен са преусмислили доста от първоначалните си виждания. Но това толкова. В тази тема ще засегна няколко вида - произведени да не кажа селекционирани единственно и само в България, което според мен ги прави по -своему УНИКАЛНИптици. Това разбира се ще бъдат птици със фигура-респективно спуснати криле и добра външна визия/СТАТНИ/ разбира се това ще са птици със КЪСИ - не средни или дълги човки-задължително БЕЛИ. Като начало ще започна с основното КЪСОКЛЮНИ - според мен а и не само това са птиците с клюн не по дълъг от 10-12 мм или още по сигурно да не кажа точно клюн ЧИИТО РАЗМЕР В ОСНОВАТА СИ Е РАВЕН НА РАЗСТОЯНИЕТО ОТ ОСНОВАТА ДО НЕЙНИЯ ВРЪХ. Това е нещо като определение за къс клюн-но задължително то не важи и за по късоклюни птици които не би трябвало да ги разглеждаме в друг раздел те могат да бъдат само като ЕТАЛОН показател за образец на подръжание в процеса на селектиране към по късоклюна птица. СТАТНИ - наистина това наименование взех от Руската литература но след дълги справки из нета с обръщението към тези птици по света те са си такива. Това пък би рябвало да значи ПТИЦА С ДОБРА ВИЗИЯ, СЪРАЗМЕРНО ТЯЛО ОТ СРЕДЕН КЛАС/нито дребен, нито едър - среден гълъб възможно 35-40 см. оръзмерен от върха на човката до края на перото на възмажала 2-двугодишна птица/СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СПУСНАТИ ПОД ОПАШКАТА КРИЛЕ КОИТО МОЖЕ И ДА ОПИРАТ ПО ЗЕМЯТА, гълъб с опашка достатъчно широка и дълга че да не го прави груб и натруфен ,че дори да не му позволява да се качи на първия ред кацалки-имам в предвид ОПАШКА ШИРОКА МАКСИМУМ С РАЗМЕРА НА ШИРОЧИНАТА НА ГЪРЪДИТЕ В РАМЕННАТА ЧАСТ И ОПАШКА ДЪЛГА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДЪЛЖИНАТА НА ТЯЛОТО НА САМАТА ПТИЦА.Опашка състояща се с минимум 13 не искам да давам определение за максималния брой пера защото за него ограничения според мен не трябва да има - СТИГА ТЕ/перата/да са правилно наредени и изгладени. Сега от известен период - няколко години 10-12 се говори че трябва тя да е във формата на ДЪГА но мое мнение че правата а не дъгообразната опашка е много по красива и по правилна и удобна за размножаването и селектирането на птиците.Но това е мое мнение останалото е определение на колеги тръгнали в посока на селекция на птици с такава визия-но това според мен си е въпрос на избор-аз просто си дадох мнението. Остават с качул или без като качулка снета -прилепнала със съразмерни врътки от ухо до ухо, като не са желани качулки шал - яка /с големи широки въртели/ и накрая ОЧИ - техния цвят е според оцветяването на птиците БИСТЪР - седефено бял за цветните екземпляри и ТЪМЕН до чер за белите и пъстри екземпляри и накрая КРАКА - голи ,неоперени ниски 2-3см.завършващи задължително с бели нокти. Та за тези птици ще става коментар в тази тема. Тези птици които не срещнах в този си вид никаде другаде из интернет пространството-поне с тези показатели основни за нашите птици.Подобни имаше в някои Руски ,Румънски и Сръбски варианти които пък не изключвам като донори във формирането на нашите птици-но според мен късоклюните в българия и то да ги нарека СТАТНИ късоклюни са си уникални за вида и задължително трябва да ги разглеждаме отделно и като самостоятелен вид от всички останали подобни. Задължително трябва и да добавя, че тези птици по своему са играчи - въртеливи но в самия ход на селекция това им качество не се е затвърждавало ,което пък е довело и до ликвидирането му в някои  екземпляри, но по своему това са си въртеливи птици пък и дори само по 1-2 кълбета. За ликвидирането на това им качество е спомогнало и в последните 15-20 години волиерното им отглеждане. Надявам се темата да бъде разбрана единственно и само като образувателна и се надявам на коректно участие , ако има такова от колегите с цел да я развием пък било и над нашето вътрешно его. Става въпрос за запазване на вид птици както казах уникални и на фона на сегашното безразборно според мен купуване на птици от чужди породи и купуването на наши птици от чужденци нищо чудно в един момент НАШИ птици които ще бъдат обект на темата да бъдат обявени за чуждо земни както междувпрочем се случва на практика на последък с други наши - бих казал продукти от години изконно Български. За сега толкова - че и аз трябва да свърша нещо . ЛЕК ДЕН И УСПЕХИ!!!
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: LudmilDo Tue 02 December, 2008, 10:42:05
Накратко ще споделя и аз своето мнение.
1. Птица дълга 35-40 см съвсем не е среден клас, а направо си е едра.
2. Опашката според мен е по-красива, когато е ПО-ШИРОКА от широчината на гърдите и ПО-ДЪЛГА от тялото (към опашката причислявам не само перата й, а и основата).
3. Броя на перата на опашката да е минимум 14.
4. Както е упоменат размера на клюна, така трябва да конкретизираме и постава му, а мое мнение е, че не трябва да е "боднат" в главата, а да е естествено продължение на високото чело.
5. Околоочието да е голямо и светло.
6. Когато говорим за крака, какво имаме предвид?! - от стъпалото до коляното или ...
и т.н.
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Tue 02 December, 2008, 13:38:28
 Искам да уточня нещо защото явно ще остана неразбран: В темата не визирам за момента порода и не предлагам ни най малко някакъв проекто или стандарт на така необявената. На Людмил благодаря за участието и скрито се надявах ,че ще е пръв - ПОЗНАХ! Людмиле Визирайки този размер на птиците изхождах също от разговори със стари наистина стари гълъбовъди и това че лично аз преди доста време 80-82 год. съм виждал и дори сме мерили ако има някакво значение такива ще посоча само цветовете без имената на хората в които съм ги виждал - бели,черни и червени в различни хора от един град и той е Варна, а в същия период разлика 2-3 години назад видях в Ловеч - Плевенски черни при един гълъбовъд на преклонна възраст около 20-25 птици трябва да ти кажа че не отстъпваха по нищо на видяните по късно от мен такива във Варна но и в двата града птиците не бяха с тези нежни глави които харесвам и се стремя към тях пък дори някъде това да е грешка. П.П. Плевенските си бяха качулати - защото тогава не се говореше за Плевенски без качул и не бяха с носията на Варненския. И отново за размера на долу в момена съм убеден причина е кръстосването с по дребни породи - но ако се стигне до нещо - ще се коментира и определи.
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: vlado Tue 02 December, 2008, 17:39:13
Здравейте, надявам се да се получи добра дискусия която най-важното да има някакъв резултат.
Първо за стандарта.Мое менние е че не бива да смесваме в една порода Плевенските(цветните гълъби) и Белите варненски и карабашите.Черното око е огромна разлика дори и само то само по себе си.Белите имат и друга структура на тялото и на главата-различна от тая на прелевенските.Моите наблюдения са следните.
1.Варненските са с по разкошни опашки.Тези опашки в 95% са дъгообразни в края, а при плевенските дъгообразните опашки са притежание на не повече от половината птици.
2.Опашките на Варненските са по широки в края си и по тесни в основата.
3.Основата на опашката при нас я наричаме "кума" не знам каква е думата в другите региони.При плевенските кумата е широка,почти със широчината на гърба.При варненските е тясна,тънка и по грациозна.
4.Плевенските гълъби имат гръб.Има разстояние между основата на врата до началото на опашката-гръб.При варненските това разстояние-гръб го няма тук опашката започва от там откъдето свършва врата(както е при ростовски,чиликите,ломските...)От ту идва и разликата в дължината на опашките-уж двата гълъба са с еднаква дължина но варненския е с по-дълга опашка!?!!!Това е така защото тя започва по-отпред.
5.Плевенският гълъб е с по-къс и дебел врат.На варненските вратовете са тънки и дълги.
6.Плевенският гълъб е с по-широки гърди.При повечето екземпляри най-предната точка на гърдите е пред предния връх на сгъвките на крилата(ако гълъба излиза иззад ъгъла първо ще видиш гърдите после крилата),при варненските е точно обратното крилата са изнесени по-напред и гърдите остават по-тесни.
Малко е дълго за четене ама се постарах да бъда по-детайлен в обясненията.
Айде да обсъдим това и по-късно довечера като сгъна 1-2 ПВЦта "Болярка" ще напиша разликите които виждам и в главата(тя е толкова малка а пък те са толкова много :)))
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: cvetan Wed 03 December, 2008, 15:59:20
      Всичко е описано добре,особено vlado и LudmilDo дават сравнително описание на стандартите на варненския и плевенския гълъб.Според мен тук му е мястото да споменем и ломският гълъб,които вярно се отглежда  в северозападна България но е с над 100 годишно съществуване като порода.Погледнете стандартът му.Може би трябва да се позамислим кое как е. Между другото при нас " кума "е  ивица около 1 см. от бяли пера в основата на опашката.
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: zlob4o Thu 04 December, 2008, 17:34:15
владо сагласен съм с тебе не съм се заглеждал зада ги разбера тея работи аидее довечера пиши за главата да слушаме
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: LudmilDo Thu 04 December, 2008, 22:48:00
Чанко, пак погледни линийката и нищо, че сте мерили, но 40 см са достойни за Рьомер!
Владо, този гръб лично мен ме дразни и в личен план ще се стремя максимално да го игнорирам, което не значи опашката да е забита като метла в тялото. То и ломския няма гръб, но има перфектна основа (по вашему кума). По Ломско им викат СКРЯШЕНИ ;)!!!
Злобчо (крайно време е да ти научим името или поне да започнем да те наричаме dobur4o), гледай, учи се, аз все още гледам и все има какво да науча и ... надявам се винаги да има какво да научавам! Като начало можеш да потърсиш Бейхан от Варна ( във форума се подвизава като Даниел Атанасов). Има какво да ти каже, а и ти има какво да Чуеш! Не омаловажавам старите линии, но гледай напред!


п.п. тази година, както всеки от вас ходих и гледах гълъби. на едно място (умишлено спестявам имена, за да не питате в последващи постове) видях много гълъби, хубави, направени, но ... на същото място имаше няколко двойки, които коренно се различаваха от останалите. не бяха толкова дълги, натруфени, но ... лично аз съм впечатлен именно от тях. това са гълъби, за които бих казал СЪРАЗМЕРНИ, с правилно съотношение на ПРОПОРЦИИТЕ. Аз също харесвам нежната глава, но за нея трябва подходящо тяло!
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Fri 05 December, 2008, 08:42:07
                  Не исках да влизам в дебати относно писаното, но явно се налага още някои уточнения. Отново ви заявявам-НЕ СЪМ ИМАЛ И НАЙ МАЛКАТА ИДЕЯ ДА ПРЕДЛАГАМ КАКЪВТО И ДА БИЛО СТАНДАРТ за нещо което не е обект на темата! Считам , че и от страна на колегите  вкарването на такива не е на точното място. Заставам зад това което съм написал - ОСВЕН АКО МЕРКИТЕ ТОГАВА СА БИЛИ - СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ - и както всичко малко по раздути / шегувам се / това си е истината Людмиле - това са спомените-това е и желанието да кажа и лично моето да видя отново нещо с тези габарити и аз не мисля ,че са преекспонирани. Тук има и един друг момент-може да имаме различни начини на измерване - НО ТОВА ГО ОСТАВЯМ НА ВАС да го разтълкувате тъй като мисля че ще е интересно дали знаем как това се прави - ПЪК И ВЪЗМОЖНОЕ И АЗ ДА ГРЕША - човешко е. Друго няма да коментирам не че не е нужно но според мен не му е дошло времето. Харесва ми, имаме толкова младо попълнение КОЛЕГА и то не къде да е а при НАС - любителите на този вид птици. Здравей " ЗЛОБЧО " Стиляне. Надявам се това ти увлечение да не ти попречи на основното в момента-защото на 15 години -еееех... кога минаха имаш да вършиш доста ама доста по сериозни неща, които пък надявам се ще ти помогнат да се наслаждаваш в един момент ама наистина да се наслждаваш на ХОБИТО което си избрал - което не ме разбирай неправилно е вероятно по добро от много други и в никакъв случай не е НЕСЕРИОЗНО . Пожелавам ти успех при нас !
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: vlado Fri 05 December, 2008, 12:51:25
Здравейте,
1.Плевенските и варненските не могат да бъдат по 40см!!!Признавам че и аз съм виждал огромни екземпляри доближаващи тая цифра.Но това са изключения и е недопустимо,поне според мен.Вземете линийка и премерете собствените си гълъби.Ще откриете че са с дължина(от върха а гърдите/човката-все същото, до върха на опашката) между 27 и 35см.Средно около 30см.Което е ОК.
2.Людмиле, точно там е проблема на породата,точно в тая реплика "аз ги харесвам такива".Ти си разумен мъж, недей така,говорим за стандарт а ти:"аз ги харесвам без гръб"-като ломски или бял варненски, или "аз ги харесвам нежни",увличаш се по на Милчо нежните гълъби(които са много красиви но са прекалено нежни за Плевенски, той ми е приятел и няма да  ми се разсърди).При плевенските трябва да има полов диформизъм(мъжките да се различават от женските) и ти го знаеш много добре.Да не станем като ония младежи дето неможеш да рзбереш момченце ли е момиченце ли? :))).Недейте така с това "аз ги харесвам еди как си".Така обърквате и увличате по неправилни неща младите гълъбовъди като Стилян/Злобчо-браво младеж това е изключително похвално че на тия години се вълнуваш и отглеждаш сериозни породи.И аз някъде там(14-15) се отказах от детските породи гълъби и почнах плевенските.
Има други които пък ги"харесват" с огромни очи които чак излизат от рамката на главата и приличат на индианци или японци - това е смешно.В Плевен на изложбата имаше за точно за това конфликт.Също и за гълъбите от Благоевград или Петрич(забравих) които имаха изключителни качества-поздравления колеги но бяха с толкова нежни(да не кажа друга дума)човки че като ги видях и в първия момент си помислих"ебаси тия момчета са докарали 30женски"Дано и те не ми е разсърдят щото знам че са чувствителни,ще кажа:Момчета виждал съм някои ваши гълъби които биха били чест за всеки гълъбовъд.Включае и за мен.
Аз също си имам мой си предпочитания, но по никакъв начин не се стремя да ги затвърждавам или да тръбя "ето това е истината".
Искрено се надявам да не съм засегнал никого.
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Sun 07 December, 2008, 22:39:26
                   Съгласен съм с теб Владо. Но аз никъде не съм казвал Плевенски или Ваярненски говоря за птиците от този вид по -принцип а това че определени хора не ги харесват не знам колко си годишен но определено си чувал баснята за лисицата и гроздето.... Ти твардиш за някакъв си силно изразен полов деморфизъм и едва ли не сравняваш нещо което наистина е толкова красиво с нещо ,което е толкова объркано-при хората смятам че не си прав-няма място за такова сравнение. Между другато следя коментариите ти под петричките гълъби - петрички защото явно те не са Плевенски тъй като мъжките ги припознаваме за женски пък и имат фигури като на фенери - пък и харесват на всички дори и на теб - който не искам да ме разбереш неправилно определям като върл фен на Плевенските та по това толкова пак Ви повтарям талкувайте правилно заглавието на темата и всичко ще си дойде на мястото-защото и вие самите мислите това което се старая да обясня и аз!                                                                                                                                            ПРОДЪЛЖАВАМ ПО ТЕМАТА :       С М О Л Е Н С К И       Г Р А Ч                                                       Произхода на породата е неизвестен. Черните смоленски турмани са наричани ГРАЧи поради блестящото им черно оперение.Преди години са били малко, и са отглеждани предимно в градовете Смоленск,Москва,Тула,Петербург,Тула и Казан.Гълъбите от тази порода са особенно претенциозни от към страна на развъждането и храната . Поради сравнително малкия брой птици гълъбовъдите често са практикували близко родственното развъждане, което ще рече чифтосване на майка и син, баща и дъщеря,брат и сестра и близки братовчеди което пък нерядко е водило до нарушаване имунната система на произведените птици. Н.А. Василев -пише: " тези птици дават достатъчно потомство,но през зимата потчи всички заболяват и млади и стари - и за около 2-години % смъртност се повиши дотолкова ,че при мен не остана нито един ГРАЧ . Впоследствие разбрах че това се дължи на факта че птиците бяха произлезли от едни и същи родитери,братя и сестри" Опитите в развъждането с подобни на ГРАЧовите птици не са довели до никакъв резултат-и резултата бил достатъчно малко количество чистокръвни грачове. Още през 1927 год.на Московското изложение за били представени последните четири ГРАЧа на К.Я.Малютин, от които при развъждането им са произведени жълти и червени пиленца. Те са влезли в последствие в развъждането им с други птици подобни на този вид и цвят с подобни външни белези.                  Смоленския турман ГРАЧ има сравнително едра фигура. Неговата дължина е варирала от 36-38 линейни сантиметра. Той е бил с къси силноразвити неоперени крака. Глава с кубически форми, с много широко чело. Очите са сребристо бели с бели до жълтеникави нежни клепачи. Клюн къс и дебел,бял и леко сочест надолу.Ноздри силно развити с малка брадавица под човката. Тяло удължено с крила свлечени ниско под опашката. Оперение черно блестящо със силни зелени-бронзови отенъци по шията и гърдите.  В началото на 30-те години на ХХ век са се появили и жълти и червени ГРАЧове, които са наследници в породата на Смоленския ГРАЧ.
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: vlado Tue 09 December, 2008, 15:57:43
Чанко, не се познаваме, но мога да те уверя че съм последния човек на земята който би могъл да бъде лисицата във въпросната басня...
Колкото до повечето гълъби от югозападния регион, да смятам ги за красиви-но не и за съвършени.В галерията има няколко птици за които бих го казал(във старата галерия бяха повече).
Темата е страхотна,благодаря за нея.Чета с интерес за руските породи сходни на нашите.Щом си запознат със такива сходни породи би ли сложил тук снимки и текст както за смоленския грач.Интересно е.Също така има и някои румънски и сръбски гълъби които според мен имат сериозен "пръст" в основата нашите гълъби(или обратното :) ).
Продължавай.
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: deyan Tue 09 December, 2008, 19:31:27
колеги и хиляда стандарта да се направят,хората ще си ги харесват такива,каквито си ги харесват и никой стандарт няма да ги накара да сменят насоките си на селекция.просто на едни ще им допадат повече,на други по малко
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Tue 09 December, 2008, 20:00:25
                           Специално за Владо. Вероятно ставам банален след всеки пост да се обяснявам, но аз предупредих за коректен и цивилизован диалог и считам ,че до момента го спазвам. Никого не визирах с изказа от баснята - а написването бе продиктувано единствено от това , че болшинство гълъбари правят точно това - НЯМАТ ЛИ В КУРНИКА СИ ПОДОБЕН ГЪЛЪБ - КАЗВАТ ЧЕ НЕ Е ПО СТАНДАРТА И ВЪЗХВАЛЯВАТ ТЕЗИ КОИТО ТЕ ГЛЕДАТ да не пиша с каква цел. ТОВА ИМАХ В ПРЕДВИД в написаното и най малкото ТИ или някой друг колега от този форум би трябвало да се припознава. А колкото до това за което писа смятам че ще те заинтригувам с тези снимки и определено се надявам на коментар. Зная ,че не са перфектни но са много добри без да претендират ,че са породисти - СМЯТАМ!!!:
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Sun 14 December, 2008, 23:32:45
                  Мълчание - то е злато Нооо!!! Това как би се отразило на нашите виждания .                  В тези постройки - палати за гълъби или не знам как ги наричат се отглеждат наистина породисти птици. Само в такива може наистина да се извършва сериозна работа по селектиране. А вижте и СТЪЛБА - вероятно той е критерия за въртене в клетката - шегувам се просто много много сериозна работа - но не нашенска. И определено аз като определен песимист отностно нашето гълъбовъдство бих запитал - А КЪДЕ СМЕ НИЕ, и риторично си отговарям ПО ПАЗАРИТЕ и само за малки суми. ЛЕК И СПОРЕН ДЕН НА ВСИЧКИ !!!
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: LudmilDo Mon 15 December, 2008, 09:41:51
Тикира ми харесва. Плътно и високо чело, наведен, широк в основата си клюн и т.н.
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Mon 15 December, 2008, 09:56:57
Людмиле не пишеш за последния ми пост-за ГЪЛЪБАРНИЦИТЕ - а гълъбите наистина са стойностни и според мен с изключение може би на вътрешноста на очите ,на което ние доста поне така мисля залагаме.
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: vlado Mon 15 December, 2008, 11:06:07
Здравейте, Чанко благодаря за старанието,ти породи са много интересни.Ако успееш да сложиш под всяка снимка и име на порода,ареал на развъждане и кратка история ще е страхотно.
Първите гълъби са със страхотни фигури, дори прекалено разкошни за плевенски.По скоро фигурите им и общо структурно телата са като на варненски,ломски,кнежки,бургаски.Този шалестия е много красив.Много е работено по тая порода,забележи комбинацията между тая мека фигура и изключително добре оформения бял шал.Сравнително и главите им не крайно далеч от нашите гълъби.
Колкото до тия качулатите-сивите и жълътите.Признавам-главите им са много добре оформени,много близко са до нашите гълъби.Мааааааалко само имат друга физиономия нещо-незнам.Много чисто око,бяла и изключително къса и набита човка,можело е обаче да е сложена по малко по друг начин-малко по-ниско разположена и сочеща по-надолу....но това са подробности и то само ако се сравняват с плевенските.Иначе доколкото виждам и доколкото съм виждал снимки на гълъби от тая порода те са без грам фигура-като японци са мамка им.Даже съм гледал руска мисля порода които са с такива глави 95% толкова добри но са двукачулни, че и гащи имат...
Интересни са.Ако някога имам възможност бих взел от тия гадове 1 двойка,просто за проба,бих опитал да взема от тях широкото чело,късата човка и малката глава.Хубави,широки гърди имат.
За гълъбарниците,какво да кажа, предполагам 2т са представителна извадка, но все пак са невероятни,правени са с много внимание и пари(най-вече пари).Дори са прекалено големи.Бих си гледал храначите в такъв огромен хамбар.Плевенските-не ще подивеят,няма а мога да ги ловя извътре :)
Чанко,още веднъж благодаря за старанието.Продължавай-супер интересни са тия гълъби.
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: LudmilDo Mon 15 December, 2008, 13:17:49
Гълъбарниците са правени с много пари, но не са функционални! За мен трябва да са високи толкова, че да може да достигаме тавана с пръстите на ръката си (около 2,2 м)

Владо, физиономията се губи от неподпряното чело и гълъбите изглеждат с муцуни, а не клюнове. Жълтия гълъб е очевадно щипнат над клюна и челата им са леко триъгълни. Това виждат моите очи!

Иначе, поздравления на Чанко Колев за труда и ентусиазма!
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Sun 21 December, 2008, 11:25:09
                ЗДРАВЕЙТЕ на всички в неделната сутрин! Снощи дадох откговор на колега в друг раздел от форума - БГ-огледелен ролер и днес малко в страни от темата но не чак толкова искам да му докажа как и в България се Узаконява порода - и органите които заверяват това. пускам образеца в тази тема надявайки се че ще ни е необходим за в бъдеще независимо, че става въпрос за БЪЛГАРСКА ПОРОДА - КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ

Стандарт на породата приет от „Държавната комисия по породи животни" към Министерство на земеделието и горите на Република България на .10.08.2005

Синоними: овчарско куче, чобанско куче, вълкодав, влашко куче, тракийски молос, Karakatchan Dog, Karakatchan Hund, Chien Karakatchan, Thracian Mollos, Автори на стандарта: В. Динчев, С. Седефчев, А. Седефчев, С. Стоев -14.01.2000 г. (с изменения)

Произход: България

Дата на публикуване на първия оригинален стандарт: 26.06.1991 г. „Тракийски университет" - Стара Загора

Използване на породата: пастирско куче за охрана, за компания, дворно куче.

Класификация на FCI: група 2, секция 2.2, без изпитания за работни качества.

Кратък исторически преглед: Каракачанското куче е една от най-старите породи кучета в Европа. Типичен молос. Създадено да охранява стадото и имота на стопанина си, то не се колебае да влезе в бой с вълк или мечка и да защити семейството му и него самия от всякаква опасност. Неговите предци започват да се формират още в 3 хилядолетие преди Христа. То е потомък на кучетата на траките, най-старото население по българските земи и прочути животновъди, описани от Херодот като най-големия народ след индийския. Съществена роля при оформянето на каракачанското куче са изиграли прабългарите, довеждайки своите кучета при преселението си от Памир и Хиндукуш.

Името си това куче дължи на каракачаните, пастири - номади с тракийски произход, които са запазили благодарение на консервативните си животновъдни традиции някои от най-старите форми домашни животни в Европа

- каракачанската овца, каракачанския кон и разбира се каракачанското куче. С това име то е описано в произведенията на някои от класиците в българската литература като Йордан Йовков, Георги Райчев и Йордан Радичков. За него пише и Х.Б. Петерс през 1938 г. в немското киноложко списание. Първия изследовател на породата е д-р Тодор Гайтанджиев, който още през 70 - те години предлага приемането на стандарта й.

Смелостта и чувството за собствено достойнство на каракачанското куче, съчетани с изключителната му вярност, го правят незаменим приятел и помощник.

Общ изглед: Масивно куче. Хармонично развито, с добре свързани части на тялото. Видът му излъчва сила и внушава респект. Мускулатурата е мощна, костите са масивни, но не груби. Изключително непретенциозно.

# Важни пропорции: Дължината на тялото е равна на височината при холката + Х% - при мъжките кучета X = 4 -10%
# - при женските кучета X = 6 -15%
# - височината при лакътя = 52 -55% от височината при холката
# - дължината на муцуната = 43 - 45% от дължината на главатаhttp://bulgariandog.com/gallery/upload/picture-0744.jpg

Поведение: Гордо, властно, недоверчиво към непознати, смело и интелигентно куче. С твърд, уравновесен и независим характер. Лаят на каракачанското куче е характерен - дебел и плътен.

Глава:

Мозъчен дял: Черепът е широк и масивен, горния профил е леко заоблен, челната бразда е плитка, окципиталният издатък е слабо забележим. Над очните дъги са слабо развити. Осите на муцуната и мозъчния дял са успоредни.

Стоп: Забележим, но не рязък.

Лицев дял:http://bulgariandog.com/gallery/upload/contactsheet-001.jpg

Муцуна: Масивна, разширяваща се към основата, по-къса от черепната част. По посока на носа едва видимо се стеснява и завършва тъпо.

Носна гъба: Голяма и добре пигментирана. Ноздрите са широки.

Устни: Дебели и прилепнали. Горната покрива долната. Добре пигментирани.

Челюсти (зъби): Челюстите са силни. Зъбите са 42 на брой (20 в горната и 22 в долната челюст). Големи и бели, правилно подредени. Захапката е ножична или клещовидна.

Очи: Малки, дълбоко и косо поставени, като латералните ъгли стоят по-високо от медиалните. Тъмно или светло кафяви, в зависимост от цвета на косъма. Ръбът на клепачите е тъмно оцветен. Погледа е мрачен и самоуверен. Излъчва интелект и твърдост.

Уши: По-скоро малки, ниско поставени, с V - образна форма, висящи, плътно прилепнали към черепа.

Шия: Къса и мощна. Здраво свързана с главата и трупа. Поставена под ъгъл около 30гр към линията на гърба. Кожата не образува висящи гънки с изключение на слабо развит гердан разположен надлъжно по вентралната част на шията.

Тяло:

Горна линия: Хоризонтална, права.

Холка: Добре разбита, дълга и мускулеста.

Гръб: Прав, широк и обложен с масивна мускулатура.

Поясница: Средно дълга, широка, добре замускулена. Открояваща се над линията на гърба.

Крупа: Средно дълга, широка, леко наклонена. Заоблена и мускулеста.

Гръден кош: Дълбок и широк, но не бъчвообразен. На дълбочина достига най-малко до лакътя.

Долна линия и корем: Коремът е мускулест и стегнат, леко прибран.

Опашка: Поставена не много високо. Достига до Скакателната става, но се среша и вродено къса. Покрита с дълги и груби косми. В спокойно състояние виси отпусната или с навит на кука край.

Крайници:
http://bulgariandog.com/gallery/upload/picture-0744.jpg (http://bulgariandog.com/gallery/upload/picture-0744.jpg)
Предни крайници: Прави, успоредни по между си, масивни.

Рамо: Дълго и широко. Здраво свързано с трупа. Покрито с масивна мускулатура. Ъгълът между лопатката и раменната кост е около 105°.

Лакът: Плътно прилепен към гръдния кош.

Подрамо: Дълго, с масивни кости.

Карпус: Здрав и широк.

Метакарпус: Леко наклонен. Широк и здрав.

Лапа: Голяма, закръглена, със сухи и прибрани пръсти, своде

ста. Богато окосмена. Възглавничките са еластични и тъмни. Ноктите са дебели и здрави, за предпочитане тъмни на цвят.

Задни крайници: Паралелни по между си, мощни, с леко изправени ставни ъгли.

Бедро: Средно дълго, широко. С масивна мускулатура.

Под бедро: Дълго, широко и мускулесто.

Скакателна става: Широка и суха. Ъгълът на тибио-тарзалната става е около 140о.

Метатарзус: Средно дълъг, масивен, леко косо поставен.

Лапа: По - издължена от предната, със сухи и прибрани пръсти. Често се срещат един или два допълнителни пръста. Богато окосмена.

Алюри: Крачката е свободна и широка. Предпочитан алюр е пружиниращия тръс.

Кожа: Плътна, еластична и прилепнала. Не образува гънки, с изключение на слабо развит гердан, разположен надлъжно в долната (вентралната) част на шията. Носната гъба и видимите лигавици са черно пигментирани, а при рижо-белите кучета в кафяво.

Косъм:

Качество на косъма: По отношение дължината на косъма се различават два типа: дългокосмести - с дължина на покривните косми по тялото над 12 см. късокосмести - с дължина на покривните косми по тялото, шията и крайниците до 12 см.

По шията, холката, крупата, задната страна на крайниците и опашката космите са дълги и груби. Покривните косми са прави и твърди. По главата и предната страна на крайниците космите са къси и прилепнали. Има добре развит подкосъм.

Цвят на косъма: Окраската е двуцветна или трицветна, петниста. Предпочитат се големи, ясно ограничени тъмни петна на бял фон или големи бели петна на тъмен фон.

Ръст: Мъжки: 63 - 75 см.

Женски: 60 - 69 см

Тегло: Мъжки: 40 - 55 кг.

Женски: 30 - 45 кг.

Недостатъци: Всяко отклонение от гореизложеното следва да бъде считано за недостатък, който ще бъде санкциониран в зависимост от степента на изявата му.
# - недостатъчно масивна и широка глава
# - заострена муцуна
# - неизразен или силно изразен стоп
# - силно изпъкващ окципитален издатък
# - изпъкнали или кръгли очи високо поставени, или неплътно прилягащи уши
# - депигментация
# - дълга или прекалено къса шия
# - изразен гердан в областта на шията
# - тесен или плитък гръден кош
# - мек гръб
# - шаранов гръб
# - ниско поставена опашка
# - криви крайници, О - образна или X - образна постановка
# - силно наклонени или изправени метакарпуси
# - остри или изправени ставни ъгли
# - тигрова окраска
# - черна маска Елиминиращи недостатъци:
# - сходство с други породи: кавказка овчарка, Средноазиатска овчарка, шарпланинец, лендзир и др.
# - горночелюстна прогнатия
# - долночелюстна прогнатия с отстояние над 3 мм между резците
# - флегматичен темперамент
# - плашливост (страх)
# - немотивирана агресия
# - липсващи зъби, освен два от първите предкътници (Р1), два от вторите предкътници (Р2) или двата трети кътника (МЗ)
# - едноцветна окраска
# - права опашка
# - мек и/или къдрав косъм
# - липса на подкосъм N.B. Мъжките трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.

В сп. "Моят приятел кучето"
ОКТОМВРИ 2005 ЛЕК И СПОРЕН ДЕН!!!
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Tue 30 December, 2008, 21:30:23
                           Една загадка, с която искам да изпратим старата 2008 г. и посрещнем НОВАТА - 2009 г. и тя е - ПОЗНАВАТЕ ЛИ ТАЗИ ПОРОДА ГЪЛЪБИ, И АКО ДА - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ, АКО ЛИ ПЪК НЕ - Весело посрещане на празника!!! Ще се чуем чак догодина !!!  ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ ВИ !!!
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: vodolej_1 Tue 30 December, 2008, 22:19:31
Чанко, нищо не ми каза за гълъбите от аватара?
Весело посрещане на Новата година, здраве и успехи във всяко начинание през 2009!
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Tue 30 December, 2008, 22:46:32
                      Нено, вероятно забелязваш че си падам малко - русофил - по темата та от тяхните сайтове някъде ги имам а и още доста такива ако искаш може да пробвам да ти пратя нещо такова например :
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: vlado Tue 30 December, 2008, 22:54:35
                           Една загадка, с която искам да изпратим старата 2008 г. и посрещнем НОВАТА - 2009 г. и тя е - ПОЗНАВАТЕ ЛИ ТАЗИ ПОРОДА ГЪЛЪБИ, И АКО ДА - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ, АКО ЛИ ПЪК НЕ - Весело посрещане на празника!!! Ще се чуем чак догодина !!!  ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ ВИ !!!

Здравей, за тия гълъби си мислех че са "Московски сив" - "Moscow Grew", докато не видях че отдолу на снимката има надпис  ;)
Весели празници!!!
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: vodolej_1 Tue 30 December, 2008, 23:58:14
благодаря, Чанко, но аз не искам аватар - дай линк към някой сайт ;)
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: chanko Thu 01 January, 2009, 05:13:31
Отговора на загадката от миналата година е:короткоклювы, вислокрилы ТУРМАН  из Молдова - Което вероятно се превежда: късоклюн гълъб АКРОБАТ-ГИМНАСТИК/РОЛЕР/ със спуснати-висящи криле от Молдова -  ВЕСЕЛА- ЧЕСТИТА, СПОРНА И ПЛОДОТВОРНА НОВАТА       2  0  0  9   година.
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: Киряк Парашкевов Thu 01 January, 2009, 12:52:39
СУРВА И    ЧЕСТИТА НОВАТА ГОДИНА ЖИВИ И ЗДРАВИ СПОРНА И ПЛОДОТВОРНА ДА УДЪРТИТЕ ВСЯКО ТАЗГОДИШНО ПИЛЕ !!!
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТА
: chanko Tue 22 September, 2009, 16:35:59
                          Малко позабравена ТЕМА, но не затворена :                           и накрая забележете какво е гълъбчето в ръцете на МАЙК
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: ogi_pm Tue 22 September, 2009, 19:48:20
 ;)

mod: Потребителя целенасочено е изтрил собственото си мнение
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: Gnom Tue 22 September, 2009, 20:12:57
Този тъмния господин на последната снимка е Майк Тайсън едва ли  се познават с чанко но иначе той не гледа такива гълъби каквито държи ако ви интересува ето видео с неговия гълъбарник :)

http://www.youtube.com/watch?v=ubIlBKZFHsI
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: Gnom Tue 22 September, 2009, 20:16:37
 :D
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: vodolej_1 Tue 22 September, 2009, 20:52:29
нещо ми приличат на някои показани нашенски гълъби част от тия молдовските
: Re: ПРОИЗХОД, РАЗВИТИЕ И ПОРОДЕН СЪСТАВ НА СТАТНИТЕ КЪСОКЛЮНИ ГЪЛЪБИ В БЪЛГАРИЯ
: gilera Tue 22 September, 2009, 21:50:48
Колеги тази опашка тази носия е красиво е няма спор.(http://pigeons-bg.com/forums/index.php?action=dlattach;topic=1331.0;attach=3055;image)