От толкова много написано във форума, никой никаде, нее дал точна схема за кръстосване на гълъбите от една порода, само подхвърляния и подмятания от родът на "Събираш един мъжки с две гълъбици, от двете поколения правиш чивтове" или "Баща с пра внучка и после с незнам си какво"
Извинявам се ако съм засегнал някой, не ми е това целта, целта ми е ако някой би могъл да обясни подробно и ясно как да се направят чивтове, които да запазват най доброто от породата, и то ако е възможно и след първото поколение.
При мен стана следната случка, взех два чивта Мъсърлии с кафеви капаци, първите люпила ги разделих и съеших мъжкото от едното и женското от другото, с другите две по същия начин, на втората година размених мъжките на старите чивтове, и с малките постъпих по същия начин, това стар гълабар ми го каза и аз го послушах, на третата година вкарах 4 нови мъжки гълъба от друг гълъбар, пак по препоръка на моя съветник, от въпросните нови чивтове почнаха едни мутации та нее истина, гащи по целите крака, по един капак, изчезнаха розите, човките се удължиха непонисимо, с две думи пълен ад. Това беше и причината да се откажа от гълъбите. Сега пак съм се захванал с Мъсърлии имам две гълъбици и един мъжкар засега, много бих се радвал ако някой ми помогне със схема или нещо от сорта за да ги съхраня и да им се радвам, и един ден да мога да ги покажа на снимки в този сайт и да не ме е срам че ще показвам гарвани без капаци, без рози и с гащи и да викам че са Мъсърлии.
пп. Извинявам се ако несъм уцелил точното място за темата. Ще очаквам някой да се отзове на молбата ми за помощ. Поздрави на всички запалени гълъбари, пожелавам Ви успешна година.
Димитър Йосифов