Автор Тема: ЕДНА СТАРА, НО ПОЛЕЗНА СТАТИЯ  (Прочетена 7288 пъти)

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
ЕДНА СТАРА, НО ПОЛЕЗНА СТАТИЯ
« -: Чт 08 Февруари, 2007, 09:38:18 »
Тази сутрин се поразрових в гълъбарските си бумаги и попаднах на една статия, която е актуална и днес. Жалко, че вече няма специализирана литература за гълъбовъдство и като изключим интернет-а и личните контакти с по-ерудирани колеги, няма от къде да се черпи информация.
Ще я препиша дословно, при все, че в нея става дума за пощенските гълъби, защото считам че науката генетика обхваща всеки един възпроизводителен процес.
"ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ ДОБРЕ ГЪЛЪБИ
Думата произвеждам може да шокира някои читатели. Въпреки, че става въпрос точно за произвеждане на хубави гълъби, ако искаме да се занимаваме с истинско гълъбовъдство. Произвеждането на хубав гълъб е цел, която всеки гълъбар би искал да постигне.
          Колко пъти сме виждали гълъбари да напредват, защото имат един или няколко забележителни гълъба. Но в деня, когато този или тези пощенски гълъби изчезнат, свършено е. Гълъбарят се връща към голямата група на анонимните, които се класират много рядко или никога.
          Истинският проблем не е да имаш хубави гълъби, а да знаеш как да ги възпроизвеждаш. Всъщност да имаш хубави гълъби не е много трудно. С пари (ако гълъбарят има нужните средства) може да получи от един - шампион и ако не е лош любител, да получи от потомството пощенски гълъби на шампиона един или повече и да блесне за известно време. Един не така страстен любител или неразполагащ с толкова пари може да чака случайността и провидението да му донесат обект от класа. Това става, зная много такива случаи, но по отношение на броя на съществуващите гълъби те са нищожно количество. Най-често използваният от аматьорите "метод", за да имат добри млади, е да свържат добър с добра или поне най-добрите. Тези на-добри всъщност често са най-малко лошите, което не е едно и също. Но чифтосването на два наистина добри гълъба не дава често очаквания резултат. Причината за това е проста: белезите, които създават хубави гълъби, се онаследяват слабо. В този случай може да се разчита само на късмет и на случайност.
          Познавам добри гълъбовъди, които имат дарба. Те са такава рядкост, както и изключителните гълъби, получени от съчетаването на добър с добра. Но тези гълъбовъди, макар и да са шампиони, не допринасят много за гълъбарския спорт, тъй като не са в състояние да предадат дарбата си. Без техника дарбата е само една мания.
         Само научните и широко експериментирани методи задържат вниманието ми. В края на ХІХ век Феликс Жиго откри пътя на научното гълъбовъдство. По-късно д-р Брикус също не му отстъпи, като създаде пощенски гълъби от забележителни раси, с особено предаващи се белези.
         Няма да цитирам имена на още живи гълъбовъди, чийто принцип за възпроизводство е на научни основи. Те са всъщност доста и това би могло да доведе до полемика, което не е моя цел. Но не в Европа трябва да се търсят основите и източниците на научното гълъбовъдство. Методите, които ще опиша, се използват почти от половин век от животновъдите в САЩ. Ето защо термините са английдски. Тези методи за селекция се изпълзват при всички видове птицевъдство. В птицевъдството очевидно е по-лесно да се съди за резултатите, тъй като всичко е видимо и осезаемо. Птицевъдът може да претегли птиците, да съди по крилата, да види различните предавания на видими белези, а също и да преброи яйцата, за да селекционира носачките. За гълъбарите, които вярват най-вече в способностите за ориентиране (като мен), се подразбира, че трябва да чакат повече, за да съдят резултатите. Тъй като проблема за наследствеността е глобален за всеки животински вид, ние трябва да използваме същите методи като птицевъдите.
        Всички американски методи произтичат от работа при кръвно родство. На практика трите метода се сливат и допълват. Кръвното родство има за цел да разбие или да фиксира качествата. Трябва да знаем, че кръвното родство сумира или стабилизира, както качествата така и недостатъците. Очевидно е, че трябва да съединим роднински обекти, които притежават едни и същи качества, но никога едни и същи недостатъци. Товаа е абсолютно правило. Трудността е най-вече в способностите на животновъда да прецени качествата и недостатъците...
        Много любители свързват кръвното родство, без да знаят защо. Всъщност, ако не притежаваш гълъб със стойност, кръвното смешателство няма да има голям ефект. Еднокръвното отглеждане от посредствено или средно потекло не е оправдано. Ако нямате гълъби с голяма стойност, най-добре е да кръстосате, докато евентуално "получите" един добър. Едва тогава от този добър можете да предприемете развъждането. Но това е една много сложна област и аз ще се огранича в това експозе с най-простото и най-бързото, т.е. развъждане, направено с обект, принадлежащ на потомство със стойност. Ще се придържам към това, считайки, че всяка друга теория зависи в голяма степен от националната лотария или от Мадам Солей.
        Не мислете, че тези теории и практика са новост, която искам да лансирам. Те ще се сторят революционни само на мнозинството гълъбари, коита са много изостанали. Познавам птицевъди, зайцевъди, отглеждащи канарчета, и добри рибовъди, които използват тези методи повече от 30 години.
   
ИНБРИЪДИНГ
        Това е най-простият и незабавно осъществяващ се метод. Състои се в чифтосване на шампион или произхождащ от шампион от най-чисто потомство със сина или дъщеря му. Този син или дъщеря ще има най-голяма възможна прилика със своя родител, ставайки негов партньор. Този обект не трябва да има никакъв видим.
        Методът има предимството да фиксира много бързо белезите на изходния гълъб, избран като еталон. Ако за нещастие недостатъкът, общ за двойката гълъби, е останал незабелязан, той ще бъде подсилен в поколението. Когато човек има известен опит при чифтосването по кръвно родство, обикновено избягва това затруднение.
       Гълъбчетата, произлезли от тези двойки чрез "Инбрийдинг", няма да бъдат непременно добри пощенски гълъби, дори напротив. Но теще бъдат родоначалници на цяло потекло, което ще създаде добри и екстра от лошите, разбира се.

КРОСБРИЙДИНГ
      Този принцип също е прост. Трябва обаче да притежаваме обекти от две много чисти потомства. Кръстосват се два гълъба от чисто, но различно потомство и се получават максимален брой пощенски гълъби с голяма стойност. За да имате добри пощенски гълъби, това е най-добрият и най-бързият начин. Той естествено, изисква да притежавате две еднокръвни потекла със стойност, което не за всеки гълъбар е възможно. Ако сте осъществили предишната година "инбрийдинг", описан по-горе, с два гълъба от добро потекло, ще направите чифтосване "кросбрийдинг" без проблем. Това е един забележителен метод за кръстосване, двата расови гълъба за разплод прибавят качествата  на тяхното поколение. Уви, всеки медал има обратна страна. "Кросбрийдинг" произвежда много пощенски гълъби с голяма стойност при пътуване, но няма продължителност, т.е. пощенските гълъби, създадени чрез кръстосване, колкото и да са добри, са често обикновено посредствени гълъби за разплод. Те могат да печелят награди на конкурси, но не трябва да се разчита на тях за осигуряване на продължителността на потомството.
       Този метод е много широко използван от птицевъдите на кокошки за месо и на носачки. Тези птицевъди имат много чисти расови птици, кръстосват ги и получават забележителни расови образци, далеч превъзхождащи родителите. Такива са кокошките за търговия. Те също не дават нещо особено при производство. За две или три поколения силата на кръстоската и основните качества на техните прадеди изчезват.

УЪТБРИЙДИНГ
        Това е методът, използван от много европейски шампиони. Англичаните и германците са, както изглежда, най-големите привърженици на този метод. Във Франция също някои шампиони го използват и го наричат често "втора закалка".
       Начинът е прост и рентабилен по отношение на създаването на пощенски гълъби, така и за създаване на расови гълъби за разплод.
       Като начало ви трябва, разбира се, един добър гълъб, колкото се може от по-добро потекло. После работите по близкото кръвно родство. Като достигнете истинска колония, хомогенна по своите белези и качества, процедирате по уътбрийдинг.
       За да го осъществите, търсите при друг любител чудесна птица и близка до типа, който вече притежавате. Този нов пощенски гълъб ще бъде съвъкуплен с най-чистите и типични представители на вашата добра колония. След това вливане на нова кръв ще се върнете незабавно към основното отглеждане, като съчетавате повече или по-малко близки птици.
       Можете да прибягвате към вливане на чужда кръв всеки две до три години според значенеито на колонията.
      Благосклонен съм към този метод и ви го препоръчвам най-много. Този метод, за любител с известна сръчност и интерес към генетиката, е най-лесно осъществим. Това е гълъбовъдство, достъпно за средния любител и още повече с тази техника не е необходимо да притежавате голяма колония.


                                                       КЛОД ИНЕНБЕРГЕР
                 превод от националния бюлетин на Белгийската кралска федерация на гълъбовъдите
Освен да ви пожелая успех друго не ми остава!
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Forum - Bulgarian pigeons selection

ЕДНА СТАРА, НО ПОЛЕЗНА СТАТИЯ
« -: Чт 08 Февруари, 2007, 09:38:18 »

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
ЕДНА СТАРА, НО ПОЛЕЗНА СТАТИЯ
« Отговор #1 -: Чт 08 Февруари, 2007, 19:51:40 »
Сетих се и за един друг начин на близкородствено развъждане (инбрийдинг), който смятам, че е удачен. Това е чифтосването на полубрат с полусестра или пилетата от двама братя и две сестри. По този начин се търсят качествата на общ прародител, който притежава отлични породни белези.
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен tpetrov

 • Инициатор
 • Професор
 • *****
 • Публикации: 552
 • Karma: +14/-5
  • http://pigeons-bg.com
  • Ел. поща
 • Skype: tgpetrov
ЕДНА СТАРА, НО ПОЛЕЗНА СТАТИЯ
« Отговор #2 -: Пт 16 Февруари, 2007, 13:09:38 »
ДА УНАГЛЕДИМ МАЛКОПредоставена от http://www.sportpigeons.net/

Неактивен sss

 • Доктор
 • ****
 • Публикации: 213
 • Karma: +10/-3
  • Ел. поща
ЕДНА СТАРА, НО ПОЛЕЗНА СТАТИЯ
« Отговор #3 -: Вт 27 Февруари, 2007, 14:59:46 »
Схемата е интересна. Според мен това е едно поглъщателно кръстосване.
Но ми е интересно *А* една и съща птица ли е.
Ако е една и съща, очаквания резултат ще е много бърз, но кръвта ще стане на нищо от близкородственото развъждане.
Според мен е по-добре да се използват няколко мъжки птици с доказани качества за да се избегне толкова близкородствено развъждане. Резултатите ще дойдат по-бавно, но птиците ще са по-здрави.
КЕФА ЦЕНА НЯМА!!!

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
ЕДНА СТАРА, НО ПОЛЕЗНА СТАТИЯ
« Отговор #4 -: Вт 27 Февруари, 2007, 15:46:02 »
Аз мисля, че би било добре до третото кръстосване баща с дъщеря, която му се явява и внучка!!! От тази двойка получените птици ще са готови са нашата последваща селекция.
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
ЕДНА СТАРА, НО ПОЛЕЗНА СТАТИЯ
« Отговор #5 -: Пн 16 Април, 2007, 13:16:51 »
Започваш "Старата песен на нов глас"! Просто след третото кръстосване получените птици са със затвърден ген!
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
ЕДНА СТАРА, НО ПОЛЕЗНА СТАТИЯ
« Отговор #6 -: Пн 16 Април, 2007, 14:57:27 »
Неееееееееееее. От третото поколение си избираш птици, които се доближават до представите ти за породата и селектираш по тях!!! Т.е. намираш подобен на тях и "завърташ" по същия начин!!! Прочети внимателно пак статията!!!
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

nina stoikova

 • Гост
Re: ЕДНА СТАРА, НО ПОЛЕЗНА СТАТИЯ
« Отговор #7 -: Вт 15 Април, 2008, 16:00:49 »
 ;) ;) ;) ;) ;)

Георги Димитров

 • Гост
Re: ЕДНА СТАРА, НО ПОЛЕЗНА СТАТИЯ
« Отговор #8 -: Вт 16 Декември, 2008, 20:23:46 »
Здравейте :) Искам първо да кажа че форума е страхотен и много полезен.
Аз съм доста начинаещ и бих искал някой да ми раясни малко някой неща по тази тема ако може :)

Като начало бих искал да знам дали ИНБРИЪДИНГ,КРОСБРИЙДИНГ,УЪТБРИЙДИНГ може да се прилагат не само на пощенските гълъби.

 Това е най-простият и незабавно осъществяващ се метод. Състои се в чифтосване на шампион или произхождащ от шампион от най-чисто потомство със сина или дъщеря му. Този син или дъщеря ще има най-голяма възможна прилика със своя родител, ставайки негов партньор. Този обект не трябва да има никакъв видим.

Ако изхождам от мисълта че може да се прилага и на други породи гълъби(инбриъдинг) тогава в този случай ако става дума за друга порода не може да бъде шампион а просто хубав и стойностен гълъб и искаме да го чефтосаме за да искараме белезите му в поколението (да речеме че е мъжки например) женската има ли значение дали ще е и тя стойностна (в смисъл по пътя на логиката не би трябвало да бъде някоя "грешка") и дали задължително трябва да бъде от неговия род (в смисъл някой роднина) или напротив (не трабва да бъдат от един род).И след това бащата като трябва да се чифтоса с дъщеря си тя също ли трябва да бъде от високо "качество"(да не бъде първата му дъщеря напримирно ако тя не е кой знае какво постижение а да се чака някоя от следващите люпила) и по същя начин с женската със сина й?!

Методът има предимството да фиксира много бързо белезите на изходния гълъб, избран като еталон.

Изходния гълъб се има впредвид този гълъб който се излюпи от искания баща или майка ли?Избран като еталон????

 Този принцип също е прост. Трябва обаче да притежаваме обекти от две много чисти потомства. Кръстосват се два гълъба от чисто, но различно потомство и се получават максимален брой пощенски гълъби с голяма стойност. За да имате добри пощенски гълъби, това е най-добрият и най-бързият начин. Той естествено, изисква да притежавате две еднокръвни потекла със стойност, което не за всеки гълъбар е възможно

Искам ако някой може да ми разясни как може да се разбере примерно четох из форума как примирно от 60 пилета 10 са много добри.Как се разбира кой от тези 60 са най добрите.Не вярвам само на поглед защото някой начинаещ като мене ще му се сторят всичките добри и качествени ;DСигурно по очи,крила ли по какво?И дали ризултатите от чефтосването на майка със син дават добри качества както при кръстосването на баща с дъщеря.И дали е по добре да се правят чифтове от гълъби който имат някаква роднинска връзка или  по добре да са от различни родове или просто няма значение?!И дали чефтосването на баща с внучка и майка и внук също е добра идея.Също така дали е добра идея в гълъбарника примерно да се внесе нов мъжки (мисълта ми е че няма значение за коя  порода говоря като цяло) който да няма нищо общо по род с тези в гълъбарника,дали просто е добра идея кръвосмешателството.И какво значи от добро потекло?!Добро потомство ли?!И какво значи два гълъба от две еднокръвни потекла.И как мога да разбера примирно дали гълъбите който имам са от добри потекла и с добра стойност дали имат някакви критерий?На пролет ще си взимам донеци(от един роднина който гледа гълъби вече 35-40г гледа донеци,бемкалий,акмани и т.н.и ако си взема от там нз дали са от толкова стойносни но предполагам че са защото и той прави някакви такива селекций......и дали ако не са от толкова голяма стойност гълъбите дали ако се прави инбриъдинг ще се получи нещо или не??!Аз сега като първа година гледам типлери (вид високолетачи да поясна) но нз дали са от такова високо потекло и как мога да разбера дали са?За да знам дали да правя такива методи на селекций или да не си губя времето?!Мисълта ми е дали може да се различат по нещо толкова стойностните а не някой да излъже човек за цел да взема само парите сега ако е опитен гълъбар като вас ще ги различите но дали има някакви белези за различаване?

 Като начало ви трябва, разбира се, един добър гълъб, колкото се може от по-добро потекло. После работите по близкото кръвно родство.

Близкото кръвно родство се има впредвид баща с дъщеря и майка със син ли?!

След това вливане на нова кръв ще се върнете незабавно към основното отглеждане, като съчетавате повече или по-малко близки птици.
       Можете да прибягвате към вливане на чужда кръв всеки две до три години според значенеито на колонията

ако някой може да ми го разясни айде за чуждата кръв е ясно ама как така според значението на колонята?!Дали също така чифтосването на майка с пра внучка или пък ако имаме два мъжки но нямат помежду си роднинска връзка ако ги чифтосаме с женска която също няма нищо общо по кръв с тях и първо женската я чифтосаме с първя а после с вторя и получените малки от единя и другя мъжки ги събереме дали ще се получи нещо добро,или пък ако мъжките са братя или пък един въжки с две сестри?!и ако някой също така може да ми обясни за кръвната банка?!
И на какво се нарича полубрат и полусестра от примерно един мъжки с женска и после същя мъжки с женска която не му е роднина ли и малките са полубратя и полусестри?!
Кой е най добрия метод от трите за селекция доколкото чета из форума повечето са еднодушни че инбриъдинга?!И въобще доколкото схващам инбрийдинга е чифтисването на гълъби който имат родниска връзка така ли ?!Ако някой може да ми разясни за инбриъдинга какви са стъпките за първите пише ама след бащата и дъщерята и майката със сина натам....?!

Искам да се извиня за тези много въпроси но имам доста неясни неща но наистина ми е интересно и искам да разбера за какво става на въпрос. :'(Съжелавам че така ви затрупах на отдавна чета из форума и накрая реших да се регна :)
« Последна редакция: Ср 17 Декември, 2008, 21:37:47 от Георги Димитров »