Автор Тема: Унаследяване на цветовете и оперение  (Прочетена 12356 пъти)

Неактивен gilera

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 164
 • Karma: +7/-10
 • В България има запас от идиоти поне за 100г
  • Ел. поща
 Здравеите мисля че вече всички знаете как се казвам Любо и сьм на 35г от Перник.Искам да разбуля една от таините крита дьлго време от професионалистите,в полза на не знаещите!!!

Която ще облагороди знанията ви още малко.

 
 
     Що е оперение!!!(Окраска)

Гьльбите притежават 12се цветови ,зони 6 чифтови и 6 текови.
От фигура 14 става ясно за това.В следствие  братята Христи и Врид установили основните видове шареност.Те открили че по тялото на гьльба могат да се образуват типични окраски и то в комбинаци,редуващи се цветна окраска на бял фон и обратно.В последствие вьз основа на мальк,или голям брои цветни пера се получава минимална петнистост(белегчета)или обратното силна петнистост.Това личи от фигура №14 ,но може да се променят само чифтовите зони.

      Петнистост
Гьльбите в тази окраска се разделят на три под групи.

       Тигровост
Оцветените полета са накьсани,а белите се застьпват.Погледната от далеч окраската прилича на прьсканост.Идеален тип на тигровост е в разперените криле редово да се редуват бели и черни пера.В литературата липсват дани за генетично обяснение за тигровост.

       Прьсканост
Това е явление при което цветните петьнца проникват през друго цвето оцветена основа.Срещат се наи различни комбинаци.При дачанските летци черната прьсканост се образува от черни петьнца вьрху бяла основа,при кафявопепелиста прьсканост се образуват черни петьнца вьрху кафява основа,а при жьлтата прьсканост се образуват сиви петьнца вьрху светло кафява основа.
       Прьсканоста е свьрзана с пола и е обоснована от доминантен фактор.При този случаи хомозиготни гьльби мьжкари в сравнение с гьльбиците са почти бели.
  Рецесивната алела (фадет),причинява светло синьо оцветяване.
Така оцветени гьльби ,в сравнение с гьльбиците на практика са бели.Това явление се използва при определяне на пола,известно е като  ,,автосексинд,,
Цветовете са 2ва вида ,в чисто сьстояние (хомозиготни ) и в не чисто сьстояние (хетеро зиготни) още рецесивно.
Цветьт и разцветката са наи добри  в не чистата си форма в хетерозиготно сьстояние.
Например пепеливото червено с масленикава опашка е доминантен над алесто червения цвят.
В природата сьществуват интензивни и разрядни цветове.
В следствие на което имаме 6 основни цвята три интензивни и три техни разредни.

 Те са

   Интензивни        Разредни                        Безпигментна
 синя                   Сребриста
 черна                 Сивокафява                        бяла
 кафява               Кхаки(кафявожьлта)
                           Жьлта

При интензивни багри пигментьт е разпределен равномерно и на гьсто,докато разредните багри притежават сьщия пигмент,но по нарядко,което предизвиква друг цветен ефект.Разредните багри наричаме и междини.
 От дотук казаното можем да разберем че някои от цветовете се наследяват по полов пьт а други чрез телните клетки ,тьи като натпример жьлтия цвят е разряден цвят и не е наместен в телните клетки  се предава по полов пьт.И не само тои.Не е таина че повечето цветове се предават от баща на дьщеря от маика на син.Но по важното е че вьв второ поколение цветовете се разпадат в точно сьотношение 3 кьм 1.Казано другояче така получените синове предават цветово и на мьжките и на женските.
Докато женските само на мьжките.
Но тяхното поколение ще предава цветово и на мьжките и на женските.
Колеги от опитите които направих с храначите тьи като те бьрзо се вадят  установих че може да се има доверие на гореспоменатото,но лично за мен то важи само когато се прави с чистокрьвни гьльби(хомозиготни) от дадена порода.Хибридите от 1во ниво са като под индиго.(еднотипни)
Но вьв 2ро ниво нещата стоят друго яче 3 кьм 1.Това е.
От литературата която притежавам ми стана ясно още преди 5,6г че едни белзи са доминантни други рецесивни. Има и трети които се унаследяват на половина (интермедиарни) .Пример е дьльг спрямо кьс клюн.Поколението е сьс среден ,(интермедиарен).Вьв пьрво поколение винаги се проявяват доминантните белези но вьв второ поколение се явяват и рецесивните .И точно там е истината .Лично Аз, работя с представителите от 2ро 3то и 4то поколение.А за подобряване на някои белег използвам интермедиарните представители те са 2броя(подобряващи) на 16се представители от 2ро поколение.С тях основавам междина линия с подобрени качества (по добри от родителската форма) Като вливането е еднократно и след това инцес.За да го затвьрдя в линията .Не се притесняваите да експериментирате защото в експериментите се ражда истината.От експериментални гьльби са родени повечето породи днес.Колеги знаете ли защо моите гьльби ги наричат измислени по нашия краи.Защото вкарах в тях 4 породи гьльби но мисля че резултата е добьр .Зная какво правя ,и затова резултатите не закьсняват .

Ето и видовете унаследяване.

   Пьлно   признакьт при потомството е напьлно подобен на признака на един от родителите.

   Не пьлно    потомството прилича на един от родителите,но има слабо изразени признаци на другия.

  Промеждутьчно наследяване  потомството има промеждутьчни признаци по отношение на родителите си.

  Сврьх доминиране  при потомството признакьт е по силно изразен от колкото при родителите.

При крьстосването на един индивид имащ доминантни признаци,а другият рецесивни цялото потомство има само доминиращи признаци.Това е пьрво ниво(f1) вече мисля че го обясних.Проверката на даден екземпляр дали по проверявания белег е доминантен става чрез крьстосването му с хетерозиготен екземпляр,и ако дори в поколението се появи и един екземпляр приличащ на хетерозигота то проверявания гьльб не е хомозиготен(чистопороден) Така разпознаваме чистопородния екземпляр(тест крьстосване).Колеги не на последо място е подбор и развитие.Трябва да се отделят наи добрите представители по фенотип и генотип но нетрябва да забравяме и за развитието на дадения екземпляр.От слаби и неразвити гьльби трудно се отглеждат качествени гьльби него забравяите може да са прекрасни екземпляри но поколението като е хилаво  и неразвито какво правиме ,израждаме линията и вьрвиме назат .В стремежа си да произвеждаме качествени гьльби по фенотип често пренебрегваме наглед този маловажен проблем.
Гьльбите са страст но трябва и разбиране в противен случаи незнанието поражда така наречените от мен замьрсители в породата.Един незнаещ гьльбар може да произведе толкова некачествени гьльби по генотип че да замьрси с продажбите си цялата порода. И да сьсипе труда на на поколение гьльбари .Несьм ли прав кажете.За сега ще спирам ,надявам се да разберете посланието ми .Немога да напиша всичко.Но сьм насреща.Скаквото трябва ще помагам поне докьде мога.Началото е много трудно особено когато всички мьлчьт.Очаквам дискусите ви .Някои друг ден ще пиша пак.Но само при демонстриран интерес от ваша страна.
« Последна редакция: Пн 08 Юни, 2009, 19:17:53 от gilera »

Forum - Bulgarian pigeons selection


Неактивен Gnom

 • Напреднал
 • **
 • Публикации: 99
 • Karma: +7/-3
  • Ел. поща
Re: Унаследяване на цветовете и оперение
« Отговор #1 -: Вт 02 Юни, 2009, 19:57:16 »
поне на мен тази инфорамация ще ми бъде много полезна благодаря!

Неактивен dragosinov

 • Нов
 • *
 • Публикации: 46
 • Karma: +3/-1
  • Ел. поща
Re: Унаследяване на цветовете и оперение
« Отговор #2 -: Вт 02 Юни, 2009, 20:45:43 »
Любо ,едно въпросче -чифт бели вадени от шарени ,четвърто поколение ми вадят само бели и нито едно шарено.Нормално ли е и дали да очаквам шарено...

Неактивен gilera

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 164
 • Karma: +7/-10
 • В България има запас от идиоти поне за 100г
  • Ел. поща
Re: Унаследяване на цветовете и оперение
« Отговор #3 -: Вт 02 Юни, 2009, 20:54:23 »
Невьзможно, нещо в поколенията не си догледал както трябва.Обосновавам се веднага 4то поколение е над 96% чистота на гените.Няма как вьв линията да се случи това.Освен ако си пренебрегнал оперението в някое от поколленията.В смисьл продьлжил си линята с бял мьжки поради липса на по добьр,сега ще ти косва доста време да излезеш от кашата.Защото бял с чернобяла например дават реципрочни гьльби,това е обяснението.
« Последна редакция: Пн 08 Юни, 2009, 18:57:47 от gilera »

стоян шумен

 • Гост
Re: Унаследяване на цветовете и оперение
« Отговор #4 -: Ср 03 Юни, 2009, 12:38:47 »
браво за инфото продължавай в същия дух интересува ме как може да се получи черен огледален ролер на бял капак като имаме червени и жълти на капак??

Неактивен gilera

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 164
 • Karma: +7/-10
 • В България има запас от идиоти поне за 100г
  • Ел. поща
Re: Унаследяване на цветовете и оперение
« Отговор #5 -: Ср 03 Юни, 2009, 16:53:18 »
Стояне имаш два варианта  

   отговора заличен
    

      gilera85

« Последна редакция: Чт 04 Юни, 2009, 09:06:32 от gilera »

Неактивен dragosinov

 • Нов
 • *
 • Публикации: 46
 • Karma: +3/-1
  • Ел. поща
Re: Унаследяване на цветовете и оперение
« Отговор #6 -: Ср 03 Юни, 2009, 19:22:43 »
Любо ,напълно си прав по моя въпрос .Поздравявам те за грамотноста която показваш, и най вече за това че си открит към всички...

Неактивен Gnom

 • Напреднал
 • **
 • Публикации: 99
 • Karma: +7/-3
  • Ел. поща
Re: Унаследяване на цветовете и оперение
« Отговор #7 -: Ср 03 Юни, 2009, 19:59:44 »
Темата показва ясно какво ще получиш още преди да си захванал. С две думи спестява ти каране на сляпо поне 2-3 години докато се осъзнаеш че си на грешен път защото някой ти е казал че така е редно а той е имал за цел да прати в девета глуха само и само да не си му конкуренция.Става опасно когато човек се самозабрави и превърне това прекрасно хоби в бизнес! Гледа на гълъбите само като стока, а не като тръпката която го е накарала в началото да се захване с тях. Успех на всички колеги през настоящия сезон!

стоян шумен

 • Гост
Re: Унаследяване на цветовете и оперение
« Отговор #8 -: Ср 03 Юни, 2009, 23:04:50 »
благодаря за отговора като имам време ще ти чукна на скайпа да говорим имам чернобели и то с яки качества на въртени в стремежа си от тях да направя това което искам постигнах белоглавите но не ми харесаха и ги разкарах оставих си една женска която ми падна от много високо.

Неактивен gilera

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 164
 • Karma: +7/-10
 • В България има запас от идиоти поне за 100г
  • Ел. поща
Re: Унаследяване на цветовете и оперение
« Отговор #9 -: Вт 09 Юни, 2009, 21:55:11 »
Колеги знаете ли нещо за B1 и B2 поколение че от написаното от мен взеха днес да ме учат колегите.Сякаш друг е писал темата.Питам ви за да не се получи сьщото. Обяснете ми какво знаете пьк после ще ви напиша истината.Щото се получава с моите камьни по моита глава.Покажете ми че знаете.
« Последна редакция: Ср 10 Юни, 2009, 09:50:19 от gilera »

Неактивен gilera

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 164
 • Karma: +7/-10
 • В България има запас от идиоти поне за 100г
  • Ел. поща
Re: Унаследяване на цветовете и оперение
« Отговор #10 -: Пн 15 Юни, 2009, 22:39:08 »
Колеги информацията която се подава вьв форума не е защитена и се краде от други саитове .Като част от матеряла е с корекци и заличени имена така че да не може да се установи неговия сьздател.Така труда и знанията на всички се преиначават и присвояват от други и за тяхна полза.При такива обстоятелства мисля че положения труд от по голямата част от вас знаещите,в този форум е отишла не по предназначение а в полза на чужди интереси.Мисля че коментара е излишен,шарлатани.Интересува ме мнението на Админа и всички вас благодарение на които саита сьществува.Очаквам коментарите ви.

Неактивен Кънчо Атанасов

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 652
 • Karma: +21/-5
  • Ел. поща
Re: Унаследяване на цветовете и оперение
« Отговор #11 -: Пн 15 Юни, 2009, 23:50:46 »
НЕКА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА НАЛИ СМЕ ТУК ДА СИ ПОМАГАМЕ !СПОРЕД МЕН НЯМА ЛОШО В ТОВА НАПРОТИВ!!
SM 0888693424

стоян шумен

 • Гост
Re: Унаследяване на цветовете и оперение
« Отговор #12 -: Вт 16 Юни, 2009, 01:07:30 »
така е Къна и аз така мисля а работи които искате да не се разбират се пишат на лични или скайпа е решението.

Неактивен Syncro

 • Потребител
 • Специалист
 • *
 • Публикации: 182
 • Karma: +24/-14
  • Производство на пластмасови изделия и инструментална екипировка
Re: Унаследяване на цветовете и оперение
« Отговор #13 -: Вт 16 Юни, 2009, 09:37:35 »
НЕКА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА НАЛИ СМЕ ТУК ДА СИ ПОМАГАМЕ !СПОРЕД МЕН НЯМА ЛОШО В ТОВА НАПРОТИВ!!
Нека!
Но не е този начина.В интернет си има правила, а в някои държави и закони които се спазват.Най-малкото което трябва да се направи е да се спомене източника на информацията.Аман от готованци в тоя Интернет: Колеги - много е лесно да се прави ранк така, нали?Хубава работа ама българска

Неактивен tedy

 • Нов
 • *
 • Публикации: 25
 • Karma: +0/-2
Re: Унаследяване на цветовете и оперение
« Отговор #14 -: Вт 16 Юни, 2009, 20:31:41 »
И така да си додем на изходно положение оттам от където тръгнахме.Сега разбрахте ли защо разбирачите мълчат (пояснявам не съм от тях) и защо никога няма да се научим на лоялност и да черпим опит от много по големи майстори от нас.