Автор Тема: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО  (Прочетена 6772 пъти)

jorgilcho

 • Гост
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #15 -: Сб 16 Август, 2008, 00:55:05 »
Подуването на ставите при салмонелозата представлява клинична проява на латентната (скрита хронична) форма на болестта. Това ще рече, че гълъбът е бил носител на салмонели и, поради някакъв стрес-фактор (линеене, жажда, смяна на местообитанието и т.н), равновесието мужду бактерията и организма на птицата се е нарушило.

Лошото е, че най-вероятно има и други носители на салмонела в гълъбарника, тъй като, дори само този гълъб да е бил заразен, при салмонелоносителството има и периоди на отделителство на причинителя - по този начин салмонелите попадат във външната среда и другите гълъби също се заразяват. Това, че не проявяват заболяването се дължи обикновено на факта, че повечето от тях имат известен имунитет.

Няма да те заблуждавам, че саломнелозата може да се изкорени от гълъбарника, понеже не е вярно - повечето гълъби си остават носители за цял живот и са опасен източник на инфекция за останалите птици.

За сведение на някои "любители", ще кажа, че е коректно да се говори не за салмонелоза, а за паратиф.

Каква е практиката в по-напредналите държави (която за мен е най-правилна): Там гълъбите се ваксинират редовно против паратиф.Тъй като ваксината при всички положения е атенюирана (жива), при повечето носители на този вариант салмонела, ваксинацията провокира клиничната проява на заболяването при носителите и тези гълъби просто се отделят. Така се откриват най-опасните източници на инфекцията. Какво ще се случи с болните гълъби си зависи само от желанието на стопанина им, но те никога не се смесват със здравите и обикновено не се развъждат повече (те в повечето случаи и не могат, тъй като споменатото носителство много често е в половата система и уврежда яйчниците). Някои стопани искат да ги лекуват - тук не става въпрос за терапия, която ще доведе до окончателното убиване на бактерията в организма на птицата - микробиологично оздравяване (това е по-скоро изключение). Тук става въпрос за клинично оздравяване, т.е да се постигне ликвидиране на признаците. Повтарям, защото е много важно, че тези гълъби, в повечето случаи, продължават да носят салмонелите.

Кой антибиотик да изберем: Имаме поне 4 варианта - ампицилин, хлорамфеникол, фуразолидон и енрофлоксацин (този химиотерапевтик се използва при гълъби в България от доста време и има масово резистентност спрямо него, а и не е подходящ за млади птици, тъй като уврежда хрущялната тъкан и смущава растежа на костите). За съжаление, в България е на практика почти невъзможно (и физически и финансово) да се правят рутинно антибиограми в лаборатория и да се види на кои антибиотици е чувствителна салмонелата. Затова, нямаме избор и стреляме в тъмното. Ако при тези гълъби са използвани ампицилин или фуразолидон, то най-добре този път да се даде хлорамфеникол, или обратно. Ампицилинът е статистически най-ефикасен, понеже има много широк спектър, а и не се е ползвал в България, но трябва да се знае, че, тъй като е пеницилиново производно, може, макар и рядко, някоя птици да прояви непоносимост спрямо него. Абсолютно задължително е да се третират всички птици от гълъбарника. Абсолютно задължително е да им се даде пробиотик, пребиотик и витамини от групата В след приключване третирането с антибиотици. Абсолютно задължително е да се извърши дезинфекция на гълъбарника по време на терапията и след приключването й - трябва да се убият и отделените в околната среда салмонели. Абсолютно задължително е да се ваксинират гълъбите всяка година - има си разработени схеми на ваксинация. Ваксинацията не гарантира 100%, че няма да има единични случаи на паратиф, но гарантира, че няма да има масови случаи. Повече от сигурен съм, че профилактиката излиза далеч по-евтино от лечението, тъй като провеждаме профилактика на доста гълъби, но сме провеждали и много терапии, особено тази година, и виждаме разликата в цената. Абсолютно задължително е и да се провежда борба с гризачите, тъй като, наред уличните гълъби, те са основният разпространител на салмонели.

Може би трябваше да започна от това: сигурно ли е, че подутината е в ставата, а не около нея?

Forum - Bulgarian pigeons selection

Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #15 -: Сб 16 Август, 2008, 00:55:05 »

jorgilcho

 • Гост
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #16 -: Сб 16 Август, 2008, 01:17:42 »
Тия глупости със Синулокса, дето ги е писал "по-компетентният от лекарите" изобщо не ги прави. Две таблетки дневно означават 100 мг, което е максимелната дневна доза за куче или котка, тежащи 2 килограма!?! По правило, дозите при животни с по-ускорен метаболизъм (каквито са гълъбите) са малко по-високи, но, дори и приемем, че са двойни, аз не съм виждал скоро декоративен гълъб с тегло 1 килограм. Има някакво сериозно недоразумение - кондорите и албатросите не са гълъби, май!
Каква е причината да се ползват лекарства за кучета и котки, при положение, че има прекрасни продукти за гълъби?
За сведение и съжаление на компетягата, ние сме дистрибутор на производителя на Синулокс за България - Пфайзер.
Таблетките са възможно най-неподходящата лекарствена форма за индивидуална терапия на гълъби - който е ползвал капсули, знае, че разликата е огромна. Има си и други, чисто физиологични и медицински причини да не се ползват, но не искам да ограмотявам компетягата! Ако те интересува, ще ти пратя като лично съобщение. Не е лошо такива "капацитети" да престанат да "творят". Много време му отделих, но всичко си има граница.

Неактивен iv@ka71

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 171
 • Karma: +3/-2
  • Ел. поща
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #17 -: Сб 16 Август, 2008, 08:45:09 »
Искам да изкажете мнение какво да правя. За тези болните съм решил да ги екзекутирам но какво да правя с останалите които се държат савсем нормално летят си ,хранят се нормално изпражненията са добре, защото след масец ще ги местя в нов гълъбарник за който съм положил много усиля и най вече мерак и искам там да влязат здрави гълъби.А иначе съм ваксинирал за салмоналоза и паромиковироза ,прахчетата и хапчетата си вървят гълъбите ми отдавна са забравили вкуса на нормалната вода .Преди време нямаше толкова лекарства , нямаше интернет нямаше и болести сага като има всичко гълъбите ни станаха по "кекави".Бе то  поилката му поилка  ,хранилката му хранилка и   ред други гевезелъци и на финала само дето нямам бяла престилка и слушалки че аз вкъщи за мене нямам толкова лекарства колкото за тях да му еб...  ма...та.   Ае стига съм ревал.               Извинявам се за гледката да видите до момента как изглежда подуването

Неактивен iv@ka71

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 171
 • Karma: +3/-2
  • Ел. поща
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #18 -: Сб 16 Август, 2008, 08:46:48 »
Това ака го сцепя дали няма да стане

jorgilcho

 • Гост
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #19 -: Сб 16 Август, 2008, 10:44:52 »
В повечето гълъбарници по света салмонели си има. Както ЕДЕР е отбелязал много правилно по-долу, стопанинът просто поддържа равновесието между бактерията и организма на птиците - подтиска салманелите с антибиотици.
Ваксинацията не е гаранция за изкореняване на салмонелозата, но много по-малко гълъби ще се разболяват клинично.
Подутината при този гълъб е сериозна и, съжалявам да го напиша, но ми се струва, че шансовете да се оправи не са много добри, но в природата нищо не се знае. Ако инцизираш (цепнеш) ставата, имай предвид, че ще разсееш огромно количество салмонели в околната среда.

spas

 • Гост
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #20 -: Сб 16 Август, 2008, 10:47:55 »
"Тия глупости със Синулокса, дето ги е писал "по-компетентният от лекарите" изобщо не ги прави. Две таблетки дневно означават 100 мг, което е максимелната дневна доза за куче или котка, тежащи 2 килограма!?! По правило, дозите при животни с по-ускорен метаболизъм (каквито са гълъбите) са малко по-високи, но, дори и приемем, че са двойни, аз не съм виждал скоро декоративен гълъб с тегло 1 килограм"
Нека да пробва човека пък тогава ще говорим.Колкото и да си компетентен никога не е късно да научиш нещо.

spas

 • Гост
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #21 -: Сб 16 Август, 2008, 10:51:04 »
"Ако инцизираш (цепнеш) ставата, имай предвид, че ще разсееш огромно количество салмонели в околната среда."
Най-накрая съм съгласен с вас.Цепенето влошава положението.

Неактивен slavei_budurov

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 106
 • Karma: +5/-1
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #22 -: Сб 16 Август, 2008, 13:24:40 »
iv@ka71 ако желаеш на skype suny_bu съм в момента нещо много се разточи проблема ти и никой не ти помага със съвети само те объркват компетентните и некомпетентните кой разбира от лекарства и кой не.Мойте уважения към д-рЯнчев но на света не съществува само Чевита и Интервет.Всяко лекарство може да е колкото полезно толкова и вредно.Имаш сериозен проблем най-вероятно е салмонела,но според мен с писане няма да се разберем достатъчно добре ако желаеш ми звънни ще се опитам да ти помогна.Някои лекарства ще ти кажа и как да ги комбинираш пък дано да имаш късмет.

spas

 • Гост
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #23 -: Сб 16 Август, 2008, 13:53:57 »
Диагнозата е 100% сигурна-ставна форма на Салмонела.Посочих и конкретно лечение.

jorgilcho

 • Гост
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #24 -: Сб 16 Август, 2008, 15:15:20 »
Г-н Будуров,

Никой не твърди, че на света има само Чевита и Интервет. Нямам спомен да съм го казвал. Има много други прекрасни продукти и никой не го оспорва! Задочният спор с шамана е на друга основа.

Колкото до проблема на човека, смятам, че му отговорих повече от изчерпателно няколко коментара по-надолу. Има богат избор от антибиотици и продукти за съпътстваща терапия. Нека си изпълни схемата за третиране при паратиф и да си разреши проблема.

На разбирача ще кажа, че 100% сигурна диагноза на паратиф, което ще рече 100% сигурна микробиологична диагноза, се поставя само след изолиране и типизиране на Salmonella typhymurium var. copenhagen. Всичко останало е предположение и статистика.

jorgilcho

 • Гост
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #25 -: Сб 16 Август, 2008, 15:19:41 »
Г-н Будуров,

Наистина нещата загрубяха много.

Аз вече многократно призовавах да се спре с коментарите, за да можем да си пишем полезни неща, а не да дотягаме на хората.

Предлагам да си "стиснем ръцете" със Сутеньора и всеки да си живее с неговите си представи!
« Последна редакция: Вт 19 Август, 2008, 13:28:37 от Dr. Yanchev »

Deniz

 • Гост
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #26 -: Ср 20 Август, 2008, 21:50:59 »
Съжалявам но ....  :'(
« Последна редакция: Пт 04 Септември, 2009, 21:47:50 от Deniz »

jorgilcho

 • Гост
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #27 -: Чт 21 Август, 2008, 10:09:27 »
Абсолютно правилно и изчерпателно относно стрептококозата. Дори, бих казал, че често се започва терапия срещу хроничната ставна форма на салмонелоза, а то е стрептококова, по рядко стафилококова инфекция. В подобни случаи, когато собственикът е "на зор" и не е много сигурно точно какъв е процесът, е най-добре да се ползва антибиотик, който има спектър срещу двете заболявания.
Аз по-надолу не случайно също питах за локализацията на процеса, в или около ставата и дали има други изменения, по-специално за стрептококова или стафилококова инфекция. Затова бяха и всички коментари за спектъра на антибиотиците, бета-лактамазата, резистентността и т.н.

Неактивен eder

 • Напреднал
 • **
 • Публикации: 87
 • Karma: +0/-0
  • Ел. поща
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #28 -: Чт 21 Август, 2008, 20:34:41 »
STREPTOKOKOZATA SE RAZLICHAVA OT SALMONELOZATA MAKAR CHI ITAM SE PODUVAT STAVITE,DISHANETO E MHOGO ZATRUDNENO,VIZPALYAVAT SE GORNITE DIHATELNI PITISHTA,IMAT MNOGO SILEN ZADUH,TOVA PRI SALMONELATA GO NYAMA,KOLEGATA NE SE E OPLAKAL OT TAKIVA PRIZNACI,I PRI PODAGRA SE PODUVAT STAVITE,SAMO MOJEM DA GADAEM,KAKTO KAZAH NA PREDNATA TEMA NEPRAVILNA DIAGNOZA NEPRAVILNO LECHENIE,NO KAKTO KAZA DOKTORA DAY ANTIBIOTIK SAS SPEKTAR NA DVETE ZABOLYAVANIYA.DA NE PRAVIM REKLAMI NA GOLEMITE FIRMI VAV TVOYA SLUCHEY,SHTE TI PREPORICHYA NESHTO PO EFTINO ENJEKTIRAY SAS OKSITETRACIKLIN 3-DENA.NAMAZVASH ZASEGNATITE STAVI SAS YOD I OTDELYASH TECHNOSTA SAS IGLA.SLED INJEKTIRANETO EDIN DEN POCHIVKA PRODALJI SAS HLORANFENIKOL VAV VODATA5-6DENA.DA ZNAESH CHE LECHENIETO TRUDNO I NA DVETE BOLESTI NAY VECHE NA SALMONELOZA STAVNA FORMA,JELAYATI USPEH.
SM-0887837348

Неактивен slavei_budurov

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 106
 • Karma: +5/-1
Re: ПОДУТИНА НА КРИЛОТО
« Отговор #29 -: Чт 21 Август, 2008, 20:47:13 »
iv@ka71  какво става с птиците,как върви лечението има ли подобрение или проблема прогресира?