Автор Тема: Стандарт на Плевенски гълъб  (Прочетена 5011 пъти)

Неактивен Иво

 • Нов
 • *
 • Публикации: 29
 • Karma: +1/-0
Стандарт на Плевенски гълъб
« -: Нд 06 Януари, 2008, 13:32:23 »
                                                    Стандарт на Плевенски гълъб


Плевенският гълъб е стара българска порода, създадена в Плевен и съседните градове, а днес отглеждана в цялата страна. Една от любимите породи на много български селекционери. За съжаление породата е почти непозната на гълъбарска Европа. Причината за това са твърде високите цени на гълъбите, крехката им физика, трудно понасяща дълги пътувания, а и липсата на достатъчно ярки представители на породата, които биха предизвикали по-голям интерес.
По всяка вероятност в създаването на породата съществен дял има браилският качулат гълъб, както и ломският гълъб.
Преди години плевенският гълъб се е отличавал с добри летателни качества и умението да се преобръща във въздуха. Днес той се отглежда предимно като волиерен гълъб, което значително е снижило способноста му да се възпроизвежда.
Главното, с което гълъбът грабва познавачите, са неговата изключителна елегантна фигура, с много къси крака, крила под опашката, които опират в пода и красивата глава, с къс дебел клюн, бели  големи очни кръгове и бели искрящи очи.
Гълъбът се отглежда в две разновидности: без качулка и с една задна качулка.
Тяло - средно по големина, като дължината му е малко над средната. От върха на човката до края на опашката е 35-36 см. Мерена от гърдите до края на опашката, тя е около 30 см. Положението на тялото е хоризонтално.
Разликите в едрината на тялото при мъжките и женски екземпляри е подчертано- женските птици са по-дребни и по-нежни.
Глава - заоблена, с много добре изразено, извито чело, без ръбове и грапавини.
Качулатите птици имат отзад на главата, симетрична двустранна качулка, започваща отстрани от ушите и образуваща малко под височината на очите две врътки. Перцата на качулката не бива да се показват над главата.
Очи - перлови, с малка зеница и порцеланово бял ирис.
Околоочни пръстени- точна окръжност, големи, бели, нежни, с леко релефна повърхност. Брой на кръговете поне два.
Клюн - къс, дебел в основата, бял, сочещ надолу. Дължина 10 мм.
Врат - нормално дълъг, закръглен, плавно преминаващ към гърдите и тялото.
Гърди - изпъкнали, заоблени и с добре прилепнала перушина.
Крила - държат се под опашката, като почти докосват земята с края си. Кръстосването не се смята за грешка, но не е желателно.
Опашка - дълга, леко вирната, здраво захваната за трупа. Перата са 14-16 на брой, добре се застъпват, а краят им образува лека полудъга. Ширината на опашката трябва да не е по-малка от ширината на гърдите. В кръста има съвсем  леко скършване, но много по-слабо забележимо от това при варненския и ломския гълъб.
Крака - къси, голи, с червен цвят и къси пръсти с бели нокти. Разположението на краката е малко зад условния център на тежестта на тялото.
Плевенския гълъб се отглежда само като едноцветен в червено, черно, жълто и сивочерно, наричано още маслено.
Големи грешки - голяма и ръбеста глава, дълъг и тънък клюн, клюн сочещ хоризонтално или нагоре, малки очи, червен или жълт ирис, малко или цветно околоочие, много грубо релефно околоочие, ниска качулка, несиметрична качулка, изправено или наведено тяло, високи крака, крила над опашката, къса опашка, тясна опашка, опашка на стъпала, разцепено перо в опашката, бели пера по тялото, опашката и крилата, размит цвят на опашката, сивееща опашка.
Малки грешки - тъмно петно на клюна при черните и маслените гълъби, леко избелял цвят при жълтите, по-високо или по-ниско разположена качулка, много голяма и груба брадичка при 2-3 годишните мъжкари, релефен очен пръстен, леко розовеещ ирис.
Пръстен - 7 мм.
« Последна редакция: Нд 06 Януари, 2008, 13:44:47 от admin »
888299727

Forum - Bulgarian pigeons selection

Стандарт на Плевенски гълъб
« -: Нд 06 Януари, 2008, 13:32:23 »

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Плевенски гълъб
« Отговор #1 -: Нд 06 Януари, 2008, 23:08:44 »
ПОКАЗАНИЯ ЖЪЛТ ГЪЛЪБ Е С ЕДИН НЕ ГОЛЯМ, А ОГРОМЕН НЕДОСТАТЪК, СПОРЕД ТВОРЕЦА (ТВОРЦИТЕ) НА ГОРЕЦИТИРАНИЯ СТАНДАРТ!!! ВИЖТЕ МУ КАЧУЛРА И НЕ ПУСКАЙТЕ ТАКИВА ПТИЦИ В КУРНИКА СИ, А МИ ГИ ПРАЩАЙТЕ НА МЕН! АЗ БИХ ГИ ГЛЕДАЛ С НЕДОСТАТЪЦИ ПО СТАНДАРТ, ПИСАН ЯВНО ОТ ХОРА, КОИТО ДОРИ НЕ СА ДЪРЖАЛИ ТАКАВА ПТИЦА В РЪЦЕТЕ СИ!
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Плевенски гълъб
« Отговор #2 -: Пн 08 Декември, 2008, 09:14:11 »
" ... 2.Людмиле, точно там е проблема на породата,точно в тая реплика "аз ги харесвам такива".Ти си разумен мъж, недей така,говорим за стандарт а ти:"аз ги харесвам без гръб"-като ломски или бял варненски, или "аз ги харесвам нежни",увличаш се по на Милчо нежните гълъби(които са много красиви но са прекалено нежни за Плевенски, той ми е приятел и няма да  ми се разсърди).При плевенските трябва да има полов диформизъм(мъжките да се различават от женските) и ти го знаеш много добре.Да не станем като ония младежи дето неможеш да рзбереш момченце ли е момиченце ли? Smiley)).Недейте така с това "аз ги харесвам еди как си".Така обърквате и увличате по неправилни неща младите гълъбовъди като Стилян..."

Владо, къде в стандарта пише, че Плевенския гълъб е с гръб?! И коя птица няма гръб?! - ако е така тя анатомически ще е изродена!!!!!!!
Благодаря, че ме приемаш като разумен мъж! В унисон с това ще попитам, както бях питал и в предишната тема, чували ли сте за ВЪТРЕШНО ПОРОДНИ ТИПОВЕ?
Съгласен съм за половия диморфизъм, което незначи че мъжките трябва да са с глъвища, а не глави!!! Мисля, че трябва да си спомняш малкия черен на Людмил Събев? Той е син на стария караалест, който той е взел от баща ти?! Е, тази птица беше нежна, но пък голям производител! По нея съм се увлякъл!!!
И надявам се, тези които те четат да не си помислят, че плевенския трябва да има гръб, на който да можеш да изпиеш по ракия с госта си!
« Последна редакция: Пн 08 Декември, 2008, 09:16:04 от LudmilDo »
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен vlado

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 107
 • Karma: +3/-2
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Плевенски гълъб
« Отговор #3 -: Вт 09 Декември, 2008, 12:55:37 »
Естествено че всяка птица има гръб.Достатъчно ясно обясних разликата горе,ако не си ме разбрал или не си прочел внимателно или не си направил разликата.Както и да е.Като се видим ще го говорим.
Вътрешнопородните типове са ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ на плевенските гълъби.Да наистина съществуват поне 4 такива.Лошото е че те са оправдание на гълъбарите да си продават боклуците със репликата"ние тук така си ги харесваме" или "ние не обръщаме внимание на това(краката например) за нас е важно друго(примерно белите очи)"Един млад гълъбар ако чуе такива глупости за некачествени гълъби 3-4 пъти и виждането му за птиците става тотално и необратимо погрешно.Почва да отглежда едни боклуци и да вярва че "това е от старата линия на бай-едикойси" и те така трябва да изглеждат и те ще върнат по неговите гълъби"Това като вляза в нечий гълъбарник и го чуя на фона на 30-40 абсолютни гарги и ми става лошо.Но човека е дал една камара пари на стар гълъбар и вярва че тия гълъби са върха щото така му е казал тоя дето му ги е продал.
Според мен вътрешнопородните типове са проблем който трябва да бъде преодолян със стандарт който е точен,ясен и най-важното със снимки и схеми които показват разликите.Този стандарт да се спазва на специализирани изложби като тая във Плевен,която се надявам да стане традиция(още веднъж едно голямо БРАВО и БЛАГОДАРЯ на Иво за всичко-щото ако не беше той тая изложба нямаше да я има.
Половия диформизъм пък е едно от най-хубавите неща на плевенските гълъби.Породи в които не можеш да различиш женските от мъжките освен ако не запеят са ми несериозни.Не става дума мъжкия да има глава с големината на ябълка,напротив тя трябва да е малка и обла,но човката трябва да е различна от тази на женската, по-груба,по-дебела в основата(по хоризонтала и вертикала) да има тапи в горната част на основата на човката.
И не само това.
Да помня малкия черен който вадеше страхотно поколение но беше слаган и с подходящи женски :) Тук говорим за екстериор не за биологични данни.
Колкото повече-толкова повече!

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Плевенски гълъб
« Отговор #4 -: Вт 09 Декември, 2008, 13:39:32 »
Е тъй де, заченахме гърба!
Та затова писах и под стандарта. Никъде не е упоменато, че има или няма гръб. Именно затова аз харесвам птиците с по-малка дължина на същия, защото според мен те са по-грациозни!!!
Има категорични неща в стандарта, за които две мнения няма, като форма на главата, клюн (дължина, ширина, постав), околоочие, цвят на окото, опашка, крака, носене на крилете и пр., но за ГРЪБ никъде не съм чувал и да се говори дори.
Не отричам и половия диморфизъм, ако така е прозвучал предишния ми пост, но "КОЧКАФАЛИИ" категорично не приемам.
Няма раса, която да няма вътрешно породни типове, линии. Така е и при Плевенския гълъб, а стремежа към идеалния вариант е константа, защото такъв екземпляр има само в мечтите ни и всеки развъдчик сам преценява на кой белег дава приоритет и за сметка на кой.
А ние когато се виждаме винаги си говорим, но споделяйки мнението си тук даваме шанс и на другите да прочетат, а защо не да споделят и своето такова!

Поздрави от Плевен
Людмил Добрев
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен iordan73

 • Нов
 • *
 • Публикации: 33
 • Karma: +1/-0
Re: Стандарт на Плевенски гълъб
« Отговор #5 -: Вт 09 Декември, 2008, 13:59:54 »
Kum Vlado gledam 4e dosta navliazoxte  v standartite moga da te uveria 4e za tezi gulabi koito govorisn sa istoria pone az ne sum vijdal ot dosta vreme to niama takuv material a i edin vupros snampiona na PLEVEN ne be li nejen gulaba a i vsi4ki  v kraia na izlojbata kogato supostavixa snampiona i edin drug gulab niama da kaja na kogo biaxa se subrali okolo 20 30 4oveka mislia 4e vsi4ki biaxa poznava4i na tazi poroda i ne zastanaxa li vsi4ki zad tova 4e plev. gulab e nejen izlu4vasn krasota a tam imasne i dosta vuzrastni xora koito pomniat dosta dobre po starite gulabi emi nie v drugia krai na BG kakvo triabva da si mislim  i v/u kakvo da rabotim snom v samia Pleven se raboti v/u tova.A OT nejnite jenski deto kazvasn 4e sa bili 30 ne te biaxa okolo 20 i se prodadoxa 14 e tova susno ne li atestat 4e xorata gi xaresvat a da li sa plev. gospod znae.

Неактивен vlado

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 107
 • Karma: +3/-2
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Плевенски гълъб
« Отговор #6 -: Вт 09 Декември, 2008, 15:46:27 »
"стандарта" е от преди 20 и повече години.И има известни пропуски.Както и да е.Щом на тебе ти харесват плевенски със тяло на варненски бял или чилика-ОК това си е тове решение и не смятам да те убеждавам в обратното.
Сега за шампиона на изложбата.Гълъба съм го хващал в ръка няколко пъти,когато го гледаш от 3 метра и на пръв поглед както тогава повечето хора, той изглежда нежен.Реалността обаче е друга-гълъба е толкова късоклюн че ако човката му стигаше от око до око тя трябва да е люспичка и птицата да не може да се храни.Просто гълъба и с изключително къса човка.Иначе основата на човката му по вертикала е достатъчно добра.Знам естествено чий беше и кой беше гълъба дето уж бил по-добър.И аз бях там :) Собственика му просто си ги харесва такива(това за което говорех преди)и никой не може да го убеди в друго.За какво сравнение можем да говорим между двата гълъба при положение че въпросната птица повече приличаше на индианец със свлечени крила(само очите и човката дето бяха бели)с огромна глава,огромни набръчкани очи,огромна човка.Съвсем нямам впредвид това когато казвам че мъжкия трябва да се различава от женската-не чак толкова груб.Това е недопустимо.
Да, твоите гълъби се харесват на общата публика и се харчат добре.Поздравления за което.Постигнал си завидна еднотипност и прилика между всички птици в ятото,което е много трудно.
Колкото повече-толкова повече!

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Плевенски гълъб
« Отговор #7 -: Вт 09 Декември, 2008, 16:46:55 »
"стандарта" е от преди 20 и повече години.И има известни пропуски.Както и да е.Щом на тебе ти харесват плевенски със тяло на варненски бял или чилика-ОК това си е тове решение и не смятам да те убеждавам в обратното.
Жълтия гълъб от снимката харесва ли ти на фигура?!
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен vlado

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 107
 • Karma: +3/-2
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Плевенски гълъб
« Отговор #8 -: Вт 09 Декември, 2008, 16:52:40 »
Да разбира се.95% :)) Може би е малко напрегнат на снимката.Ако се успокои може да легне още малко на гърдите си.И ще станат 99%.Може да е една идея малко по-хоризонтален.
Колкото повече-толкова повече!

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Плевенски гълъб
« Отговор #9 -: Вт 09 Декември, 2008, 16:55:06 »
И на мен ми харесва, но колко му е дълъг гърба?!
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен vlado

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 107
 • Karma: +3/-2
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Плевенски гълъб
« Отговор #10 -: Вт 09 Декември, 2008, 21:41:00 »
Искаш ли тоя пусти гръб(поне аз му казвам така другаде може да се казва и по друг начин) да хванем 2 гълъба в ръка и да се разберем.Защото ми неудобно да обяснявам едно и също нещо за 4ти път и ти дето имаш претенции големи да не можеш да разбереш за какво говоря(или се преструваш).Не знам.
Спираме да говорим за гърба.
Колкото повече-толкова повече!

Неактивен LudmilDo

 • Професор
 • *****
 • Публикации: 641
 • Karma: +49/-15
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Плевенски гълъб
« Отговор #11 -: Вт 09 Декември, 2008, 23:25:34 »
Аз винаги искам!
Ние, че ще се разберем - ще се разберем, но така ще стане ясно на много други хора.
Кой с какви претенции - аз спирам до тук!
В една тема за наследствеността си бях направил труда да рисувам с мишка крила за доказване и детайлно обяснение на една теза. Дай сега две снимки,  от Варненски и Плевенски и пак с мишката покажи разликите (за гърба), защото не се правя на интересен, но ... (в писането няма интонация) наистина не те разбрах! Честно!

п.п. и късия клюн не оправдава тънката основа и ... този стандарт е на месеци!
« Последна редакция: Вт 09 Декември, 2008, 23:28:36 от LudmilDo »
Плевенския гълъб = Грация и ...
0879911166

Неактивен andon71

 • Нов
 • *
 • Публикации: 34
 • Karma: +1/-3
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Плевенски гълъб
« Отговор #12 -: Пт 19 Декември, 2008, 19:05:23 »
VLADO  ZRAVEI AZ  SAM   BRATA NA  DANCHO   KAZAVM SE DONCO   LI4NO MEN PITAHA  ZA   SAMPIONA   NA PLEVEN   NE ISKAM DA   OBIJDAM NIKOI ISKAM DA  SYM  KOREKTEN   KYM KOLEGITE  SAMPIONA   NA MEN MI HARESVA  NO KATO  GOVORITE  ZA STANDARTI    NE  TRQBAVLI  GYLABA   DA IMA   NEOBHODIMATA  DYLJINA   TVA NEGO  VIDQV  PREKALENO  DREBNO KYSO  GYLAB4E   SAMPIONA    ;D
otglejdam   plevenski gulabi

Неактивен vlado

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 107
 • Karma: +3/-2
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Плевенски гълъб
« Отговор #13 -: Пт 19 Декември, 2008, 23:33:02 »
Здравей Дончо, гълъба има нужната дължина.Съвсем нормален си е,може би в клетката изглеждаше по друг начин.Безспорно съм виждал и по-дълги гълъби,някои от вашите включително-те са дори прекалено разкошни и дълги :))) което не е лошо по принцип напротив доста ефектно е, но според мен няма нужда плевенския гълъб да заприличва на 45сантимертов полуфенерлия :)))Поздрави!
Колкото повече-толкова повече!

Неактивен andon71

 • Нов
 • *
 • Публикации: 34
 • Karma: +1/-3
  • Ел. поща
Re: Стандарт на Плевенски гълъб
« Отговор #14 -: Пн 12 Януари, 2009, 20:54:49 »
Здравей Дончо, гълъба има нужната дължина.Съвсем нормален си е,може би в клетката изглеждаше по друг начин.Безспорно съм виждал и по-дълги гълъби,някои от вашите включително-те са дори прекалено разкошни и дълги :))) което не е лошо по принцип напротив доста ефектно е, но според мен няма нужда плевенския гълъб да заприличва на 45сантимертов полуфенерлия :)))Поздрави!


ОФ ВЛАДО АЗ СЪЩО НЕ СЪМ ПРИВЪРЖЕНИК НА   ИКАРОСИ МЕТЛИ   ИЛИ  КАК   ПОЧНАХА ДА КАЗВАТ  КОЛЕГИ   РАЗКОШНИ ФИГУРИ  И  НАПРАВИХА  БЪРКОЧ   С  ЛОМСКИ ВАРНЕНСКИ  НИЩО ПРОТИВ  ПОРОДИТЕ  ЗНАЕШ  ЗА КВО ТИ  ГОВОРЯ     НО  СЕ  ПАК   ГОВОРИМ ЗА  ШАМПИОН   


OF  VLADO AZ SUSTO NESAM PRIVURJENIK NA   IKAROSI METLI   ILI  KAK   PO4NAHA DA KAZAVT  KOLEGI   RAZKOSNI FIGORI  I  NAPRAVIHA  BARKO4   S  LOMSKI VARNESKI  NISTO PROTIV  PORODITE  ZNES  ZA KVO TI  GOVORQ     NO  SE  PAK   GOVORIM ZA  SAMPION   


mod: КИЛИРИЛЦА
« Последна редакция: Вт 13 Януари, 2009, 20:51:32 от Syncro »
otglejdam   plevenski gulabi