Автор Тема: Превантивно лечение /спортни гълъби/  (Прочетена 6251 пъти)

Неактивен tpetrov

  • Инициатор
  • Професор
  • *****
  • Публикации: 552
  • Karma: +14/-5
    • http://pigeons-bg.com
    • Ел. поща
  • Skype: tgpetrov
Превантивно лечение /спортни гълъби/
« -: Ср 23 Януари, 2013, 23:11:50 »
    Извън сезона за спортуване.

  1. ParamyxoВаксинират младежи срещу Paramyxo възможно най-скоро след отбиването. Това е наложително, тъй като разпространението на Paramyxo при младите птици по това време на годината. (Особено през последните няколко години.)

 Wаксини, които могат да бъдат използвани, са:

• Talovac 105 Мъртво ваксина прилага чрез инжектиране.

• Nobivac Paramyxo Мъртво ваксина, която се прилага чрез инжектиране.

• Columbovac Paramyxo / шарка. Paramyxo фракция е мъртъв, прилага чрез инжектиране.

• Ласота. Жива ваксина, като се има предвид, от носа капки или във водата за пиене. Спорен. Дава бърз имунитет, който не трае дълго и не е толкова добър, колкото имунитета, даден от мъртвите ваксини, които се инжектират. Предимството е, че тя не предоставя имунитет на нюкасълска болест при домашни птици.

2. Гангрена

При състезателните птици това все още е един от най-големите ни проблеми. Никога не подценявайте! Често основната причина за дихателни проблеми са респираторни инфекции. Организъм в някои лофтове е развила резистентност към най-често използваните лекарства. С появата на всички "нови" вирусни инфекции отговор към лечението изглежда по-бедни. 52% от птиците, тествани миналата година имаше гангрена - не е типичен жълто сирене растеж (на сухо) форма, която винаги е показан в снимки в книгите, но wet гангрена, при който диагноза може да се направи само от култури натривки, изследвани под микроскоп.

Използвани средства са:

Водоразтворими:

Ronidazole (Medizole, Turbosel). Една чаена лъжичка на 2 литра вода. Най-безопасният и в много лофтове ефективно. В тавански помещения с гангрена проблем може да се използва в продължение на 2-3 дни в началото на седмицата, на всеки 1-3 седмици. В тавански помещения без местно проблем гангрена 1 ден на лечение пречи на въвеждането на нов щам резидент. Ronidazole може да се прилага за период до 7 дни, ако е необходимо. (Това не може да бъде направено в състезателния сезон, като корекция трябва да се направи за basketing и др.)

Dimetronidazole (Chevicol, емтрил др.) Може да бъде токсичен, когато птиците пият твърде много в горещо време. При използване на тези продукти, да се преброяват броя на птиците в таванско помещение, умножете по 50 = брой милилитри птиците ще се пие на този ден.  Когато водата приключи замени с прясно медикаментозна вода. Шансовете на токсичност може да се намали по този начин.

Trichoron

Гамба метрото. Добавяне на питейна вода или 2ml + 8ml вода се инжектира директно в култура.

Metro-Pharma. Използва по същия начин като Гамба метро. Препарати добавен в питейна вода палто лигавицата на културата, влизат в пряк контакт с гангрена паразит.

Вид на таблетки:

Метронидазол (Meditrich или ½ таблетка 200 mg Flagyl или генерични еквивалент). Първоначалните 100 mg, които често са необходими, за да бъде последвано от 100 mg всеки 2-ри ден или 50 mg (¼ Flagyl) всеки ден в продължение на няколко дни.  Отнасяйте ± веднъж месечно в неактивния сезон.

3. Pigeon Fly и въшки

Точно време, за да се потопи след последното състезание. Отърви се от тези паразити, които се качват в кошниците по време на последната част от състезателния сезон. Това ги спира да се установяват през горещите летни месеци.

Употреба:

• засада. 1 мл на литър вода.

• Bayopet Tick изплакнете. 1 мл на литър вода.

Дайте на птиците вана дни преди потапяне. Това премахва разцвет и масла. Спадът прониква по-добре, особено ако слънчева светлина Liquid се добавя към затоплена вода. Задръжте птица в нея за ± 20 секунди.

Февруари, март, април:

1. Pox Ваксинацията

Използваните ваксини са:

• Medipox.

• Columbovac Paramyxo / шарка.

• Nobivac шарка.

Тези птици, които не се "вземат", трябва да бъдат ваксинирани повторно. Ако Paramyxo и шарка ваксинация са дадени в същото време, има лека опасност от Pox ваксина, отглеждане на мястото, където е постановено Paramyxo ваксинация. Pox ваксинация трябва да бъде направено  6 седмици преди началото на обучение. Птиците реагират на шарка ваксинация, ако те се борят в кошниците да получите шарка поражения върху клепачите и др клюн

2. Paramyxo Ваксинирането

Ваксинират всички птици (наличност, по-възрастните раса птици и приплоди). Борсова птиците се ваксинират всяка година, така че те могат да предадат имунитета си на своите младежи. Едногодишни би било ваксинирано септември до декември и отново през април. Възрастни птици раса (2-3 години) ще бъдат ваксинирани всяка година. По този начин всички птици са дадени максимално възможната защита срещу Paramyxo.

След това, и / или по време на горещите летни месеци насекоми, пренасяни проблеми трябва да бъдат обслужвани например малария и тения.

3. Малария (Haemoproteus). Изработено от Pigeon Fly. Най-добрият начин за контрол е чрез потапяне да унищожи вектор (превозвач).

Медикаменти, използвани за контрол на паразити са:

• Primaquin. 1ml на литър за 10 дни, а след това за един ден ± веднъж седмично през цялото състезание сезон.

• Mirquin 5 мл на литър вода. Използва се по същия начин. Mirquin и Primaquin може да се използва последователно веднъж дневно една седмица по време на състезателния сезон.

Ако малария е положително диагностицирани по време на изпитването е най-добре да се повтаря лечение (за цели 10 дни) месеца след първоначалното третиране. Потопете птици по време на лечението, защото всеки гълъб, който лети  може да ги зарази с малария.

4. Тения, пренасяни от насекоми, които са по-разпространени през летните месеци. Третирайте срещу Тения след лятото, когато възможността от заразяване е най-вероятно.

Медикаменти, използвани за контрол Тения са:

Празиквантел, Mediworm, Cestocur (0,2 мл на птица)

Droncit (1/8 таблетка на птица)

Никлозамид Lintex L ½ мл на птица, Dovalint.

В тавански помещения, когато лабораторните тестове, не е направено, Кокцидиозата, с кръгли и вид нематод в застояли води трябва да бъдат третирани превантивно преди началото на сезона.

5. Кокцидиоза. Яйцата се често по време на нормално изпитване, но клинично Кокцидиозата рядко е проблем,

Лекарства, използвани за лечение на Кокцидиозата са:

• Amprol (½ - 1 чаена лъжичка на литър за 3-5 дни).

• Appertex.

• EsB3. (1ml мярка на литър вода в продължение на 3-5 дни).

• Sulphamezathine 16%. (15мл на литър вода в продължение на 3-5 дни).

• Embazin (3,5 мл на литър вода в продължение на 3-5 дни).

• Avisol (15мл на литър вода в продължение на 3-5 дни).

• Baycox (1 мл на литър вода).

6. С кръгли и вид нематод в застояли води

Използваните лекарства са:

Mediworm

Левамизол -1) L-Sparakon

-2) Tramisol 2,5% (1ml директно в култура или 15-30мл на литър вода в продължение на 2 дни.

-3) Dovaworm

Predazine (не са ефективни срещу вид нематод в застояли води).

Ascapilla

Ivomec (10ml на литър вода или 0,2 мл на птица).

Много други.

В деня на обезпаразитяване, почистване на таванско помещение много добре и да изгори всички повърхности с газов пламък, за да убие яйца, в противен случай птиците ще се зарази отново. Обгарянето на таванско помещение убива кокцидии яйца, бактерии и вируси.

Май - Месец

По това време е трябвало да бъде извършено:

1. Paramyxo ваксинация.

2. Pox ваксинация.

3. Редовен лечение на гангрена.

4. Тения лечение.

5. Лечение на малария с потапяне по време на лечението.

6. Ако при лабораторните тестове не е направено, Кокцидиозата, с кръгли и вид нематод в застояли води.

През май много любители на птиците си проверяват за:

1. Респираторни инфекции

• орнитоза

• Mycoplasma

• Бактериите и др.

2. Паратиф, E.coli и др.

3. Токсини и признаци на увреждане на черния дроб и др. Всички установени проблеми могат да бъдат коригирани преди състезателни започва.

Състезателен сезон:

Юни, юли, август, септември и октомври

В извън сезона не се използват антибиотици, но по време на сезона често е необходимо да се лекуват срещу орнитоза, Mycoplasma, Ecoli и т.н., тъй като те са поставени под стреса на състезания, това лечение ще станат по-важно по-късно през сезона.

1. Орнитозата често е необходимо да се лекуват превантивно на всеки 4-6 седмици с:

• хлортетрациклин

• Доксициклин (Doxybiotic)

• Dovabiotic

• Doxybird

• Ornicure и много други.

Тези продукти се дават от неделя до вторник / сряда.

2. Микоплазми. Противодействие на всеки няколко седмици с:

Baytril. (½ до 2 ml на литър).

Тилозин (Tylan Tylobiotic и др.)

Lincospectin. (1ml мярка на литър вода).

Longstim. (5gms на литър).

Trialpucine. (1ml мярка на два литра вода).

Fosbac. (1ml мярка на литър вода).

Suonovil. (1ml мярка на литър).

Много други.

Също така се използва от неделя до вторник / сряда.

3. Гангрена. По време на състезания, това става по-голям проблем. В много лофтове става необходимо да се третира всяка седмица. С други тавански помещения на всеки 2-3 седмици е достатъчно. Заради проблемите, които имаме с гангрена и неговата резистентност към лечението е по-добре да се лекува по-редовно, така че нивото на паразита винаги да е ниска. Това е по-добре, отколкото позволява на инфекцията да се постигне високо ниво и след това се опитва да се лекува. Той винаги е по-лесно за лечение, когато нивата са ниски.

По всяко време на годината и толкова често, колкото искате на тавана могат да бъдат дезинфекцирани Продуктите, които се използват често са:

• Ucarsan

• Virkon

• Dovine и много други.

Обгарянето на тавана след дезинфекция ще помогне за съхнененето на тавана по-бързо. Не забравяйте, че дезинфекцията може да въведе нежелана влага в таванско помещение.

По време на потапяне на птиците срещу въшки и мухи натопи може да се пръска вътре в таванско помещение, за да помогне за контрол на насекоми.

От д-р РЦ Конрадие

 

« Последна редакция: Ср 23 Януари, 2013, 23:25:11 от tpetrov »

Forum - Bulgarian pigeons selection

Превантивно лечение /спортни гълъби/
« -: Ср 23 Януари, 2013, 23:11:50 »