Автор Тема: Какво трябва да знаем за храненето и отглеждането на нашите любимци – гълъбите  (Прочетена 5391 пъти)

Неактивен tanju_mm

  • Специалист
  • ***
  • Публикации: 119
  • Karma: +0/-0

Гълъбите са зърноядни птици. Те гълтат цели или начупени зърна, който ги съхраняват в гушата си. След омекването им, те преминават в мускулестия стомах, където биват смилани и механично раздробявани от пясъчинките и камъчетата намиращи се в мускулестия стомах. Неговата задача е да се раздробят зърната и да се във форма готова за по нататъчна обработкта. Тук е момента да се добави , че е от голямо значение при гълъбите да има в наличност пякък или ситни камъчета за по доброто им храносмилане. Избора на храна  зависи от  нахождението. Примерно в Азия – гълъбовъдите хранят гълъбите си с ориз, а тези в Европа главно с пшеница и отсевки, съответно придружено с други семена като – ечемик, царевица, ръж, слънчоглед, рапица, репко, просо, овес, соя, грах и др. Избора на храна зависи и породата гълъб. Препоръчително е увеличение на  протеина в храната през размножителния период. На пазара се намират  доста специализарани храни за гълъби и повечето от които отговарят на изискванията. При отглеждане на повече гълъби се правят автоматични хранилки, където се поставя по-голямо количество зърна, за да могат  възрастните по всяко време да кълват и да хранят малките. Допълнителни добавки като витамини особенно от групата „В” са от голямо значение за гълъбите ви. 
По магазини за домашни любимци може да намерите гранули за гълъби. В началото гълъбите не ги ядат с охота и поради това трябва да ги смесвате с естествените зърна и семена, но след време привикват и започват да ги ядат без никакви проблеми. Трябва да се внимава  много при избора им, защото има различни храни за различните типове гълъби. Гълъби които се хранят с гранули понякога имат диария и изпражненията им миришат неприятно. Различните видове гранули имат различни рецепти и е добре сами да прецените кои са подходящи за тях. През размножителния период избирайте гранулирани храни  с по-високо  съдържание на  протеин.
(Fig2)                                                         (fig3)
Независимо от типа или вида на хранене при гълъбите винаги трябва да има минерални добавки (смесица от мидени черупки, минерали, соли, камъчета и въглища). Те са незаменима част от процеса на храносмилане. Необходимостта от минерални добавки е важна, дори при гълъби хранени с гранули.
(Fig4)    Хранилка за минерали с разделител

Търговски зърнени смеси и пелети (гранули)

Търговски зърнени смеси, които ядат нашите гълъби, също могат да бъдат оценени според съдържанието им на протеини, мазнини, сурови влакнини  и въглехидрати. Те имат също така определено ниво на витамини и минерални вещества, които  се дефинират  като "минерални соли в зърното" понякога известни също като" минерално съдържание "или" пепел ".Ако сте средностатистически любители гълъбари, закупуването на готови търговски миксове за вашите птици често може да бъде най-добрият избор. Търговският микс най-често съдържа  13% -14% протеин, сурови мазнини не по-малко от 2,5% и сурови влакнини 4%. Най-често съдържанието на сурова пепел  е не по-малко от 4%.
Трябва да се има в предвид, че тези цифри са средни стойности на хранителното съдържание в конкретния микс, който купувате. Във някои миксове се съдържат само пет различни вида семена или зърна. Обикновено миксовете  съдържат  сорго (мило), няколко различни вида грах (канадски и обикновен), пшеница и царевица за пуканки заедно с добавени витамини и минерали, посочени като пепел.  В миксове  предназначени  за спортни (състезателни)  гълъби преобладава  бяло сорго, червено сорго, канарено семе, белен слънчоглед, шафран, жълто просо, бяло просо, черно просо, бяла грах, ориз, белен ечемик, рапица, пшеница, ленено семе, сладка царевица, фий, белен овес. За декоративни (късоклюни) гълъби в миксовете участва  конопено
семе, шафран, бяла грах, зелена грах, кафява грах, ориз, белен ечемик, рапица, пшеница, шарен слънчоглед, черен слънчоглед, ленено семе,фий, бяло просо, жълто просо, белен овес, бяло сорго, червено сорго.

(Fig5)

Въпреки че търговските зърнени миксове, както е описано по-горе  са по-популярни, другата опция е пелети (гранули) за гълъби. Пелетите (гранулите) за гълъби са микс от различни видове зърно и зелени материали, които често са обогатени с витамини. Пелетите (гранулите), са използвани от някои гълъбовъди, като е единствената храна за  гълъбите им. Пелетите (гранулите), могат да бъдат приготвени  в различни съотношения на посочените по-горе храни в зависимост от предназначението на гълъбите.  Предимството при храненето с пелети (гранули) е, че каквато и да е храна,  (брашно от памучно семе, мая, масло от черен дроб на треска и др.) независимо от вкуса консумацията не се влияе..

(Fig6)

Вкуса на различни видове зърна и семена е различен. Гълъбите, също като хората, имат  различни предпочитания. Някои птици, например, не приемат много грах или царевица от готовата зърнена смес. Тогава възниква въпроса  да използват ли стопаните готов фураж за гълъби, който да закупят или да си приготвят сами сместа имайки наблюдение относно  предпочитанията на  гълъбите които отглежда.
   Какво трябва да знае любителя гълъбовъд за домашно приготвената смеска?

Необходимо е да се знае хранителната стойност на семената, както и че има
няколко основни зърнени компонента участващи в смеските. 
   Основни компоненти
Царевица
 Царевица е един от тези компоненти, които се намират във всички готови  миксове за гълъби. Има няколко вида царевица с различни наименования като конски зъб (бяла и жълта), жълта царевица на Флинт и царевица за пуканки.


Царевица конски зъб(бяла и жълта), (fig 7) съдържа:
• Протеини 9,4%
• Мазнини 3,9%
• Влакнини 2,2%
• Въглехидрати (без азотни екстрактни вещества) 68,4%

Жълта царевица на Флинт
• Протеини 9,8%
• Мазнини 4.3%
• Влакнини 1,9%
• Въглехидрати (без азотни екстрактни вещества) 71%

 Царевица за пуканки (fig 8)
• Протеини 12,1%
• Мазнини 5,2%
• Влакнини 2,0%
• Въглехидрати (без азотни извлечения) 69.7 процента
 Всички сортове  царевица са много сходни относно  състава си.
Начупена (напукана) царевица (fig9)
Начупената царевица също може да се използва в храните за гълъби. Начупената царевица има същата хранителност  като другите изброени царевици, но може да бъде по-лесна за изхранване на късоклюни породи. Гълъбарите я предпочитат , а гълъбите я обожават. Изборът дали да използваме начупена царевица е спорен. Някои казват, че начупената царевица причинява физически увреждания , а други я предпочитат пред цялото зърно. Винаги ще има гълъбовъди и на двете мнения.
Основният проблем с натрошената царевица,(с изключение  когато се съхранява на място с ниска влажност), е че тя абсорбира влагата от въздуха и може да мухляса доста бързо. Освен това тя е по скъпа.

Грах
Различни видове грах могат да бъдат намерени в търговски смеси. Грахът е част от семейство бобови и е с високо съдържание на протеин.В домашно приготвените смеси може да се използват три вида грах, които са много сходни по хранителност.
• Протеини 23,8%
• Мазнини 1.2%
• Влакнини 6,2%
• Въглехидрати (без азотни извлечения) 56.2%
(Fig 10)Канадски грах
(fig 11)Кленов грах
(fig12)Австрийски грах
Освен, че съдържа протеин , грахът доставя амино киселини, които ги няма в другите зърнени храни. Участието на грах помага за балансиране на амино киселинната комбинация, която птиците използват. Например: грахта е богата на лизин ( незаменима аминокиселина), която гълъбите не могат да синтезират.  Фият служи за същата цел.

Фий
(fig 13)
Фиевите семена са много богати на протеини. Високото ниво  на протеи го прави предпочитан в смеските за гълъби. Семената на фия съдържат:
• Протеини 37%
• Мазнини 2,5%
• Влакнини 3,5%


Пшеница (жито)
(Fig14)
Пшеница е неизменна част от фуража за гълъби. Има няколко разновидности: мека, червена, зимна пшеница и обикновена бяла пшеница.
• Протеини 12,0%
• Мазнини 4.7
• Влакнини10,6%
• Въглехидрати (без азотни екстрактни вещества) 60.2%

Овес (олющен овес)
(Fig15)
Овесеният булгур е друга популярна зърнена култура, използвана в храните  за гълъби. Овесеният булгур представлява премахване изцяло на люспата от зърното. Това зърно е предпочитано в смеските на гълъби. Съдържанието на хранителни вещества е:
• Протеини 13,1%
• Мазнини 1.7
• Влакнини 3,0%
• Въглехидрати (без азотни екстрактни вещества) 70%

Ечемик
(fig16)
Ечемикът е добър компонент в смеските  за гълъби, тъй като е с високо съдържание на въглехидрати.Съдържа:
• Протеини 11,8%
• Мазнини 2.0
• Влакнини 5.7%
• Въглехидрати (без азотни екстрактни вещества) 68%

Елда
(Fig17)
Елдата е една от  зърнените култури, които не са използват  често като храна  за гълъби. Тя има подобна хранителна стойност на ечемика хранителна стойност.
• Протеини 11,9%
• Мазнини 2.4%
• Влакнини10,3%
• Въглехидрати ( безазотни екстрактни вещества) 63.8%

Сорго (Мило)
(Fig18)
Мило е тип сорго, разпространено в Съединените щати, който се използва широко в смеските за гълъби.
• Протеини 11,2%
• Мазнини 2.9%
• Влакнини2,2%
• Въглехидрати (без азотни екстрактни вещества) 71.2%

Просо
(fig19)Червено и бяло просо
Просото е едно от  семената, които гълъбите обичат много. То често се използва като лакомство за гълъби въпреки че  в повечето смески е  неизменна част . Предлага се на пазара  бяло просо (просо)  и червено просо (лисича опашка).
Бяло просо
• Протеини 11,7%
• Мазнини 3,3%
• Влакнини 8,1%
• Въглехидрати (без азотни екстрактни вещества) 64,2%
Червено просо
• Протеини 12,1%
• Мазнини 4,1%
• Влакнини 8,6%
• Въглехидрати (без азотни екстрактни вещества) 60,7%

Канарено семе
(fig20)
Канареното семе е едно от тези семена, които късоклюните породи обожават. То съдържа:
• Суров протеин 5.0% мин.
• Мазнини 2,0 % мин.
• Влакнини 5,0% макс
• Влага 12,0% макс

Ленено семе
(Fig21)
Лененото семе обикновено се използва след извличане на маслото чрез пресоване.  Има следния състав:
• Протеини 23,5%
• Мазнини 36.4
• Влакнини 5,9%
• Въглехидрати (без азотни екстрактни вещества) 24.2 %

Шафран
(fig22)
Шафрана, както и лененото семе  е с високо съдържание на мазнини и може да бъде използвано за увеличаване на общото съдържанието на мазнините в микса.Съдържа:
• Протеини 15,6%%
• Мазнини 31,6%
• Влакнини
• Въглехидрати (без азотни екстракти)
Гълъбите се нуждаят и от вода,която трябва да  бъде винаги прясна, хладка и чиста. Гълъбите пият вода веднага след нахранване и повторно след около 30 мин. През горещите летни месеци гълъбите пият по-често и повече вода, а през зимните съответно по-малко и по-рядко. Честотата на пиене е висока, когато имат малки гълъбчета, както и честотата на ядене. Това винаги трябва да се има предвид, когато има  малки гълъбчета. При  наличие на морска сол под формата на камък, честотата на пиене е също висока. Поилката трябва да бъде винаги на разположение и правилно разположена, така че да не може да се замърсява от птиците чрез техните изпражнения.  Мръсната вода е една от водещите причини за възникването на заболявания.
(Fig 23)Автоматична поилка за гълъби   


Хранене при спешни случаи на гълъбите
(за много млади или болни гълъби)

Гълъби на възраст 2-5 дни  (fig24)
 Kayte e храната използвана за бебета и е заместител на гълъбовото гушно мляко. Тази храна се подава чрез спринцовка с мека гума или гладка метална игла, която трябва да бъде закръглена на върха. Това се прави чрез отваряне, леко и внимателно човката на бебето и поставяне на тръбата по целия път към гушата, така че тръбата минава над върха на езика към задната част на гърлото. Предварително тръбата трябва да се намокри  или смаже. Уверете се, че тръбата е в гушата, преди да натиснете буталото. Храненето  два или три пъти на ден е за предпочитане. Няма нужда да се храни бебето гълъб през нощта.


Гълъби от пет до  21 дни  (fig25)
На  5 дневна възраст , започва  смесването на Kaytee  според указанията . Можете също така да използвате по-голяма спринцовка и тръбичка. Това ще ви позволи да нахраните младото гълъбче с едно изпразване на спринцовката, което е чудесно за вас и птицата. По-голямата спринцовка позволява на голям поток на сместа през тръбата. Тръбата е от много мек и гъвкав каучук. Колкото е по-тънка стената на тръбичката, толкова по-добре, защото това означава по-малък външен диаметър, с възможно най-голям вътрешен диаметър, което позволява на сместа да тече по-лесно. Ако съпротивлението в тръбата е твърде голямо, сместа няма да потече лесно. Тествайте, за да се уверете, че лесно можете да натиснете буталото на спринцовката преди да го използвате на гълъбчето.


След  третата седмица до независимостта.(fig26)
След като гълъбчето е достатъчно голямо, за да поеме по-голяма тръба и спринцовка (50 кубика), храненето става с едно изпразване на спринцовката.  На около три седмична възраст е време да започнете процеса на отбиване, като оставяте по няколко дребни семена за да кълват и съд с вода, така че да могат да пият. Ако можете да осигурите друг гълъб (и) наоколо, за да може младото гълъбче да гледа как другите ядат и пият и в крайна сметка да бъде с тях за да се научи. То ще се научи много по-бързо по този начин. Гълъбите се учат чрез имитиране, точно както правят и хората. Веднъж започнали да ядат и пият по-малко , е необходимо да се направи опит да се прескочи сутрешното хранене за да се види как ще се справят самостоятелно. Пиенето идва малко по-бавно, така че е нужно да се потапя човката във водата по няколко пъти на ден, докато не започне да пие самостоятелно. Може да се наложи да им се даде вода за повече дни. В началото се нуждаят от допълнително хранене в следобедните часове и вечерта, преди да си легнат да почиват. Постепенно ще откажете следобедното дохранване и в крайна сметка и допълнителното хранене вечер.






                                                                                              Гл.ас. Танджу Мехмедов
                                                                                              Лесотехнически университет
                                                                                              Факултет ветеринарна медицина

Forum - Bulgarian pigeons selection


Неактивен tanju_mm

  • Специалист
  • ***
  • Публикации: 119
  • Karma: +0/-0
Ето и още снимки към статията:

Неактивен tanju_mm

  • Специалист
  • ***
  • Публикации: 119
  • Karma: +0/-0
И още снимки към статията: