Автор Тема: Породи котки - част 2  (Прочетена 661 пъти)

Неактивен BGSelection

  • Нов
  • *
  • Публикации: 12
  • Karma: +0/-0
    • Ел. поща
Породи котки - част 2
« -: Ср 03 Юли, 2013, 01:36:31 »
След като се постарах накратко да опиша с няколко изречения 3 от най-известните породи котки е редно да довърша започнатото, тъй като известните породи са повече от 3… :)

Турската ангорска котка е още една известна порода. Тези котки също се нареждат сред най-желаните.

За тази порода е характерно косменото покритие, което не пада и не се скубе. Все пак е необходима поддръжка (ежеседмично „изчеткване“ с мека четка), за да може блясъка на козината и на самото животно да се запази непокътнат.

Всички знаем, обаче, че котките си сменят козината. Когато настъпи този период е необходимо дори двукратно „изчеткване“ на козината. Някои от представителите на тази порода не са чисто бели, а разполагат с различни нюанси на белия цвят като екрюто и кремавия цвят, което означава, че при наблюдения за евентуална мръсотия, налична по козината на Вашия любимец, въпреки грижите, които полагате за него, то най-вероятно причината са именно въпросните нюанси.

Породата Манкс е още една, която се среща в днешно време. Можете да откриете такава на няколко места по света.

Японски бобтейл е друга порода – древна, известна в азитската страна Япония. През 1940 година представители на породата (мъжки и женски) били транспортирани до САЩ, където всъщност започнала и доста сериозна селекционна работа по тази уникална порода.

Норвежките горски котки са още една порода – представители на по-малките видове от семейство котки. Те са изключително симпатични и красиви. При тях е успяла да се съхрани през годините – още от времето на техните предци, дългата и гъста козина, която е предназначена най-вече, за да им помогне да се справят с тежките зимни условия.

Още нещо, характерно за тях е, че са норвежките горски котки са бързи и много ловки ловци, които умеят да се предпазват и същевременно да ловят своята плячка.

Името на следващата порода „Европейска късокосместа котка“ говори само по себе за континента, на който се срещат тези котки, а именно Европа. Освен местообитанието им, името подсказва и за техния вид – късокосмести. Цветът на козината им може да бъде различен. На външен вид са симпатични, но фона на персийските и сиамските котки на изложения, те често остават незабелязани.

Forum - Bulgarian pigeons selection

Породи котки - част 2
« -: Ср 03 Юли, 2013, 01:36:31 »