Автор Тема: Морски свинчета :)))  (Прочетена 638 пъти)

Неактивен BGSelection

  • Нов
  • *
  • Публикации: 12
  • Karma: +0/-0
    • Ел. поща
Морски свинчета :)))
« -: Нд 30 Юни, 2013, 21:30:03 »
Морското свинче е вид гризач от семейство Свинчета. То е чудесен домашен любимец, който е бил опитомен още преди няколко хиляди години  от инките. Затова можем спокойно да кажем че неговата родина е Южна Америка. В този вид, в който познаваме днес морското свинче  то не се среща в дивата природа и неможе да оцелее, но дивите им събратя живеят там на малки групи. Те не си правят дупки, а използват  хралупите и тунелите на други животни. Най – активни са рано сутринта или привечер, когато могат да избегнат хищниците.

Морските свинчета са няколко породи. Те се различават по окраската, дължината на окосмението ( с дълъг, прав, къс или къдрав касъм ) и други особености специфични за породите. Гладкокосмести, крестед, розета, перуански и шелти са само част от породите, които характеризират тези животни.

Има много спорни твърдения от къде идва наименованието им. Смята се че вследствие на пренасянето му през морето получава определението „ морски”, а свинче идва от това че издава специфични звуци като свинята и също като нея се храни през по – голямата част на деня. Оприличават се със свинете и по голямата глава която имат в сравнение с тялото, здравия врат и закръглените  задни части.

Още в миналото морските свинчета се ползвали като питомни  екзотични  животинки, които радвали дворцовите дами. Днес те са широко разпространени домашни любимци, които се предпочитат заради тяхната контактност, миролюбивост и леснота при отглеждането им. За да си гледате морско свинче у дома трябва да си купите клетка от зоомагазина, която да не е с остри ръбове за да не се нарани животинчето. Разбира се трябва да я постелите със нещо, върху което домашния ви любимец ще живее. Най – препоръчван и подходящ за тази цел е боровия талаш. То се храни със семена, специални гранули съдържащи много витамини и свежи плодове и зеленчуци.  По принцип морските свинчета не са податливи на болести, но не е невъзможно да се разболеят. Ако това се случи много често те „ крият” болестта си, а ако се появят признаци необходимо е да вземете веднага нужните мерки.

Като повечето домашни любимци морските свинчета носят много радост в нашия дом. Те са малки, екзотични и прекрасни. Заради милият им и безобиден нрав те са сред предпочитаните животни за отглеждане в домашни условия.

Forum - Bulgarian pigeons selection

Морски свинчета :)))
« -: Нд 30 Юни, 2013, 21:30:03 »