Автор Тема: Информация за котките  (Прочетена 732 пъти)

Неактивен BGSelection

  • Нов
  • *
  • Публикации: 12
  • Karma: +0/-0
    • Ел. поща
Информация за котките
« -: Ср 29 Май, 2013, 20:57:55 »
Малко инфо за Котките - моите любимци 8)


Котките са любими домашни любимци на доста българи. На всеки е известно, че освен миролюбивите домашни любимци, има и по-едри представители, които съвсем не са толкова дружелюбни, както обикновените сладки котенца, които сме свикнали да виждаме всеки ден.

Домашните котки са близо до хората от около 3500 години и въпреки това, те не са напълно опитомени, за разлика от кучетата, но това е малко известен факт.

Семейство Котки е твърде общо понятие, обхващащо, както едрите представители, така и по-малките такива.

По-големите представители, за които също е характерно, че са диви и трудни за опитомяване, това са лъвове, пантери, рисове, гепарди, тигри, леопарди и други. Те се срещат в саваните и джунглите.

Знаете ли, че лъвове и тигри в естествена среда, не се срещат на едно място? Едните представители (лъвовете) се срещат в Африка, а другите в (тигрите) в Азия, например.

Що се отнася до домашните любимци или иначе казано по-малките представители, за тях, както вече споменах, има информация, която ги свързва пряко с хората още от преди 3500 години.

Всъщност, в древен Египет са се използвали като пазители на зърното. С тяхна помощ, то е било опазвано от гризачи – най-вече мишките.

В днешно време, доста хора (не само българи, разбира се) си имат такъв домашен любимец. За някои, котката отново предпазва дома от наглите гризачи, но за други, котките представляват единствено компания и са нещо повече за своите стопани.

Вероятно доста от Вас са чували за различните породи котета – персийски, сиамски и т.н.

Малко известен факт е обаче, че само един процент (1%) от тези котки са чистокръвни и е ясно тяхното родословие. Останалите деветдесет и девет (99%) процента, нямат такова и техния произход е в резултат на кръстоски между различни породи.

Говорейки за техния размер, в сравнение с неопитомените представители, обитаващи Африка и Азия, може да се каже, че домашните котки са много добри ловци. Например, една обикновена домашна котка може да убие и изяде представители на хиляди други породи животни. За сравнение, по едрите хищни представители са в състояние да ловуват, убият и изядат около 100 вида други животни.

Още един интересен факт, който обаче е непотвърден, а и много оспорван е, че хората, които работят много, предпочитат да си вземат за домашен любимец котка, тъй като котките са по-чисти и се изискват по-малко грижи. Хората с повече свободно време, предпочитат да си вземат за домашен любимец куче, защото разполагат с възможността да полагат необходимите грижи като например осъществяването на разходки.

И все пак, независимо дали ще предпочетете котка, куче или и двете, няма да сбъркате, защото и двата вида животни са прекрасни и миролюбиви.

Forum - Bulgarian pigeons selection

Информация за котките
« -: Ср 29 Май, 2013, 20:57:55 »