Автор Тема: Отглеждане и развъждане на зайците  (Прочетена 7206 пъти)

ophidia

 • Гост
Отглеждане и развъждане на зайците
« -: Ср 23 Август, 2006, 13:43:44 »
Отглеждане и развъждане на зайците

За постигането на максималния брой от 7- 8 озайчвания за годината, зайците се отглеждат в закрити помещения, съблюдават се правила за хранене и се осигуряват оптимални условия за тяхното отглеждане. Необходимо е да се работи със зайци от упоменатите породи, които понасят такъв брой раждания.

Модела, който ще разгледаме е за 50 зайки - майки и полагащите се към тях 7 бр. мъжки зайци.

Зайкините майки се отглеждат по една в клетка. Мъжките зайци се отглеждат по един в клетка. Подрастващите за угояване от 30 до 60-дневна възраст се отглеждат по 7 - 8 в клетка, а от 60 до 90 дневна възраст по 6 бр. На зайче е необходимо да се осигури 0,08-0,10 кв.м подова площ от клетката. За влизащите новозакупени в основно стадо зайци е необходимо да са под карантина в отделно помещение, като женските се настаняват по З в клетка, а мъжките - по един. За всички категории зайци се използват стандартни метални клетки с размери 800 мм дължина. 600 мм дълбочина и 400 мм височина

Отворите на мрежата на пода са 15:50 мм, за да могат да изпадат екскрементите и зайците да не си нараняват краката, на страничните стени и тавана на клетката отворите са 25:50 мм с оглед икономия на метал.

Клетките за зайкините майки са разположени на един етаж, монтирани на винкелова носеща конструкция.

Подът на клетката е на височина 700 мм от земята с оглед по-лесното обслужване на животните.

Подрастващите от 30 до 90-дневна възраст, ремонтните и излезлите от основно стадо се отглеждат в клетки на два етажа. При двуетажното разположение на клетките под горния етаж е поставена отражателна ламарина. която да предпазва животните на долния етаж от падащите отгоре екскременти. С оглед по-лесното почистване желателно е и при едноетажното разположение да има такава ламарина. Двуетажното разположение на клетки е много удобно, защото се пести място.

За всички категории зайци клетките се оборудват с хранилка, а за зайкините майки - и с родилно сандъче. Желателно е клетките да се оборудват и с поилки, което многократно улеснява работата и предпазва водата от замърсяване.

Младите зайци да се отглеждат при най-благоприятни условия на хранене и гледане, за да се получат здрави с добро телосложение животни, които са приспособени към нашите условия.

На младите зайкини от основно стадо да се контролира плодовитостта, млечността, интензивността на растеж на малките зайчета и оползотворяването на фуражите. Зайкини раждали под 6 броя зайчета се бракуват.

До голяма степен плодовитостта на зайците зависи от тяхната възраст, а също така и от възрастта на мъжкия заек. Най-висока плодовитост се наблюдава, когато се покриват млади зайкини с млади зайци и млади зайкини с възрастни зайци, а наи-ниска е плодовитостта, когато се покриват стари зайкини със стари зайци. За целта се води личен картон на зайкините и мъжките разплодници, закачен отпред на хранилките.

Forum - Bulgarian pigeons selection

Отглеждане и развъждане на зайците
« -: Ср 23 Август, 2006, 13:43:44 »

ophidia

 • Гост
Отглеждане и развъждане на зайците
« Отговор #1 -: Ср 23 Август, 2006, 13:44:40 »
Заплождане, бременност и раждане

 
Зайците от двете породи Бял новозеландски и Калифорнийски заек се заплождат до 4,5-5-месечна възраст. След тази възраст заплождането е трудно, защото зайкините затлъстяват.

За да бъде заплодена, зайкинята трябва да е разгонена, само тогава допуска мъжкия разплодник да я покрие. При разгонените зайкини външните полови органи са зачервени и подпухнали.

Случката винаги се извършва в клетката на мъжкия. Краят на случката се отбелязва с това, че мъжкият издава специфичен звук и пада по гръб или на една страна. Когато зайкинята е разгонена, случката (от пускането на зайкинята в клетката на мъжкия до приключването) продължава 1-2 минути. На ден един мъжки може да покрива по две зайкини, като му се дава 1 ден почивка.

Зайците от тези породи се запложат на 33 дневен ритъм 11 пъти в годината. Те имат заплодяемост 70%, като се получават реални 7,5 озайчвания за годината. Незаплодените зайкини се заплождат наново след палпация на 16 ден след заплождането.Установяването на бременност в този период от време е много важно поради това, че зайкините затлъстяват и трудно се заплождат.

Бременността е с продължителност 30-32 дни. От два до три дни преди очакваното раждане в клетката се поставя сандъче-гнездо. След преминаване рефлекса за риене на зайкинята, сандъчето се запьлва до половината от обема му със сено или слама, след което зайкинята оскубва гръдно-коремната си стена и приготвя родилния си кът. Раждането се извършва най-често през нощта или ранните сутрешни часове. Нужно е да се осигури максимално спокойствие на родилките. Те са особено нервни в първите часове след раждането. Това с особена сила важи за младите майки. В периода на раждането е абсолютно недопустимо зайките да останат без вода. Това понякога завършва фатално за тях. След раждането се прави преглед на зайчилото - записва се броят на родените зайчета в това число живо и мъртвородените. Малките са голи и слепи. Започват да се окосмяват веднага след раждането, а проглеждат на 10-12-я ден. До 18-20 дена те се хранят само с майчино мляко, след което прояждат от фуража на майката


Отбиване на зайчетата

Зайчетата се отбиват на 28-я ден, като им се определя пола, сортират се и се настаняват в друга клетка по 7 - 8 бр. в клетка.


Определяне на пола

При възрастните животни половият деморфизъм е ясно изразен. При мъжките животни главата е по-голяма, по-груба в сравнение с тази на женските. При обръщане на заека по гръб ясно се виждат половите белези, скроталните торби, тестисите, при натискане в областта на половите органи ясно се вижда половия член.

При  женските главата е по-лека в сравнение с мъжките, женските полови органи отчетливо се виждат. При отбиването на зайците на 28-дневна възраст половия деморфизъм не е ясно изразен. За целта зайчето се хваща за кожата в областта на лопатките и задната му част се опира на работна маса или друга удобна за целта площадка. С другата ръка с помощта на палеца и показалеца натискаме в областта на полобите органи, а със средния и безименния пръст изтласкваме опашката назад и гледаме. При женските има два отвора и този към коремната стена е леко удължен. При мъжките има два закръглени отвора.

ophidia

 • Гост
Отглеждане и развъждане на зайците
« Отговор #2 -: Ср 23 Август, 2006, 13:44:56 »
Хранене на зайците

 Във фермата зайците задължително се хранят със специално приготвен за тях гранулиран фураж. Може да се дава допълнително слама, сено, люцерна, овес при строго съблюдаване на количествата. Те набавят необходимите влакнини на зайците. Храненето е два пъти на ден – сутрин и вечер по възможност в едни и същи часове.

Неактивен deyan

 • Специалист
 • ***
 • Публикации: 166
 • Karma: +5/-0
  • Ел. поща
Re: Отглеждане и развъждане на зайците
« Отговор #3 -: Вт 10 Юни, 2008, 21:15:53 »
Здравейте,искам да попитам могат ли да се използват за храна изсушени стебла с листа от грах?

Неактивен sasho

 • Напреднал
 • **
 • Публикации: 65
 • Karma: +4/-0
  • Ел. поща
Re: Отглеждане и развъждане на зайците
« Отговор #4 -: Вт 10 Юни, 2008, 22:16:13 »
Деяне,миналата неделя им хвърлих завехнали обелки от грах.Първо дадох на четири по големи,след което и на двумесечните зайчета.Резултата беше положителен.

Неактивен kitcho

 • Нов
 • *
 • Публикации: 2
 • Karma: +0/-0
  • Ел. поща
Re: Отглеждане и развъждане на зайците
« Отговор #5 -: Чт 24 Декември, 2009, 15:10:11 »
искам да питам ако не се отбият зайците на 28 ден какво може да им стане ? И отбитите малки зайчета трябва ли да имат кутия , като родилния сандък примерно?